Tampereen yliopisto

Väitös: 3D-tähystysavusteinen eturauhasen poistoleikkaus on hyvä hoitomuoto

Jaa

Väitöstutkimuksessaan lääketieteen lisensiaatti Henry Haapiainen tutki 3D-tähystysavusteista eturauhasen poistoleikkausta eturauhassyövän hoitomuotona. Menetelmä osoittautui tutkimuksen perusteella helpohkosti opittavaksi ja tuloksiltaan hyväksi hoitomuodoksi.

Henkilö seisoo metsäisessä ympäristössä sinisessä t-paidassa.
Lääketieteen lisensiaatti Henry Haapiainen tarkasteli väitöstutkimuksessaan 3D-tähystysavusteista eturauhasen poistoleikkausta eturauhassyövän hoitomuotona. Kuva: Pirjo Puikkonen-Haapiainen

Eturauhassyövän kirurgisessa hoidossa perinteinen kaksiulotteinen (2D) tähystysavusteinen eturauhasen poistoleikkaus on koettu vaikeaksi toimenpiteeksi, eikä se ole saavuttanut merkittävää asemaa. 2010-luvun alussa Suomessa yleistyi robottiavusteinen eturauhasen poistoleikkaus, jonka olennaisena hyötynä on toimenpiteen tekemistä helpottava kolmiulotteinen (3D) näkymä. Robottiavusteinen eturauhasen poistoleikkaus on kuitenkin kallis menetelmä. Siihen liittyvät kustannukset koostuvat laitteiston hankintamenoista, vuosittaisesta huoltosopimuksesta sekä toimenpidekohtaisista kustannuksista.

Henry Haapiainen tarkasteli väitöstutkimuksessaan 3D-tähystysavusteista eturauhasen poistoleikkausta eturauhassyövän hoitomuotona. Hän selvitti, miten menetelmä vertautuu tuloksiltaan robottiavusteiseen eturauhasen poistoleikkaukseen, joka on tällä hetkellä käytetyin kirurginen menetelmä. Hän tutki myös sitä, kuinka 3D-tähystysavusteinen leikkausmenetelmä on opittavissa ja otettavissa käyttöön sairaaloissa.

– Tutkimus osoitti, että 3D-tähystysavusteinen eturauhasen poistoleikkaus on helpompi oppia kuin perinteinen 2D-tähystysavusteinen eturauhasen poistoleikkaus, ja oppimiskäyrä on vastaavalla tasolla robottiavusteisen poistoleikkauksen kanssa. Lisäksi 3D-tähystysavusteisen eturauhasen poistoleikkauksen tulokset olivat samat kuin robottiavusteisessa eturauhasen poistoleikkauksessa, Haapiainen kertoo.

Haapiainen selvitti myös VAS-janan hyödynnettävyyttä eturauhasen poiston jälkeisten toiminnallisten tulosten arvioinnissa. VAS (Visual Analogue Scale) -janaa käytetään normaalisti kivun voimakkuuden mittaamisessa ja havainnollistamisessa. Tutkimus osoitti, että VAS-jana on hyödyllinen i virtsanpidätyskyvyn ja erektiokyvyn arvioinnissa 3D-tähystysavusteisen eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen. Kliinisessä työssä VAS-janaa on helpompi käyttää kuin yleisesti käytettyä EPIC-26-kaavaketta, jolla mitataan eturauhassyöpää sairastavien elämänlaatua.

Haapiaisen väitöstutkimuksen aiheista ei ole tehty aiemmin tutkimuksia, joten se tarjoaa tervetullutta uutta tietoa eturauhassyövän hoitoon.

– 3D-tähystysavusteinen eturauhasen poistoleikkauksen etuna on myös se, että se on edullinen. Tutkimustulosten mukaan menetelmä on mahdollista ottaa käyttöön eri sairaaloissa, Haapiainen sanoo.

Henry Haapiainen on kotoisin Espoosta ja työskentelee tällä hetkellä urologina Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella Seinäjoen keskussairaalassa.

Väitöstilaisuus perjantaina 23. elokuuta

Lääketieteen lisensiaatti Henry Haapiaisen lääketieteen alaan kuuluva väitöskirja Evaluation of three-dimensional laparoscopic prostatectomy in the treatment of prostate cancer tarkistetaan julkisesti Seinäjoen keskussairaalan (Hanneksenrinne 7, Seinäjoki) C-osan 3. kerroksen isossa auditoriossa perjantaina 23.8.2024 klo 12. Vastaväittäjänä toimii dosentti Mika Matikainen Helsingin yliopistosta. Kustoksena toimii professori Teemu Murtola Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Henry Haapiainen
henry.haapiainen@live.com

Kuvat

Henkilö seisoo metsäisessä ympäristössä sinisessä t-paidassa.
Lääketieteen lisensiaatti Henry Haapiainen tarkasteli väitöstutkimuksessaan 3D-tähystysavusteista eturauhasen poistoleikkausta eturauhassyövän hoitomuotona.
Kuva: Pirjo Puikkonen-Haapiainen
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Yleiset kolesterolilääkkeet ja diabeteslääke metformiini voivat pienentää riskiä kuolla eturauhassyöpään14.8.2024 08:40:00 EEST | Tiedote

Lääketieteen lisensiaatti Roni Joentausta selvitti väitöstutkimuksessaan yleisesti käytettyjen diabeteslääkkeiden ja kolesterolilääkkeiden vaikutusta eturauhassyövän ennusteeseen. Lisäksi hän tarkasteli statiinien vaikutusta leikkauksen jälkeiseen erektiohäiriöön. Tutkimushavaintojen perusteella statiinien ja metformiinin käytöllä voi olla suotuisa vaikutus leikattujen eturauhassyöpäpotilaiden ennusteeseen.

Väitös: Traumaattisesti irronneiden sormien takaisinistutus ei paranna toimintakykyä amputaatioon verrattuna1.8.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Lääketieteen lisensiaatti Joonas Pyörny tutki väitöskirjassaan traumaattisten yläraaja-amputaatioiden hoidon lopputuloksia. Hän havaitsi, että sormien takaisinistutustoimenpide ei johtanut parempaan yläraajan toiminnalliseen lopputulokseen kuin amputaatiotyngän muokkaus ja haavan sulkeminen. Tutkimuksen tulokset haastavat nykyisen hoitokäytännön.

Light-controlled artificial maple seeds could monitor the environment even in hard-to-reach locations27.6.2024 09:46:25 EEST | Tiedote

Researchers from Tampere University, Finland, and the University of Pittsburgh, USA, have developed a tiny robot replicating the aerial dance of falling maple seeds. In the future, this robot could be used for real-time environmental monitoring or delivery of small samples even in inaccessible terrain such as deserts, mountains or cliffs, or the open sea. This technology could be a game changer for fields such as search-and-rescue, endangered species studies, or infrastructure monitoring.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye