Vanhempi, opasta sähköpotkulaudalla liikenteeseen lähtevää nuorta
Yhä useampi lapsi ja nuori liikkuu koulumatkalla sähköpotkulaudalla tai muulla sähköisellä kulkuvälineellä. Sähköpotkulaudalla onnettomuuksia aiheuttaa etenkin liian kova tilannenopeus, kertovat Ifin vahinkotilastot. Vanhemman kannattaa käydä yhdessä läpi liikennesäännöt ja ohjeet turvalliseen liikkumiseen.
Vaikka vakavissa sähköpotkulautaonnettomuuksissa korostuvat humalassa aikuisille sattuneet vahingot, lukumäärällisesti tapaturmia sähköpotkulaudalla on tänä vuonna sattunut lapsille ja nuorille aikuisia enemmän, käy ilmi Ifin tapaturmavahinkotilastoista. Aiempina vuosina tilanne on ollut toisin päin.
Sähköpotkulaudalla riskejä tuo etenkin vauhti, joka vaikeuttaa laudan hallintaa sekä muun liikenteen havainnointia. Tyypillisesti lapsen tai nuoren tapaturman syynä onkin liian kova tilannenopeus. Useimmiten laudalla kaatuessa loukkaantuu käsi, kasvot, hampaat tai pää.
– Lapset ovat kevyitä ja sähköpotkulaudat kulkevat etenkin alamäessä lujaa. Monelle vahinko on sattunut kovassa vauhdissa alamäessä, kun mäen alapuolella on yllätyksenä ollut hiekkaa, kiviä tai kuoppa. Hiljaisemmassa vauhdissa vahinkoja sattuu esimerkiksi renkaan tökätessä reunakivetykseen, kuvaa Ifin henkilövakuutusten tuotepäällikkö Mirva Vahvelainen.
– Liian suuri tilannenopeus tai huono keskittyminen muuhun liikenteeseen aiheuttavat myös esimerkiksi nokkakolareja polkupyöräilijän kanssa tai törmäyksiä jalankulkijoihin.
Osaahan nuori liikennesäännöt?
Nuoren kanssa kannattaa käydä läpi keskeiset liikennesäännöt sekä ohjeet turvalliseen liikkumiseen. Mitä nuorempi lapsi, sitä tärkeämpää on opetella yhdessä potkulaudalla ajamista ja sopia, missä lapsi saa sillä kulkea.
– Nopeasti, mutta ääneti liikkuva sähköpotkulauta on myös muille tiellä liikkujille vaikeasti havaittava. Erityisesti tien ylitykset vaativatkin huolellisuutta. Opasta lasta hidastamaan aina risteyksiin ja osoittamaan muille tiellä liikkujille selkeästi aikeensa eli näyttämään suuntamerkkiä kääntyessä, painottaa Vahvelainen.
Myös autoilijan kannattaa pitää erityisen tarkkaan silmällä potkulaudalla liikkuvia lapsia. Hyvä perussääntö on hidastaa vauhtia koulujen läheisyydessä ja olla varautunut siihen, että lapset liikkuvat odottamattomasti.
Käy nämä turvallisuusohjeet läpi sähköpotkulautailevan lapsen tai nuoren kanssa:
- Käytä aina kypärää.
- Sähköpotkulaudalla noudatetaan samoja liikennesääntöjä kuin polkupyörällä, eli yli 12-vuotias ei saa ajaa jalkakäytävällä.
- Älä kyyditse kaveria – sähköpotkulaudalla ajaa vain yksi henkilö kerrallaan.
- Vältä kuulokkeiden käyttöä ajaessa, sillä ne voivat estää havainnoimasta, mitä ympärillä tapahtuu. Jätä puhelin pois kädestä ja keskity ohjaamaan lautaa kahdella kädellä.
- Sovita nopeus tilanteeseen: huomioi, että pystyt reagoimaan yllättäviin tilanteisiin kaupunkiliikenteessä tai hallitsemaan laudan sateen liukastamalla asfaltilla.
- Sähköpotkulaudalla ajetaan aina vain selvin päin.
Osa sähköpotkulaudoista tarvitsee liikennevakuutuksen
Kesäkuussa voimaan tullut liikennevakuutuslain uudistus toi muutoksia sähköisten kulkuvälineiden vakuuttamiseen. Ratkaiseva luku on 25: jos sähköisen kulkuvälineen nopeus on yli 25 kilometriä tunnissa tai paino on yli 25 kiloa, sille on otettava liikennevakuutus. Oman tai lapsen sähköisen kulkuvälineen paino ja nopeus kannattaa siis tarkistaa. Useimmat kuluttajien käytössä olevat sähköpotkulaudat eivät tarvitse liikennevakuutusta, mutta sen sijaan erityisesti nuorten suosimat sähköskootterit ylittävät tyypillisesti vakuuttamisrajat. Myös lasten käyttöön tarkoitetut kulkuvälineet on vakuutettava, jos nopeus- tai painoraja ylittyy.
Lakimuutoksen myötä sähköpotkulautaoperaattoreiden on vakuutettava kaikki vuokrakäyttöiset sähköpotkulautansa. Vuokrapotkulaudan kuljettajalle vakuutuksesta korvataan vain henkilövahinkojen sairaanhoitokulut, mutta ei muita vahinkoja. Vakuutusturva kuljettajalle on siten normaalia suppeampi. Ulkopuolisille aiheutetut vahingot korvataan sähköpotkulaudan liikennevakuutuksesta normaalissa laajuudessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Outi KärkkäinenHead of Press
Puh:010 514 1962outi.karkkainen@if.fiIf vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 7 900 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,9 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Ifille vahva tulos vuoden kolmannella vuosineljänneksellä6.11.2024 09:53:02 EET | Tiedote
Ifin vakaa tuloskehitys jatkui vuoden 2024 kolmannella vuosineljänneksellä. Ifin pohjoismainen toimintamalli, koko ja liiketoiminta-alueiden hajautus tuovat jatkossa entistäkin enemmän etuja riskien ja kustannusten hallintaan, kun integraatio Topdanmarkin kanssa etenee.
Nämä ovat suomalaisten omakotitalojen haasteet sateiden lisääntyessä: tarkista sadevesien ohjaus ja katon kunto5.11.2024 07:40:00 EET | Tiedote
Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt koettelevat jatkossa yhä enemmän myös suomalaisia taloja. Joka kolmannessa omakotitalossa on parannettavaa sadevesien ohjauksessa, käy ilmi Ifin teettämistä talotarkastuksista. If vinkkaa, mitä ehdit vielä tarkistaa kotona ennen talvea.
Hirvieläinkolarien riskiviikot alkoivat – huomioi liikenteessä metsästyskauden alku10.10.2024 07:40:00 EEST | Tiedote
Hirvi- ja kauriskolareja sattuu Ifin vuosien 2019–2023 vahinkotilastojen perusteella eniten viikoilla 40–48, eli lokakuun alkupuolelta marraskuun loppuun sijoittuvalla ajanjaksolla. Erityistarkkuutta liikenteessä vaaditaan, kun tällä viikolla alkava hirvenmetsästys saa eläimet liikkeelle.
Tutkimus: Etätyötä tekevillä muita useammin pitkäkestoista stressiä – tarkista rutiinit kesän jälkeen30.8.2024 07:50:00 EEST | Tiedote
Työn vaatimukset stressaavat etätyötä tekeviä lähes kaksi kertaa muita useammin, käy ilmi Ifin terveystutkimuksesta. Syksyn aluksi on hyvä arvioida, kuinka toimivat omat etätyörutiinit ovat sekä kuinka esihenkilönä voi tukea työntekijöitä hybridityössä.
Ifin vahva kasvu jatkuu – vakaa puolivuositulos suurvahingoista huolimatta7.8.2024 09:52:04 EEST | Tiedote
Ifin vahva kasvu jatkui kaikilla liiketoiminta-alueilla vuoden 2024 toisen vuosineljänneksen ja koko ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Alkuvuotta leimasivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä sääolosuhteiltaan ankara talvi Pohjoismaissa ja toisella vuosineljänneksellä suurvahingot, mutta Ifin koon ja liiketoiminta-alueiden hajautuksen ansiosta tulos säilyi vahvana ja vakaana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme