Suomen riistakeskus

Metsähanhen metsästysalue pohjoisessa laajeni – muutoksia lausuntokierrokselta

Jaa

Metsähanhen metsästysalueen rajaus muuttui tänä vuonna.  Perinteinen erämaapyynti on laajasti mahdollista.  Heinäkuun lopulla päättyneen lausuntokierroksen jälkeen esitetystä metsästysalueesta poistettiin Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Taigametsähanheen kohdistuva metsästys on sallittu 20.8. kello 12–27.8. 

  • Kainuun maakunnassa
  • Lapin maakunnassa, lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen sekä valtatien E8 merenpuoleisia alueita Tornion, Keminmaan, Kemin ja Simon kunnissa
  • Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta valtatie E8 merenpuoleisia alueita Iin, Kalajoen, Kempeleen, Limingan, Lumijoen, Oulun, Pyhäjoen, Raahen ja Siikajoen kunnissa. Metsästys on kuitenkin sallittua valtatie E8 ja seututie 813 välisellä alueella.

Metsästykseen on säädetty yhden metsähanhen kausikiintiö. Lisäksi ravintohoukuttimen käyttö ja pelloilta metsästys on kielletty. Rajoitusten tarkoituksena on turvata perinteisen suo- ja erämaapyynnin toteutuminen ja metsästyksen kestävyys. Metsähanhisaalista koskee saalisilmoitusvelvollisuus. Ilmoitus on helpointa tehdä Oma riista -palvelussa.

Pakollisen saalisilmoituksen lisäksi metsähanhihavainnot kannattaa merkitä Oma riistaan. Tiedosta on apua esimerkiksi pesimäkanta-arvioinnin kehittämisessä. Laadukas riistatieto on edellytys metsästyksen oikein mitoitetulle säätelylle. 

-Tarkentuneen riistatiedon ja muuttoreittitason kannanhoidon ansiosta hanhikanta on elpynyt ja sen metsästys on mahdollista. Metsästystä rajoitetaan voimakkaasti, jolla turvataan Suomen pesimäkannan säilyminen. Toisaalta sallimalla metsästys halutaan säilyttää erämaapyyntikulttuuria, riistapäällikkö Mikael Luoma Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Metsähanhen runsaslukuisemman alalajin, tundrametsähanhen metsästys on viime vuosien tapaan sallittu loka-marraskuussa maan kaakkoisosien rajatulla alueella. 

Metsästysaluerajaus perustuu muuhun kuin hallintorajoihin 

Metsästyksen säätely teiden avulla antaa uusia mahdollisuuksia metsästyksen rajoittamiseen. Sillä voidaan täydentää kunta- tai maakuntarajoihin perustuvaa säätelyä. Teihin, ja mahdollisesti vesistöihin, perustuva säätely ottaa huomioon eliö- ja luonnonmaantieteelliset alueet ja raja on helposti todettavissa maastossa.

Metsähanhen metsästyksen valtatiehen perustuva rajaus mahdollistaa perinteisen metsästyksen Kainuun maakunnassa, Lapin rannikkokuntien sisämaan sekä Pohjois-Pohjanmaan erämaissa. Samalla kielletään metsähanhen metsästys rannikon merihanhijahdin yhteydessä ja alueilla missä kanta on harva tai alueet helposti saavutettavia. 

Lähetä kuva saalislinnusta

Saaliksi saadun metsähanhen päästä ja siivestä toivotaan kuvia osoitteeseen hanhi@riista.fi. Kuvia käytetään hanhisaaliin ikä- ja alalajijakauman seurantaan. Laita viestiin tiedoksi saaliin saantipäivä ja -kunta.

Koulutusmateriaalia vastuullisesta vesilinnustuksesta (riistainfo.fi) 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Metsähanhen metsästysaika 2024
Metsähanhen metsästysaika 2024
Lataa

Linkit

Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye