Tampereen yliopisto

Väitös: Yleiset kolesterolilääkkeet ja diabeteslääke metformiini voivat pienentää riskiä kuolla eturauhassyöpään

Jaa

Lääketieteen lisensiaatti Roni Joentausta selvitti väitöstutkimuksessaan yleisesti käytettyjen diabeteslääkkeiden ja kolesterolilääkkeiden vaikutusta eturauhassyövän ennusteeseen. Lisäksi hän tarkasteli statiinien vaikutusta leikkauksen jälkeiseen erektiohäiriöön. Tutkimushavaintojen perusteella statiinien ja metformiinin käytöllä voi olla suotuisa vaikutus leikattujen eturauhassyöpäpotilaiden ennusteeseen.

Vaaleansiniseen kauluspaitaan pukeutunut henkilö seisoo järven rannalla pilvistä taivasta vasten.
Lääketieteen lisensiaatti Roni Joentausta tutki yleisesti käytettyjen diabeteslääkkeiden ja kolesterolilääkkeiden vaikutusta eturauhassyövän uusiutumiseen ja ennusteeseen. Kuva: Mona Kumanto

Eturauhassyöpä on maailmanlaajuisesti merkittävä syöpäsairastavuuden ja -kuolleisuuden aiheuttaja. Suomessa eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä ja toiseksi yleisin miesten syöpäkuolleisuuden aiheuttaja. Keskisuuren ja suuren riskin paikallista eturauhassyöpää hoidetaan eturauhasen poistoleikkauksella. Leikkaushoitoon liittyy usein erektiokyvyn heikkeneminen.

Roni Joentausta tutki väitöskirjassaan leikkaushoidettuja eturauhassyöpäpotilaita. Tavoitteena oli selvittää kolesterolilääkkeinä käytettävien statiinien ja diabeteslääke metformiinin vaikutusta eturauhassyövän uusiutumiseen ja ennusteeseen. Lisäksi hän arvioi diabeteslääkkeiden vaikutusta kasvainominaisuuksiin ja statiinien vaikutusta eturauhasen poiston jälkeiseen erektiohäiriöön. Aineistona hän käytti kattavaa kansallista rekisteridataa.

– Nykykäsityksen mukaan diabetesta sairastavilla miehillä on pienempi kokonaisriski sairastua eturauhassyöpään, mutta syöpä on useammin aggressiivisempaa tyyppiä. Kolesteroliaineenvaihdunnan häiriöiden yhteys eturauhassyöpään sen sijaan on epäselvä. Aiemmissa tutkimuksissa statiinien ja metformiinin on esitetty ehkäisevän eturauhassyövän kehittymistä ja etenemistä. Lisäksi statiinien verisuonivaikutusten on ehdotettu parantavan erektiokykyä, mutta asiaa ei juuri ole aiemmin tutkittu eturauhasleikatuilla potilailla, Joentausta kertoo.

Joentaustan tutkimustulosten mukaan insuliinianalogien ja insuliinin eritystä lisäävien lääkkeiden käyttö yhdistyi huonompaan eturauhassyövän ennusteeseen. Metformiinin suhteen tulokset kuitenkin poikkesivat muista diabeteslääkkeistä. Metformiinin käyttö yhdistyi pienempään eturauhassyöpäkuoleman ja taudin uusiutumisen riskiin. Analyysien tulokset tukivat metformiinin pitkäaikaisia edullisia vaikutuksia eturauhassyöpää vastaan.

Kolesterolilääkkeissä statiinien käyttö yhdistyi pienempään eturauhassyöpäkuoleman ja taudin uusiutumisen riskiin, kun käyttäjiä verrattiin ei-käyttäjiin. Leikkaushoidon jälkeisessä statiinien käytössä eturauhassyöpäkuoleman ja taudin uusiutumisen riski vaikutti pienenevän lääkeannoksen kasvaessa. Statiinien ja eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen aloitettujen erektiohäiriöhoitojen välillä ei havaittu yksiselitteistä yhteyttä.

– Vaikka yksiselitteistä yhteyttä ei havaittu, statiinien käyttö ennen diagnoosia yhdistyi lievästi suurempaan erektiohäiriön riskiin niillä potilailla, joilla ei ollut tiedossa sydän- ja verisuonisairauksia. Eturauhassyöpädiagnoosin jälkeen statiineja käyttäneillä miehillä oli hieman lisääntynyt riski aloittaa hoito erektiohäiriöön, mutta riskisuhteet pienenivät pitkäaikaisessa statiinien käytössä, Joentausta sanoo.

Joentausta painottaa, että statiinien ja metformiinin vaikutusten varmistamiseksi tarvitaan vielä satunnaistettuja kokeita.

Roni Joentausta on sisätautien erikoistuva lääkäri ja työskentelee nykyisin Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Väitöstilaisuus perjantaina 30. elokuuta

Lääketieteen lisensiaatti Roni Joentaustan urologian alaan kuuluva väitöskirja Prostate cancer death, progression of prostate cancer, and erectile dysfunction after radical prostatectomy among patients with statin and metformin use tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa 30.8.2024 kello 12 Kaupin kampuksen Arvo-rakennuksen luentosalissa F114 (Arvo Ylpön katu 34, Tampere). Vastaväittäjänä toimii emeritusprofessori Timo Strandberg Helsingin yliopistosta. Kustoksena toimii professori Teemu Murtola Tampereen yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Roni Joentausta
roni.joentausta@tuni.fi

Kuvat

Vaaleansiniseen kauluspaitaan pukeutunut henkilö seisoo järven rannalla pilvistä taivasta vasten.
Lääketieteen lisensiaatti Roni Joentausta tutki yleisesti käytettyjen diabeteslääkkeiden ja kolesterolilääkkeiden vaikutusta eturauhassyövän uusiutumiseen ja ennusteeseen.
Kuva: Mona Kumanto
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Traumaattisesti irronneiden sormien takaisinistutus ei paranna toimintakykyä amputaatioon verrattuna1.8.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Lääketieteen lisensiaatti Joonas Pyörny tutki väitöskirjassaan traumaattisten yläraaja-amputaatioiden hoidon lopputuloksia. Hän havaitsi, että sormien takaisinistutustoimenpide ei johtanut parempaan yläraajan toiminnalliseen lopputulokseen kuin amputaatiotyngän muokkaus ja haavan sulkeminen. Tutkimuksen tulokset haastavat nykyisen hoitokäytännön.

Light-controlled artificial maple seeds could monitor the environment even in hard-to-reach locations27.6.2024 09:46:25 EEST | Tiedote

Researchers from Tampere University, Finland, and the University of Pittsburgh, USA, have developed a tiny robot replicating the aerial dance of falling maple seeds. In the future, this robot could be used for real-time environmental monitoring or delivery of small samples even in inaccessible terrain such as deserts, mountains or cliffs, or the open sea. This technology could be a game changer for fields such as search-and-rescue, endangered species studies, or infrastructure monitoring.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye