Espoon saaristossa kaapeloitiin 73 kilometriä sähköverkkoa - muuntaja verhoiltiin historialliseen tyyliin
Jakeluyhtiö Caruna sai valmiiksi rakentamisen arvostetulla vapaa-ajan asuntoalueella Espoon saaristossa. Jakeluverkon kaapeloiminen Suvisaariston, Ängeslandetin ja Kantvikin alueella parantaa sähkön toimitusvarmuutta Espoossa ja Kirkkonummella.

Espoon ja Kirkkonummen saaristossa kaapeloitiin 73 kilometriä sähköverkkoa. Hanke tekee sähköverkosta luotettavamman lähes 6000 Carunan asiakkaalle. Sähköverkon parantamisen myötä saatiin satoja asiakkaita toimitusvarman sähköverkon piiriin. Suurin osa alueen sähköverkosta on rakennettu 1980-luvulla.
Carunan investointiprojektien johtaja Petri Mäkituulen mukaan projektit olivat olosuhteiltaan haastavat.
“Suvisaariston maasto on hyvin kallioista ja alueilla on luonnonsuojelualueita. Saaristossa rakentaminen vaatii myös urakoitsijalta erityisosaamista. Haasteista huolimatta verkko saatiin rakennettua onnistuneesti”, Mäkituuli kertoo.
“Rakennettu maakaapeliverkko on paremmin suojassa poikkeuksellisilta sääolosuhteilta, mikä parantaa yhteiskunnan toimintakykyä. Alueella on jatkossa vähemmän sähkökatkoja ja viankorjaus nopeutuu”, Mäkituuli sanoo.
Pentalan saaren museoalueella muuntamo sulautuu punamultaan
Saariston projekteissa siirrettiin säälle altista ilmajohtoverkkoa maan alle. Yhteensä hankkeessa kaapeloitiin 73 kilometriä sähköverkkoa.
Osa kaapeloinnista toteutettiin merikaapelina Itämeren pohjaan. Meren pohjaan laskettava sähkökaapeli on erityisvalmisteista kaapelia, joka lasketaan pohjaan proomusta kelan avulla. Merikaapelia laskettiin pohjaan noin viiden kilometrin verran.
Saariston kaapeloinnissa otettiin huomioon alueen historiallinen arvo ja luonto. Kaikki rakentaminen toteutettiin varovasti luontoa kunnioittaen. Esimerkiksi lintujen pesimäaika otettiin huomioon rakentamisen aikataulussa.
“Pentalan saari on museoalue. Siellä sijaitsee vanhoja punamultaisia lautarakennuksia, ja muuntamo haluttiin sovittaa miljööseen. Siksi se tilattiin tehtaalta museoalueeseen sopivalla verhoilulla. Hienohan siitä tuli”, Mäkituuli kehuu.
Carunan saaristoprojektit lukuina
-
Pienjänniteverkon kaapelointia 25 km
-
Keskijänniteverkon kaapelointia 48 km
-
Merenalaista kaapelia 5 km
-
Purettua sähköverkkoa 51 km
-
Uusia muuntamoita 60 kpl
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Carunan mediapuhelinCarunan mediapuhelinCarunan viestintä ja markkinointi
Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.
Kuvat
Linkit
Caruna lyhyesti
Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.
Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 737 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy
Sähköverkon automaatiojärjestelmä lyhentää sähkökatkojen kestoa3.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Sähkönjakeluyhtiö Caruna pilotoi kaksi vuotta sitten sähköverkon valvontajärjestelmää, joka paikantaa ja erottaa vian sekä palauttaa sähköt automaattisesti vian ulkopuolella oleville asiakkaille. Automaatiota kokeiltiin Carunan toimialueen 12 kunnassa ja näiden 12 sähköasemalla. Pilotista saatiin hyviä kokemuksia, ja automaatio on otettu käyttöön 28 sähköasemalle.
Liikenteen sähköistyminen etenee – raskas liikenne sähköistyy vauhdilla13.3.2025 08:00:00 EET | Artikkeli
Liikenteen sähköistyminen on yksi merkittävimmistä muutoksista, joka vaikuttaa sekä ympäristöön että yhteiskuntaan. Vuonna 2024 Carunan verkkoalueelle otettiin käyttöön 17 000 uutta ladattavaa autoa, mikä nosti ladattavien autojen kokonaismäärän 74 000:een. Myös raide- ja logistiikkaliikenne, julkinen liikenne sekä veneily ja lauttaliikenne ovat sähköistymässä, mikä tarkoittaa lisääntyvää sähkön kulutusta ja latausinfran rakentamista.
Voiko verkon kuormitusta lisätä: Tulokset pilottikokeilusta Espoossa10.3.2025 10:55:55 EET | Artikkeli
Puhtaan siirtymän kiihtyessä on tärkeää mahdollistaa investoinnit sähköverkkoon, mutta myös kehittää ja tutkia erilaisia teknologioita, joilla voidaan mahdollistaa esimerkiksi nykyistä älykkäämpiä tapoja hyödyntää jo olemassa olevaa sähköverkkoa. Caruna aloitti kaksi vuotta sitten pilotin Espoon 110 kilovoltin sähköverkossa, jossa testataan voiko verkossa siirtää enemmän tehoa.
Sähkön kysyntäpiikit kasvussa – Carunan data paljastaa merkittävät muutokset11.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Sähkönjakeluyhtiö Carunan jakelualueen kunnat, joissa sähkönkäyttö nousi lämpötilakorjattuna eniten vuonna 2024 verrattuna edellisen vuoden joulukuuhun olivat Espoo, Joensuu ja Närpiö. Kokonaisuudessaan lämpötilakorjattu sähkön kulutus kasvoi kuusi prosenttia kaikilla alueilla verrattuna edelliseen vuoteen. Hetkellisissä kysyntäpiikeissä eli tehontarpeessa nähtiin sen sijaan huomattava kasvu. Koko Carunan alueella kasvua oli 28 % ja Espoossa peräti 46 % verrattuna tammikuuhun 2023. Tämä viittaa kasvavaan sähkön kysyntään erityisesti huippukulutustilanteissa.
Alavudella rakennetaan yli sata kilometriä toimitusvarmaa sähköverkkoa5.2.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Alavuden sähköverkon ilmajohtoja korvataan maakaapelilla vuosien 2025–2027 aikana. Alueen noin 6 000 asukkaalle hanke tarkoittaa varmempaa sähköntoimitusta myös sähkönkulutuksen kasvaessa. Hankkeen pääurakoitsijana toimii Netel Oy ja projekti työllistää pääsääntöisesti pohjalaisia yrityksiä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme