Nuorten työelämäkokemuksia ja -odotuksia selvitetään laajasti valtakunnallisella kuulemiskierroksella
Suomessa kartoitetaan syksyn aikana laajasti nuorten omia kokemuksia ja ajatuksia suomalaisesta työelämästä. Parempi työelämä! -koordinaatiohanke (ESR+) ja TYÖ2030-ohjelma koordinoivat yhteistyössä Nuorten akatemian kanssa laajan kuulemiskierroksen 15–29-vuotiaille nuorille eri puolilla Suomea. Kierroksella eri taustoista tulevat nuoret pääsevät kertomaan ajatuksiaan työelämäodotuksistaan, toiveistaan ja tarpeistaan. Kierrokset järjestetään elo-lokakuun aikana, ja tavoitteena on saada kuuluviin jopa 400 nuoren ääni.
- Suomalainen työelämä tarvitsee nuoria innovatiivisia työntekijöitä nyt ja erityisesti tulevaisuudessa. On mahtavaa, että pääsemme yhteistyössä nuorten kanssa selvittämään millaisia ratkaisuja suomalainen työelämä kaipaa, jotta voimme vastata eri-ikäisten työntekijöiden tarpeisiin ja toiveisiin tulevaisuudessa, iloitsee projektipäällikkö Henna Kymäläinen Parempi työelämä! -koordinaatiohankkeesta.
Nuoria kuullaan työpajojen avulla
Nuoria kuullaan Nuorten Akatemian rakentamien työpajojen avulla. Oppilaitoksia, opiskelijoita ja järjestöryhmiä on kutsuttu mukaan inspiroiviin työpajoihin, joissa pyritään käynnistämään vuoropuhelua kohti parempaa työelämää ja osallistamaan opiskelijat työelämän kehittämiseen. Työpajojen tiedonkeruu toteutetaan Seppo-pelialustan avulla, joka kerää tulokset suoraan digitaaliseen muotoon. Työpajan opiskelijoille ja nuortenryhmille voi järjestää myös itsenäisesti valmiin fasilitointiohjeistuksen mukaan.
- Olemme tosi iloisia siitä, miten monet toimijat ovat lähteneet kuulemiskierroksen ja Työelämäfoorumin järjestämiseen mukaan. Nuorten työpajoja on tulossa jo noin 20. Yhteistyö tuo yhteen tutkimuksen, järjestöjen, oppilaitosten ja työpaikkojen osaamista, minkä avulla saamme nuorille parhaat mahdolliset lähtökohdat osallistua ja vaikuttaa itse työelämän kehittämiseen, uskoo TYÖ2030-ohjelmajohtaja Sanna Kulmala.
Työpajoissa saatu tieto osaksi työelämän kehittämisstrategiaa
Kuulemiskierrosten työpajoista kerätyt nuorten näkemykset kootaan raportiksi, joka julkaistaan Työelämäfoorumi -tapahtumassa 20.11.2024. Työelämäfoorumissa kuullaan nuorten näkemyksiä liittyen nuorten osaamiseen, ohjaamiseen ja odotuksiin. Tapahtumassa tuloksista keskustellaan yhdessä nuorten, työelämävaikuttajien sekä nuorten kanssa työskentelevien tahojen kanssa. Työpajoissa kerättyjä tietoja sekä Työelämäfoorumissa kehitettyjä ratkaisuja tullaan hyödyntämään ESR+ kehittämistyössä sekä kytkemään osaksi työ- ja elinkeinoministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön käynnistämää työelämän kehittämisstrategiaa.
Työelämäfoorumi 2024 on vuoden mielenkiintoisin työelämän keskustelutapahtuma, joka kokoaa yhteen työelämän keskeiset toimijat ajankohtaisen aiheen ympärille. Vuonna 2024 tapahtuma keskittyy avaamaan keskustelua ja hakemaan ratkaisuja työelämän kehittämiseen nuorten näkökulmasta. Tapahtuma järjestetään kutsuvierastilaisuutena Helsingin Pikku-Finlandialla, sekä kaikille avoimena verkkotapahtumana. Ensimmäinen Työelämäfoorumi järjestettiin vuonna 2022. Ilmoittaudu kaikille avoimeen ja maksuttomaan, vuoden mielenkiintoisimpaan työelämätapahtumaan tapahtuman nettisivujen kautta.www.tyoelamafoorumi.fi
Mukana työpajoja toteuttamassa on jo:
- Helsinki Business College & EY
- Centria AMK
- Eezy oy / Nuotti-valmentaja, HKI lukiot
- Erilaisten oppijoitten liitto
- Haaga-Helia
- Helsingin poikien talo
- Humak/ Kuopio, Osalliseks hanke
- Jamk
- Suomen Nuorkauppakamarit, JCI Finland
- Karelia AMK
- Konepajan lukio
- Luovi, Rovaniemi (ammatillinen erityisoppilaitos)
- Mieli hyvin duunissa -verkosto Tampere
- Mieli hyvin duunissa! -verkosto Turku
- Nuorten verkosto / KT, Kunta työnantajat
- Romaninuoret
- Sakky, Savon ammattiopisto / Ohjaamo Varkaus
- Shed
- Tampereen diginuorisotila, Tampereen kaupunki
- Vamlas ry/Metropolia (Polku monimuotoiseen työelämään -hanke)
Lisätiedot
- Henna Kymäläinen
Projektipäällikkö
Parempi työelämä! -valtakunnallinen työelämän kehittämisen koordinaatiohanke
henna.kymalainen@ely-keskus.fi
050 524 0953
Parempi työelämä - Parempi työelämä - ELY-keskus - Sanna Kulmala
Ohjelmajohtaja
TYÖ2030
sanna.kulmala@ttl.fi
040 411 6378
www.tyo2030.fi
Avainsanat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta TYÖ2030 | Työterveyslaitos
Nuoret toivovat inhimillistä ja joustavaa työelämää20.11.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Työelämä ja töihin pääsy on nuorille tärkeää ja työelämältä he odottavat ihan tavallisia asioita. Tämä käy ilmi lähes 400 nuoren näkemyksistä, jotka on koottu Nuorten ajatuksia työelämästä -raportiksi osana Työelämäfoorumi 2024 -tapahtumaa.
Tuoreen Johtajuusbarometrin mukaan suomalaiset karttavat johtotehtäviä liiallisen vastuun ja vaatimusten vuoksi – omat vaatimukset johtajia kohtaan liittyvät tunnetaitoihin8.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten mielestä hyvän johtajan ominaisuuksissa korostuvat reiluus, tasapuolisuus ja kuuntelutaidot ennemmin kuin kunnianhimoisuus, tuloshakuisuus ja rohkeus. Tulokset selviävät tänään julkistetusta Johtajuusbarometrista, joka selvitti suomalaisten suhtautumista johtajuuteen ja johtamiseen nyt ja tulevaisuudessa. Hyvän ja huonon johtajan määrittelyssä oli nähtävissä selkeitä eroja eri ryhmien välillä: alle 30-vuotiaiden mielestä hyvä johtaja on avoin, empaattinen tiimipelaaja. Yli 30-vuotiaiden mielestä hän on oikeudenmukainen, yhteistyökykyinen ja antaa vastuuta. Tulevaisuuden johtajien* mielestä hyvä johtaja antaa vastuuta ja johtaa esimerkillä, kun nykyisten johtajien mielestä hyvä johtaja on tavoitteellinen. Työntekijöiden mielestä hyvä johtaja on reilu, helposti lähestyttävä ja tunnistaa yksilölliset tarpeet. Yksi johtamisen haasteista on se, että johtajat arvostavat tulosten ja liiketoiminnan asioita, kun työntekijät arvostavat johtamisessa hyviä vuorovaikutustaitoja, empati
Työelämän laadusta kirjoitetaan noin 70 artikkelia päivässä – media käsittelee työelämää monipuolisesti – johtaminen ja työhyvinvointi saavat kuitenkin kielteistä julkisuutta muita aiheita enemmän30.9.2024 06:30:00 EEST | Tiedote
Suomalaismedia kirjoittaa työelämästä paljon, laajasti ja yllättävänkin positiivisesti. Tämä selviää TYÖ2030-ohjelmassa teetetystä media-analyysistä, jossa analysoitiin työelämäkirjoittelua vuosina 2019 ja 2023. Aineiston keräsi ja analysoi Retriever keväällä 2024. Analyysin tarkoituksena oli muodostaa kuva siitä, miten ja millaisella äänensävyllä työelämästä puhutaan mediassa.
TYÖ2030 -tutkimus: vertaisoppiminen ja henkilöstön osallistuminen toiminnan kehittämiseen ovat työnantajien mielestä tärkeimpiä keinoja edistää osaamista työpaikoilla21.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote
TYÖ2030 -ohjelman toteuttaman tutkimuksen mukaan valtaosa työnantajista kokee henkilöstön osaamisen kehittämisen tärkeänä. Näkemykset resurssien riittävyydestä kuitenkin vaihtelevat, ja myös koulutustausta vaikuttaa jatkuvan oppimisen mahdollisuuksiin.
Keskustellaanko teillä johtajuudesta? Näillä vinkeillä eteenpäin!15.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote
TYÖ2030-ohjelma on yhteistyössä Suomen Nuorkauppakamareiden kanssa koonnut yhteen tutkimustuloksia johtajuudesta sekä ajatuksia ja näkökulmia Vuoden Nuori Johtaja -kilpailun voittajilta ja finalisteilta. Lopputuloksena syntyi työkalu niille työelämän toimijoille, jotka haluavat olla askeleen edellä polulla kohti huomisen johtajuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme