Satakunnan ELY-keskusSatakunnan ELY-keskus

Mielenterveyttä ja marjojen viljelyä Satakunnassa edistäneet hankkeet kilpailevat Euroopan parhaan maaseutuhankkeen tittelistä

Jaa

Lounais-Suomen Laatumarja-hanke sekä Pirkanmaalla ja Satakunnassa toteutettu Mielen tasapainoa työpaikoille -hanke ovat mukana Euroopan laajuisessa kilpailussa.

Tunneliviljelyssä sadonkorjuu onnistuu huomattavasti pienemmällä työmäärällä, kun marjat ovat suoraan poimintakorkeudella.
Tunneliviljelyssä sadonkorjuu onnistuu huomattavasti pienemmällä työmäärällä, kun marjat ovat suoraan poimintakorkeudella.

Euroopan unionin maaseutuverkoston järjestämään Agricultural & Rural Inspiration Awards 2024 -kilpailuun lähetettiin Suomesta yhteensä kahdeksan hanketta.

Valittujen joukossa on Mieli ry:n Sastamalan ja Huittisten seudulla toimivan jäsenyhdistyksen hanke, jossa vahvistettiin mielenterveysosaamista työelämässä.

Toinen kilpailuun lähetetty ja Satakunnassa toteutettu hanke on ProAgria Länsi-Suomen ja Luonnonvarakeskuksen toteuttama Laatumarja-hanke. Vuosina 2019–2023 toteutetussa hankkeessa onnistuttiin lisäämään marjojen viljelyn tuottavuutta ja kannattavuutta Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Kilpailussa mukana olevat hankkeet ovat saaneet Euroopan unionin maatalous- tai maaseuturahoitusta. Seuraavaksi Euroopan komissio valitsee ehdokkaiden joukosta yhteensä 24 finalistia. Kilpailun voittaja julkistetaan joulukuussa 2024.

Laatumarja-hanke haluaa nostaa Lounais-Suomen tuoremarjojen kärkituottajaksi

Laatumarja-hankkeessa tuotettiin uutta tutkimustietoa marjayrittäjien tarpeisiin. Hankkeeseen osallistui yli 70 tilaa, ja lisäksi sen tuloksista pääsivät hyötymään kaikki alueen 300 marjatilaa.

Tilakokeilla ja maaperän analyyseilla viljelijät saivat tietoa maansa kasvukunnosta ja mahdollisista riskitekijöistä sekä uusista heille sopivista marjalajikkeista, joita tuotiin eri maista. Hankkeessa testattuja uusia lajikkeita on alettu nyt viljellä ja ensimmäiset taimet ovat tulleet myyntiin tänä kesänä. Hankkeessa saatiin lupaavia tuloksia myös biologisen kasvinsuojelun mahdollisuuksista marjataimien tautitorjunnassa.

Hanketta Luonnonvarakeskuksen puolesta koordinoinut tutkimusprofessori Saila Karhu on ylpeä monestakin syystä. 

– Marjanviljely lisääntyi, tuotanto kehittyi ja hankkeessa syntyi hyvä yhteistyöverkosto, hän listaa. 

Myös Laatumarja-hankkeen osallistujilta saatu palaute oli positiivista. Tarja Matomäki Mattilan marjatilalta Huittisista koki tärkeäksi, että Suomessa testattiin erilaisia marjalajikkeita, koska täällä viljelyolosuhteet ovat niin erilaiset kuin muissa maissa. 

– Hankkeen aikana käytiin myös paljon yleistä keskustelua siitä, miten nykyaikaiset viljelymenetelmät, esimerkiksi kausitunnelit, voidaan sovittaa arvokkaisiin perinnemaisemiin. Meillä koko viljelyalue on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi perinnemaisemaksi, joten tieto tuli tarpeeseen, hän kiittelee.  

Monelle tilalle kaikki tuotantoa tehostavat vinkit tulivat todella tarpeeseen, sillä ulkomaisen työvoiman saatavuus on heikentynyt koronapandemian ja Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vuoksi. Hankkeen aikana mansikan ja vadelman tunneliviljely yli kaksinkertaistui alueella, mikä toi suuren avun työvoimapulaan. Tunnelista sadonkorjuu onnistuu huomattavasti pienemmällä työmäärällä, kun marjat ovat suoraan poimintakorkeudella.

Lounais-Suomesta halutaan marjantuotannon kärkialue Suomessa, ja tätä tavoitetta edistettiin hankkeessa onnistuneesti.

–  Lounais-Suomessa on paljon edistyksellisiä maatiloja, jotka kehittävät toimintaansa ja luovat uskoa alan tulevaisuuteen. Maaseuturahoitus tarjoaa jatkossakin mainion tukikanavan yrittäjien ja tutkijoiden yhteistyöhön, Satakunnan ELY-keskuksen johtava asiantuntija Salme Pihlajamaa toteaa.

EU:n maaseuturahoituksen hankkeelle myönsivät Varsinais-Suomen ja Satakunnan ELY-keskukset. Hankkeen kokonaisrahoitus oli 320 000 euroa, josta tuen osuus oli 80 prosenttia.

Mielen tasapainoa työpaikoille hankkeen avulla

Vuosina 2021–2023 toteutetussa Mielen tasapainoa työpaikoille -hankkeessa vahvistettiin mielenterveysosaamista työelämässä ja tarjottiin konkreettisia työkaluja työssä jaksamisen vahvistamiseen ja työn psyykkisen kuormituksen ennaltaehkäisemiseen. Työyhteisöille järjestettiin koulutusta ja työpajoja, jotka räätälöitiin työpaikoille vahvistavan mielenterveyden näkökulmalla.

–  Mielenterveyden teemoihin liittyy yhä negatiivisia mielikuvia ja ennakkoluuloja, jotka oikenevat hitaammin maaseutualueilla kuin kaupungeissa. Mielenterveysosaamista työyhteisöissä lisättiin oivalluttavalla ”mieli on kaikilla ja siitä voi puhua” -asenteella, hankepäällikkö Tiina-Maija Paloranta kertoo.

Mieli Tukitalo ja mielenterveys ry:n hankkeen järjestämiin koulutuksiin ja työpajoihin osallistui 90 työpaikkaa Huittisten, Hämeenkyrön, Punkalaitumen ja Sastamalan alueilla. Hankekohtaamisia syntyi yhteensä 1800, erityisesti maaseudun pienten ja keskisuurten yritysten ja organisaatioiden henkilöstön kanssa.

– Arjen vahvistavat teot, kuten nukkuminen, syöminen, puhuminen ja palautuminen sekä luottamuksen ilmapiiri ovat keskeisiä tekijöitä mielenterveyden tukemisessa. Aihe koskettaa kaikkia suoraan tai välillisesti, sillä vähintään joka viides suomalainen kokee vuosittain jonkin mielenterveyden häiriön, Tiina-Maija Paloranta toteaa.

Hankkeen aikana kehitettiin toimintamalleja, jotka auttavat työpaikkoja toimimaan ennaltaehkäisevästi jo ennen kuin mielenterveyden haasteet kasaantuvat.

 –  Työelämässä on jo monenlaisia kannustimia fyysisestä kunnosta huolehtimiseen. Mielenterveydestä huolehtiminen on ainakin yhtä tärkeää, ja se voi olla myös työpaikkojen kilpailuetu sekä markkinoilla yleensä että osaavasta työvoimasta kilpailtaessa, toteaa Leader Joutsenten reitin toiminnanjohtaja Petri Rinne.

Leader Joutsenten reitti myönsi hankkeelle EU:n maaseuturahoituksen tuen. Hankkeen kokonaiskustannus oli 128 000 euroa, josta tuen osuus oli noin 90 prosenttia.

Paikalliset Leader-ryhmät ja ELY-keskus myöntävät EU:n maaseuturahoitusta asukkaiden, yhteisöjen ja yritysten ideoihin. Haku on jatkuva.

Lisätietoa

Yhteyshenkilöt

Mielen tasapainoa työpaikoille -hanke:

Laatumarja-hanke:

Avainsanat

Kuvat

Tunneliviljelyssä sadonkorjuu onnistuu huomattavasti pienemmällä työmäärällä, kun marjat ovat suoraan poimintakorkeudella.
Tunneliviljelyssä sadonkorjuu onnistuu huomattavasti pienemmällä työmäärällä, kun marjat ovat suoraan poimintakorkeudella.
Lataa
Mieli ry myönsi hankkeen aktiiviselle yhteistyökumppanille Sastamalan kaupungille Hyvän Mielen Työpaikka® -merkin tunnustuksena henkilöstön mielenterveyden ja hyvinvoinnin suunnitelmallisesta vahvistamisesta. Kuvassa työstään innostuvat hankepäällikkö Tiina-Maija Paloranta (vas.), Sastamalan kaupungin Päivi Raumanni ja Kati Heikkilä sekä työssä palautumisen keinoista koulutuksen pitänyt Anniina Virtanen Työterveyslaitokselta.
Mieli ry myönsi hankkeen aktiiviselle yhteistyökumppanille Sastamalan kaupungille Hyvän Mielen Työpaikka® -merkin tunnustuksena henkilöstön mielenterveyden ja hyvinvoinnin suunnitelmallisesta vahvistamisesta. Kuvassa työstään innostuvat hankepäällikkö Tiina-Maija Paloranta (vas.), Sastamalan kaupungin Päivi Raumanni ja Kati Heikkilä sekä työssä palautumisen keinoista koulutuksen pitänyt Anniina Virtanen Työterveyslaitokselta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Satakunnan talouden ja työllisyyden näkymissä ei vielä merkkejä nopeasta käänteestä parempaan29.10.2024 10:11:00 EET | Tiedote

Satakunnan elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanteen arvioidaan pysyvän ennallaan seuraavan puolen vuoden aikana. Parempaa kehitystä ennakoidaan kuitenkin vuoden tähtäimellä, jolloin myös työttömyys voisi kääntyä laskuun. Satakunnan elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden tilannetta ja näkymiä on arvioitu syksyn Alueelliset kehitysnäkymät -raportissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye