HSY

HSY järjestää kodin vaarallisen jätteen keräyskierroksen syys–lokakuussa

Jaa

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kerää vaarallista jätettä Espoossa, Helsingissä ja Kirkkonummella 2.9.–8.10.2024. Keräys kohdentuu erityisesti alueille, joilla ei ole pysyvää vaarallisen jätteen keräyspistettä.

HSY:n jäteauton kyljessä on Samuli Siiralan sarjakuva.
Vaarallisen jätteen keräysauton tunnistaa sen kylkiin maalatuista kuvituksista. Niiden tavoitteena on tehdä tunnetuksi kodeissa käytettäviä arkisia tuotteita, jotka ovat jätteenä vaarallisia ja jotka täytyy toimittaa erillisiin vaarallisen jätteen keräyspisteisiin. Kuvitukset ovat Samuli Siiralan käsialaa. Kuva: HSY.

HSY:n Sortti-keräysauto vaaralliselle jätteelle kiertää Espoossa 2.9.–9.9., Helsingissä 4.9.–8.10. ja Kirkkonummella 10.9. Yhteensä pysähdyspaikkoja on 72. Kierrokselle valitut alueet sijaitsevat hieman etäämmällä vaarallisen jätteen kiinteistä keräyspaikoista, joten HSY tuo palvelun asukkaiden lähelle. 

Keräyskierroksen pysähdyspaikat ja aikataulut löytyvät HSY:n verkkosivuilta

Asukkaat voivat tuoda keräykseen maksutta vaarallisia jätteitään, kuten maalia, jäteöljyä, vanhentunutta bensiiniä, siivouskemikaaleja, loisteputkia ja energiansäästölamppuja, käyttämättä jääneitä aerosolipurkkeja ja -pulloja sekä kynsilakkaa.  

– Nyt on hyvä mahdollisuus päästä eroon kotona olevista vaarallisista jätteistä niilläkin alueilla, joilla Sortti-asemat ja Sortti-kontit ovat hieman kauempana kotoa. On erittäin tärkeää, että terveydelle ja ympäristölle vaaralliset jätteet hävitetään asianmukaisesti eikä niitä laiteta esimerkiksi sekajätteeseen tai viemäriin, HSY:n toimintovastaava Joonas Enqvist painottaa.

Syksyn vaarallisen jätteen keräys järjestetään kolmatta kertaa

HSY on kerännyt vaarallista jätettä kevätkierroksen lisäksi kahtena aiempana syksynä. Nyt keräyskokeilu järjestetään kolmatta kertaa. 

– Kolmivuotisen kokeilun kahdella ensimmäisellä kierroksella asukkaita kävi keräysautoilla varsin hyvin. Vuonna 2022 vaarallista jätettä kerättiin lähes 9 300 kg ja viime vuonna vielä kolmanneksen enemmän, yhteensä reilu 12 500 kg, Enqvist kertoo. 

Keräyskokeilussa HSY selvittää keräyksen toimivuutta ja asukkaiden kokemuksia siitä. Kokeilun tulosten perusteella arvioidaan palvelun jatkamista tulevaisuudessa. Syksyn keräyksessä ei oteta vastaan sähkölaite- tai metalliromua, kuten keväisin järjestettävässä keräysautokierroksessa.

Vaarallisen jätteen vastaanotto on maksutonta vuoden ympäri

Asukkaat voivat tuoda vaarallista jätettä ympäri vuoden maksutta HSY:n Sortti-asemille ja vaarallisen jätteen Sortti-kontteihin. Kaikki keräyspaikat löytyvät verkkosivulta Kierratys.info, kun valitsee valikosta vaarallisen jätteen.  

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus järjestää syksyllä oman keräysautokierroksensa Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Asukkaat voivat viedä keräysautoon siistiä, ehjää ja puhdasta uudelleenkäyttöön soveltuvaa kodin pientavaraa, tekstiileitä sekä kaiken kuntoista pienelektroniikkaa ja polkupyöriä.

Näin vaarallisen jätteen tunnistaa

Vaarallisella jätteellä tarkoitetaan sellaisia jätteitä, joilla on jokin vaaraominaisuus. Ne voivat olla esimerkiksi palavia, myrkyllisiä tai vaaraksi ympäristölle. Vaaralliseen jätteeseen kuuluvat aineet, joiden etiketistä löytyy varoitusmerkki. Vanhoissa pakkauksissa voi näkyä aiemmin käytössä olleita oranssipohjaisia varoitusmerkkejä.

Lisäksi loisteputket- ja lamput, akut ja paristot, jäteöljyt, lääkkeet sekä eräät kosmetiikkatuotteet kuuluvat vaarallisiin jätteisiin. Lääkkeiden vastaanotto on apteekeissa, muita kodin vaarallisia jätteitä HSY vastaanottaa Sortti-asemilla, vaarallisen jätteen keräyskonteissa sekä kiertävässä keräyksessä. Vaarallisen jätteen vastaanotto on asukkaille maksutonta. 

Vaarallisen%20j%E4tteen%20uudet%20ja%20vanhat%20varoitusmerkit.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

HSY:n jäteauton kyljessä on Samuli Siiralan sarjakuva.
Vaarallisen jätteen keräysauton tunnistaa sen kylkiin maalatuista kuvituksista. Niiden tavoitteena on tehdä tunnetuksi kodeissa käytettäviä arkisia tuotteita, jotka ovat jätteenä vaarallisia ja jotka täytyy toimittaa erillisiin vaarallisen jätteen keräyspisteisiin. Kuvitukset ovat Samuli Siiralan käsialaa. Kuva: HSY.
Lataa
Vaarallisen jätteen uudet ja vanhat varoitusmerkit.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY tuo seitsemän taiteilijoiden kuvittamaa jäteautoaan Taiteiden yö -tapahtumaan 15.8.7.8.2024 12:22:54 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on tilannut jäteautojensa kylkiin kuvataidetta vuodesta 2019 lähtien. Nyt HSY kokoaa Rautatientorille seitsemän eri teoksilla kuvitettua jäteautoa, ja niihin pääsee tutustumaan lähemmin sekä ulkoa että sisältä. Paikan päällä on tavattavissa osa taiteilijoista, lisäksi HSY:n henkilökunta jakaa kodin jätteiden lajitteluvinkkejä sekä biojätepusseja halukkaille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye