Espoon seurakuntayhtymä

Juhlavuoden kunniaksi 20 perheomenapuuta Espoon hiippakuntaan

Jaa

Espoon hiippakunta juhlistaa 20-vuotista taivalta sunnuntaina 1.9.2024. Hiippakunnan kaikissa 19 seurakunnassa vietetään jumalanpalvelusta ja oheistapahtumia.

Espoon piispa Kaisamari Hintikka omenapuun alla.
Espoon piispa Kaisamari Hintikka omenapuun alla. Kuva: Tuomas Merilahti.

– Kiitämme ja iloitsemme 20-vuotiaasta hiippakunnastamme. Sen merkkinä jokaiseen Espoon hiippakunnan 19 seurakuntaan istutetaan omenapuu. Se kahdeskymmenes istutetaan piispalan pihamaalle, Espoon tuomiokirkonmäelle, toteaa Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka. 

– Omenapuu kertoo kaikista 20-vuotisjuhlan kolmesta teemasta: yhteydestä Kristuksessa, toivosta ja luomakunnasta. Me olemme kaikki saman Kristus-puun oksia. Me kasvamme yhteydessä Kristukseen ja toisiimme. Puun hedelmät on tarkoitettu jaettavaksi eteenpäin, ilahduttamaan ja ravitsemaan ihmisiä.

– Omenapuun istuttaminen kertoo sitkeästä toivosta. Moni asia tässä maailmassa ja huomisessa huolettaa ja pelottaa. Kristityn elämään kuuluu luottamus siihen, että Jumala antaa meille toivon ja tulevaisuuden. Juuri siksi me istutamme omenapuun - emmekä vaan yhtä, vaan kaksikymmentä omenapuuta!

– Kaiken Luoja on läsnä omenapuussa, niin kuin jokaisessa puussa ja koko luomakunnassaan. Meidät ihmiset on liitetty kaikkeen luotuun lukemattomin hienoin elämänlangoin. Omenapuu muistuttaa siitä, että Jumala on kaiken elämän lähde ja että kaikki elämä, myös omamme, on Jumalan määrättömästä rakkaudesta kumpuavaa lahjaa.

Espoon hiippakunta aloitti toimintansa vuonna 2004 ja ensimmäisenä piispana toimi Mikko Heikka. Piispa Heikan jälkeen virkaa hoiti Tapio Luoma vuosina 2012–2018 ja vuodesta 2019 lähtien piispana on ollut Kaisamari Hintikka.

Hiippakunnan alueella asuu yli 700 000 ihmistä ja hiippakunnan 19 seurakunnassa toimii noin 1400 työntekijää.  

Vuosien aikana on tapahtunut muutoksia hiippakunnassa, seurakunnissa ja tuomiokapitulissa. Tuomiokapituli on hiippakunnan hallinto- ja asiantuntijaelin, jonka ensimmäinen työntekijä oli notaari Pilvi Keravuori. Pilvi työskentelee Espoon hiippakunnan tuomiokapitulissa edelleen.

– Se, mikä on pysynyt koko ajan, on ollut toivo. Se näkyy paikallisseurakunnissa, siinä työssä, mitä niissä tehdään. Se näkyy lapsissa ja nuorissa ja kokonaisuudessaan hiippakunnan alueen toiminnassa. Innostus, jolla hiippakunta aikoinaan perustettiin, jatkuu edelleen monella tavoin,  Keravuori sanoo.

– Hiippakunta ei ole itsetarkoitus. Meidän työmme on tukea sitä, että kirkko voi viedä sanomaa Kristuksesta eteenpäin.  Tehtävämme on rukoilla tämän alueen ihmisten ja seurakuntien puolesta joka päivä, muistuttaa Pilvi Keravuori.

Piispa Kaisamari Hintikka saarnaa Karkkilan seurakunnan jumalanpalveluksessa, jota vietetään seurakunnan leirikeskuksessa 1.9.2024 klo 11.

Espoon hiippakunnan seurakuntien jumalanpalveluksista ja juhlavuoden oheistapahtumista löytyy tietoja Espoon hiippakunta 20-vuotta | Espoon hiippakunta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kaisamari Hintikka omenapuun alla.
Kuva: Tuomas Merilahti.
Lataa
Kaisamari Hintikka omenapuun alla.
Kuva: Tuomas Merilahti.
Lataa
Kaisamari Hintikka omenapuun alla.
Kuva: Tuomas Merilahti
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon seurakunnat - Evankelis-luterilainen kirkko Espoossa

Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Espoonlahden seurakunta, Leppävaaran seurakunta, Olarin seurakunta, Tapiolan seurakunta ja Esbo svenska församling muodostavat yhdessä Espoon seurakuntayhtymän. Seurakunnissa on yhteensä 157 500 jäsentä. Työntekijöitä on noin 500.

Kirkko Espoossa vahvistaa yhteisönä kristillistä uskoa, tulevaisuuden toivoa ja lähimmäisenrakkautta. Olemme läsnä ihmisten arjessa ja juhlassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon seurakuntayhtymä

20-åriga Esbo stift jubilerar med att plantera äppelträd och får besök från Myanmar14.8.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Jubileumsåret till ära planteras ett äppelträd i varje församling i stiftet. På festdagen den första september firas skapelsens söndag i Esbo församlingar, Mattby kapell får besök från den evangelisk-lutherska kyrkan i Myanmar och i Karabacka kapell blir det internationella danser. Festkvällens konsert bjuder på liedmusik i Olars kyrka till förmån för skolbarn i Ukraina.

20-vuotiasta Espoon hiippakuntaa juhlitaan istuttamalla omenapuita – Juhlapäivässä mukana vieras Myanmarista14.8.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Merkkivuoden kunniaksi jokaiseen seurakuntaan istutetaan omenapuu. Sunnuntaina 1. syyskuuta Espoon seurakunnissa vietetään luomakunnan messua, Matinkappelille saapuu vieras Myanmarin evankelisluterilaisesta kirkosta ja Karakappelilla tanssitaan kansainvälisiä tansseja. Illan konsertissa Olarin kirkossa soi liedmusiikki Ukrainan koululaisten hyväksi.

The 20-year-old Espoo Diocese will be celebrated by planting apple trees – a guest from Myanmar will attend the festive day14.8.2024 07:00:00 EEST | Press release

To mark the anniversary, an apple tree will be planted in each parish. On Sunday 1 September, Espoo's parishes will organise a mass celebrating creation, a visitor from the Myanmar Evangelical Lutheran Church will arrive to visit Matinkappeli chapel, and international dances will be danced at Karakappeli chapel. An evening concert at Olari Church will feature lied for the benefit of Ukrainian schoolchildren.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye