Vaasan kaupunki - Vasa stad

Byte av verk på utställningen Österländsk andlighet på Tikanojas konsthem

Dela

Utställningen Österländsk andlighet, som visas på Tikanojas konsthem, får nya verk i augusti. De verk som nu är utställda hinner man bekanta sig med ännu fram till och med 18.8. J.O. Mallanders tillfälliga konstverk Mot det rena landet (2024), som finns på konsthemmets innergård, visas fram till 23.8, varefter verkets tegel doneras till publiken på onsdag 28.8 från kl. 10-17.

J.O.Mallander,  Mot det rena landet, 2024. bild: Mia Lindqvist
J.O.Mallander, Mot det rena landet, 2024. bild: Mia Lindqvist

utställningen Österländsk andlighet, som öppnades i maj, byts en del verk ut i augusti. I stället för de ljuskänsliga teckningarna på papper av Venny Soldan-Brofeldt (1863–1945) Anitras dans och Maggie som ängel / Den bevingade dansarenskiss ställs följande verk av Soldan-Brofeldt ut: Anitra i orientalisk dräktskiss samt Anitras dans, skiss. Vid bytet beaktas museal praxis såsom att känsliga verk inte utsätts för ljus under längre tid än tre månader.

Den nuvarande utställningen kan man bekanta sig med till och med söndag 18.8. Guidad visning ordnas kl. 13 på svenska och kl. 14 på finska vid Tikanojas konsthem. Visningen ingår i museiinträdet. Den nya hängningen kan ses från och med onsdag 21.8. Utställningen Österländsk andlighet visas i alla tre våningarna på Tikanojas konsthem till och med 27.10.

På utställningen visas kulturhistoriska föremål och cirka hundra verk från slutet av 1800-talet till nutid, bland annat ett stort antal skickligt gjorda och detaljerade verk av vasabördiga Ilona Harima, som tidigare har fått liten uppmärksamhet. Kurator för utställningen har varit konst- och religionsforskare Nina Kokkinen.

Det tillfälliga konstverket Mot det rena landet (2024) visas till 23.8

På Tikanojas gård visas fram till 23.8 en tillfällig tegelinstallation Mot det rena landet av konstnären J.O. Mallander som premierats med statens konstpris. Mallander är en legendarisk konstnär och var i tiderna en pionjär inom miljökonsten. Under sin karriär har han byggt upp ca 60 olika tegelinstallationer. Konstverket är en del av utställningen Österländsk andlighet.

Den erfarna konstnären, som är förtrogen med österländsk filosofi, är buddhist. Som term avser det rena landet ett upplyst sinnestillstånd. På gården vid Tikanojas konsthem har verket formen av en mandala och Buddhastatyn intill verket symboliserar betraktarens blick. Efter den sista utställningsdagen, på onsdag 28.8 från och med kl. 10, doneras teglen i verket till publiken enligt givmildhetsprincipen, varvid de fortsätter sin materiella cirkulation.

Nyckelord

Kontakter

Amanuens Noora Lehtovuori, Vasas museer, tfn. +358405877363, noora.lehtovuori@vasa.fi

Bilder

J.O.Mallander, Mot det rena landet, 2024. Bild: Mia Lindqvist
J.O.Mallander, Mot det rena landet, 2024. Bild: Mia Lindqvist
Ladda ned bild
Bilder av Venny Soldan-Brofeldts verk till utställningen Österländsk andlighet. Bild: Noora Lehtovuori
Bilder av Venny Soldan-Brofeldts verk till utställningen Österländsk andlighet. Bild: Noora Lehtovuori
Ladda ned bild
Bilder av Venny Soldan-Brofeldts verk till utställningen Österländsk andlighet. Bild: Noora Lehtovuori
Bilder av Venny Soldan-Brofeldts verk till utställningen Österländsk andlighet. Bild: Noora Lehtovuori
Ladda ned bild

Länkar

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig.

Vasas museer sköter uppgiften som Österbottens regionala ansvarsmuseum och producerar, lagrar och presenterar vetenskap och konst i regionen samt regionens historia. På våra utställningar upplever du både lokal och internationell konst och kultur.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Enhetsskolan i centrum framskrider: HFD avslog ansökningarna om besvärstillstånd13.8.2024 16:24:27 EEST | Tiedote

I Vasa centrum färdigställs under de närmaste åren en ny skolhelhet för åk 1–9 inom den finskspråkiga grundläggande utbildningen. Högsta förvaltningsdomstolen har avslagit de ansökningar om besvärstillstånd som har lämnats in gällande de detaljplaneändringar som anknyter till den nya skolan. Skolprojektet kan följaktligen nu framskrida, och klart bedöms det vara år 2028.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye