Katsaus kesän 2024 Pohjois-Karjalan levätilanteeseen
Kuluvalla viikolla sinilevää on havaittu Kiteenjärven Postirannan uimarannalla. Havainnoista on hyvä muistaa, että ne koskevat aina sen hetkistä tilannetta ja sinilevätilanne voi muuttua nopeasti.
Valtakunnallinen leväseuranta on edelleen käynnissä Pohjois-Karjalassa ja se jatkuu syyskuun loppuun asti. Kuluvalla viikolla sinilevää on havaittu Pohjois-Karjalan sinileväseurannan havaintoasemista ainoastaan Kiteenjärven Postirannan uimarannalla. Myös yksittäisiä kansalaisten havaintoja on kirjattu vesi.fi –sivustolle. Valtakunnallisen sinileväseurannan ja kansalaisten lähettämien havaintojen mukaan sinilevämäärät ovat olleet vähäisiä.
Tavallisesti leväkukintoja havaitaan eniten heinä-elokuussa pintavesien ollessa lämpiminä. Sinilevää voi kuitenkin esiintyä myös myöhään syksyllä, etenkin jos säät pysyvät lämpiminä.
Pintavesien lämpötilat (ymparisto.fi) olivat 15.8. Pielisellä (Nurmes) 19,4 astetta ja Pielisjoella (Joensuu) 20,4 astetta. Lämpötilat ovat noin 2–3 astetta lämpimämpiä pitkän ajan keskiarvoon verrattuna.
Kuluvan kesän havainnoista
Kesän aikana valtakunnallisen sinileväseurannan havaintoasemilla sinilevää on tähän mennessä havaittu Höytiäisellä, Ilomantsinjärvellä, Pielisellä, Orivedellä, Herajärvellä, Suuri-Onkamolla, Pyhäjärvellä sekä Kiteenjärvellä. Suurin osa näistä havainnoista on painottunut keskikesälle, ja ne ovat koskeneet suurilta osin vähäistä määrää sinilevää. Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen sinileväseurantataulukosta (jarviwiki.fi) voi tarkastella kuluvan kesän viikoittaisia havaintoja tarkemmin.
Kansalaisten ilmoittamien sinilevähavaintojen määrä oli suurin juhannuksen jälkeisellä viikolla. Edellisiin vuosiin verrattuna havaintoja on ilmoitettu runsaammin eri puolilta Pohjois-Karjalaa Järvi-meriwiki –palveluun sekä ELY-keskukselle. Jokainen voi tallentaa ja tarkastella tietoja järvien sinilevätilanteesta, sekä muista järvikohtaisista havainnoista Järvi-meriwiki-palvelun havaintolähetti-sovelluksen kautta. Myös havainnot sinilevättömästä vedestä ovat tärkeitä. Sinilevätilannetta voi myös seurata Ympäristöhallinnon TARKKA-palvelun satelliittikuvien kautta.
Jos sinulla on mielenkiintoa ryhtyä seuraamaan ja raportoimaan viikoittaista levätilannetta uudella paikalla ensi kesänä, voit olla yhteydessä tiedotteen lopussa oleviin yhteyshenkilöihin. Seurantaan annetaan ohjeistus.
Sinilevät voivat olla terveydelle haitallisia
Sinilevää sisältävän veden käyttöä on vältettävä, koska sinileväkukinnat voivat olla myrkyllisiä. Sinilevät tuottavat monia yhdisteitä, kuten hermo- tai maksamyrkkyjä, jotka voivat olla haitallisia ja aiheuttaa oireita. Etenkin lapset ja lemmikkieläimet tulee pitää poissa sinileväisestä vedestä, eikä sinileväistä vettä tule käyttää löyly-, pesu- tai kasteluvetenä.
Sinilevää vai muuta levää?
Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta ja rannalla voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsaampi määrä sinilevää voi muodostaa tyynellä ilmalla veteen levälauttoja ja levää kasautuu rantaveteen.
Keppi- ja lasitestillä voi arvioida, onko kyseessä sinilevä vai jokin muu levä. Jos levämassa hajoaa kepin kosketuksesta, kyseessä on todennäköisesti sinilevää. Jos massa jää keppiin kiinni roikkumaan, kyseessä on todennäköisesti jokin rihmamainen levä. Levämassaa voi myös laittaa vesilasiin ja antaa sen seistä noin tunnin. Jos levämassa nousee astiassa vedenpinnalle, kyseessä on todennäköisesti sinilevä.
Sinilevähavainnon voi todentaa täysin varmaksi vain mikroskooppitutkimuksella. Sinilevistä voi tiedustella vielä elokuun ajan arkisin klo. 9.00–14.00 välillä ELY-keskuksen leväpuhelimesta numerosta 0295 026 033.
Sinilevätilanteesta tiedottaminen
Valtakunnallista sinilevätilannetta seurataan 27. kesää Suomen ympäristökeskuksen (SYKE), ELY-keskusten, kuntien ja vapaaehtoisten havaitsijoiden yhteistyönä. Koulutetut havaitsijat tekevät havainnot vakiokohteissa silmämääräisesti viikoittain tiistain–keskiviikon aikana kesä–syyskuussa. Koko Suomen kattavan havainnoinnin tavoite on saada yleiskuva sisävesien ja merialueen sinilevätilanteesta.
Sinilevätilannetiedot kootaan Järvi-meriwikiin sinilevätilannesivuille. Pohjois-Karjalan ELY-keskus julkaisee sinileväkatsauksia tarpeen mukaan torstaisin kesä–syyskuussa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pinja Pennanen
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. +358 295 026 078
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Minna Kukkonen
vesistöasiantuntija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. +358 295 026 114
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Yhteystiedot
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu
p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kuopiontien ja radan välikaistalta poistetaan puustoa Liperissä31.12.2024 13:46:14 EET | Tiedote
Toimenpiteellä parannetaan uhanalaisten hyönteislajien elinolosuhteita sekä edistetään turvallisuutta poistamalla kaatumisvaarassa olevia puita. Alueen raivaus aloitetaan loppiaisen jälkeen.
Pohjois-Karjalassa oli marraskuussa 9 768 työtöntä23.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Pohjois-Karjalassa oli marraskuun lopussa 9 768 työtöntä työnhakijaa, joista 701 oli lomautettuna. Vuoden takaiseen verrattuna työttömiä oli 382 henkilöä enemmän ja lomautettuja 174 henkilöä vähemmän.
Pohjois-Karjalan vedenpinnat olivat edelleen matalalla marraskuussa18.12.2024 16:08:43 EET | Tiedote
Kuukauden keskilämpötila oli noin 1,5 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Vedenkorkeudet olivat pääosin vielä matalalla. Osaan erityisesti pienemmistä vesistöistä on muodostunut kantavia jäitä, mutta ihmisiä kehotetaan varovaisuuteen jäillä liikkuessa.
Pielisen poikkeusjuoksutukset mahdollistuvat joustavammin ja varautuminen tulva- ja kuivuustilanteisiin paranee2.12.2024 13:13:31 EET | Tiedote
Luonnonmukaista vedenkorkeutta ja virtaamaa noudattavan Pielisen tulva- tai kuivuustilanteet ovat aiheuttaneet erityisesti parin viime vuosikymmenen aikana suurta haittaa vesistön käytölle. Tähän saakka Pohjois-Karjalan ELY-keskus on hakenut tällaisessa tilanteessa erikseen Itä-Suomen aluehallintovirastolta lupaa luonnonmukaisesta juoksuttamisesta poikkeamiseksi. Korkeimman hallinto-oikeuden 28.11.2024 antamalla päätöksellä poikkeusjuoksutusmenettely helpottuu, ja tulva- ja kuivuushaittoihin voidaan reagoida aiempaa nopeammin. Pielinen säilyy edelleen säännöstelemättömänä järvenä.
Pohjois-Karjalan maakunnallinen ympäristöpalkinto Janne Raassinalle26.11.2024 16:11:02 EET | Tiedote
Pohjois-Karjalan ELY-keskus myönsi vuoden 2024 maakunnallisen ympäristöpalkinnon 26.11.2024 Janne Raassinalle. Palkitsemisen perusteena oli Raassinan tekemä pitkäaikainen ja esimerkillinen ympäristön ennallistamis- ja kunnostustyö.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme