Keski-Suomen maakunnalle on valittu ensimmäiset erityisvastuulajit
Keski-Suomen maakunnalle on valittu ensimmäiset erityisvastuulajit osana LUMOAVA-hanketta, jonka tavoitteena on edistää luonto- ja ilmastotiedon sisällyttämistä päätöksentekoon. Ensimmäisessä vaiheessa julkistettiin yhdeksän putkilokasvia, kuten Saunionoidanlukko ja Suomentähtimö. Hankkeella pyritään kestävän kehityksen edistämiseen.

Luonnon monimuotoisuuden väheneminen, luontokato, on ilmaston kuumenemisen ohella yksi hälyttävimmistä maailmanlaajuisista ongelmista. Ilmiö on enenevästi havaittavissa Suomessakin, ja yhä suurempi osa lajeista on vaarassa kadota erilaisten, ilmastonmuutoksen lisäksi muun muassa maankäyttöön liittyvien, tapahtumaketjujen vaikutuksesta. Luontokato on suora uhka myös ihmisille, koska olemme paitsi yhteiskuntana myös lajina riippuvaisia luonnon tarjoamista ekosysteemipalveluista, kuten pölytyksestä.
Keski-Suomelle on valittu joukko erityisvastuulajeja osana tietoisuuden lisäämistä luontokadosta ja lähiluonnon merkityksestä. Suomen ympäristökeskuksen (Syke) tekemässä selvityksessä etsittiin eri eliöryhmistä uhanalaisia lajeja, joiden esiintyminen on keskittynyt suureksi osaksi Keski-Suomeen tai joiden levinneisyyden rajalla Keski-Suomi on. Tällaisten lajien elinvoimaisuuden säilyttämisestä maakunnan katsottiin olevan erityisen suuressa vastuussa. Aiemmin on vastaavalla tavalla valittu vastuulajit myös Pirkanmaalle.
Erityisvastuulajien etsintä on osa Syken isompaa selvitystä, jossa koostetaan ajantasainen näkemys Keski-Suomen luonnon tilasta. Selvityksessä käydään paikkatietopohjaisesti läpi maakunnan laji- ja luontotyyppiaineistoa. Selvitys luo perustan luontoarvot paremmin huomioivalle yhdyskuntasuunnittelulle, esimerkiksi kestävämmälle maankäytölle. Lisäksi se mahdollistaa muun muassa kohdennetummat luonnonhoitohankkeet.
Syken selvitys liittyy suurempaan, Keski-Suomen liiton ja Keski-Suomen ELY-keskuksen yhteiseen LUMOAVA-hankkeeseen. Sen päämääränä on edistää luonto- ja ilmastotiedon sisällyttämistä päätöksentekoon yhteiskunnan joka tasolla. Hankkeessa tuotetaan ja koostetaan luonto- ja ilmastotietoa, tuetaan muita toimijoita tiedon tuottamisessa ja käytössä sekä edistetään liiketoiminnan syntyä luontokadon ja ilmastonmuutoksen hillinnän ympärille. Tavoitteena on kestävän kehityksen maakunta, jossa sekä ihmisten että luonnon hyvinvointi kasvavat.
Maakunnallisten erityisvastuulajien julkistaminen toteutetaan osissa. Valinnat ovat joissakin eliöryhmissä vielä kesken, ja julkistuksia tehdään sitä mukaa kuin valintoja saadaan päätökseen. Ensimmäisessä vaiheessa Keski-Suomen vastuulajeista esitellään putkilokasvit, joita on yhdeksän:
- Saunionoidanlukko (Botrychium matricariifolium)
- Hirvenkello (Campanula cervicaria)
- Kangassarjatalvikki (Chimaphila umbellata)
- Hajuheinä (Cinna latifolia)
- Ahosilmäruoho (Euphrasia officinalis ssp. officinalis)
- Ketokatkero (Gentianella campestris)
- Ahokirkiruoho (Gymnadenia conopsea ssp. conopsea)
- Vuorimunkki (Jasione montana)
- Suomentähtimö (Stellaria fennica)
Seuraavat vastuulajijulkistukset ovat odotettavissa lähiviikkoina. Julkistukset jatkuvat sarjana läpi syksyn.
LUMOAVA-hanke jatkuu vuoden 2025 loppuun saakka, ja se saa rahoitusta Euroopan unionin Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF). Lisätietoa LUMOAVA-hankkeesta on hankkeen verkkosivuilla.
Yhteyshenkilöt
Valtteri JokinenProjektiasiantuntijaKeski-Suomen ELY-keskus
LUMOAVA-hanke
Kuvat




Linkit
Tietoja julkaisijasta
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus
Soiden ennallistaminen täydentää Helmi-ohjelman toteutusta Keski-Suomessa3.4.2025 14:59:02 EEST | Tiedote
Keski-Suomen ELY-keskus kunnosti ja hoiti viime vuoden aikana kymmeniä luontokohteita: lintuvesiä, perinneympäristöjä, metsäisiä elinympäristöjä, soita ja pienvesiä. Lisäksi ELY-keskus perusti uusia soidensuojelualueita. Nämä toimenpiteet ovat osa valtakunnallista Helmi-elinympäristöohjelmaa, jolla vahvistetaan Suomen luonnon monimuotoisuutta ja pyritään pysäyttämään luontokato.
Kesänopeusrajoituksiin siirrytään Keski-Suomessa 9.–10.4.2.4.2025 12:10:16 EEST | Tiedote
Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksista luovutaan Keski-Suomen maanteillä keskiviikosta 9.4.2025 alkaen. Muutokset astuvat voimaan heti nopeusrajoitusmerkkien vaihdon myötä.
ELY-keskus suorittaa huuhkajareviirin kameravalvontaa Laukaan Kuusaassa1.4.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Keski-Suomen ELY-keskus on aloittanut kameravalvonnan Laukaan Kuusaassa sijaitsevalla huuhkajareviirillä. Alueella epäillään tapahtuneen pesinnän tahallista luonnonsuojelulain vastaista häirintää useamman vuoden ajan. Huuhkaja on erittäin uhanalainen laji. ELY-keskus muistuttaa, että pöllöjen pesiä ei tule lähestyä pesimäaikana.
Maaperätutkimukset vaikuttavat liikenteeseen Rantaväylällä ja Rantaraitilla27.3.2025 16:04:41 EET | Tiedote
Työt alkavat huomenna perjantaina 28.3.2025 ja kestävät 13.4.2025 saakka. Autoilijoita ja alueella liikkuvia kehotetaan varovaisuuteen.
Jäät heikkenevät nyt kovaa vauhtia25.3.2025 10:01:26 EET | Tiedote
Keväinen aurinko lämmittää siltoja, laitureita ja muita vesistörakenteita, jolloin jää niiden lähistöllä heikkenee ja alkaa sulaa. Myös virtaamat vesistöissä ovat olleet koko talven suuria, minkä seurauksena vesistöjen virtaaviin osiin ei ole päässyt muodostumaan jäätä tai se on hyvin heikkoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme