Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Aurinkoenergian talteenotto vanhalle tarha-alueelle (Pohjanmaa)

Jaa

Pohjalaismaakuntien alueella on merkittävä osuus kaikista Suomen turkistarhoista. Turkisten tuotanto elinkeinona on käynyt läpi monia myllerryksiä: muutospaineita on eläinten oloihin, ympäristöstä huolehtimiseen ja tautiturvallisuuteen liittyen ollut jo useita vuosia, ellei vuosikymmeniä. Moni eläköityvä yrittäjä on lopettamassa tarhausta ja rakenteiden purkamisen ja tarha-alueen siivoamisen jälkeen on ajankohtaista miettiä mitä käyttöä tyhjenevälle alueelle olisi mahdollista suunnitella.

Ilmakuva turkistarha-alueesta vuodelta 2016.
Ilmakuva turkistarha-alueesta vuodelta 2016. Maanmittauslaitos, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Samanaikaisesti aurinkopaneelitekniikka on kehittynyt ja uusiutuvan energian tuotanto lisääntynyt vauhdilla pohjalaismaakunnissa. Yksi käyttötarkoitustaan muuttava tarha-alue on Vöyrillä Oravaisissa, missä eläinten pito on päättynyt ja eläintenpidon sijaan jatkossa tuotetaan sähköä aurinkopaneeleilla.

Suunnitteilla olevan aurinkovoima-alueen koko on noin 31 hehtaaria. Alueelle suunnitellaan maanvaraisten paneelien asentamista siten, että paneelien yhteispinta-ala on noin 8,2 hehtaaria. Paneeleja pystytetään noin 41 000 kappaletta. Aurinkoenergian talteenotolla vähennetään riippuvuutta fossiilista energialähteistä tuottamalla sähköä uusiutuvasta lähteestä. Tuotettu sähkö johdetaan kantaverkkoon. Alueen valmistelu aurinkosähkön tuotantoon sisältää monia vaiheita. Suunnittelun edetessä on vanhat toiminnot lopetettava ja alue valmisteltava paneelien, kaapeloinnin, muuntamoiden ja muiden tarvittavien toimintojen rakentamiseen soveltuvaksi.  

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on vuonna 2015 myöntänyt turkistarhalle ympäristöluvan, joka on voimassa toistaiseksi. Ympäristöluvan haltijan lupa koski tarhakettujen pitoa varjotaloissa, joiden enimmäismäärä luvassa oli 157 kappaletta vastaten 15,2 kilometriä. Eläintenpidon päätyttyä on tarha-alueen irtaimistoineen ostanut uusi toimija tarkoituksenaan purkaa vanhat rakenteet ja perustaa alueelle aurinkopaneelialue.

Eläintenpito alueella oli vuosina 2020–2022 pienimuotoista, ja vuoden 2023 alussa alue vaihtoi omistajaa. Uusi toimija otti hoitaakseen tarha-alueen tyhjentämisen sekä siivoamisen. Toimija on vuosien 2023 ja 2024 aikana poistanut tarha-alueelta rakennukset, toimittanut lannan kompostointiin ja jätteet käsittelyyn. Ympäristöluvassa määrätyt valumavesien käsittelyaltaat on tyhjennetty lietteestä ja täytetty maalla tasaisen paneelialueen aikaansaamiseksi. Ympäristölupaa valvova ELY-keskuksen viranomainen otti yhteyttä turkistarhan luvan saaneeseen yrittäjään tiedustellakseen toiminnan tilannetta, koska uusi yritys oli jättänyt Vöyrin kunnalle hakemuksen aurinkovoima-alueen suunnittelutarveratkaisusta. Vaikka uusi yritys oli ottanut alueen hallintaan, oli aiemman toimijan ympäristölupa määräyksineen yhä voimassa. Kumpikin yritys vahvisti ELY-keskukselle aiemman toiminnan päättymisen ja alueen suunnittelun uuteen käyttötarkoitukseensa. Ympäristöviranomainen teki tarkastuskäynnin alueelle huhtikuussa, ja totesi alueen heinittyneen ja että kaikki rakennukset oli jo poistettu alueelta. Vain vähäisiä määriä jätteitä oli jäljellä. Tällä perusteella ja aiemman omistajan suostumuksella antoi ELY-keskus aluehallintovirastolle aloitteen turkistarhan ympäristöluvan rauettamisesta. Aloitteessa todetaan toiminnan päättyneen ja mikäli ympäristönsuojelutoimenpiteet on päättymisen yhteydessä toteutettu kuten lupamääräyksissä niitä edellytetään, rauettaa aluehallintovirasto luvan.  

Vaikka toiminta alueella muuttuukin ja vanhat rakenteet puretaan, on menneet toiminnot otettava huomioon myös uutta suunniteltaessa. Turkistarhausta Kimojoen varressa on harjoitettu yhteensä kymmenien vuosien ajan. Ajan saatossa vesiensuojelurakenteet suojelivat jokea ravinnehuuhtoumilta, siten että sadevesi tai tulviva joki ei aiheuttanut ravinnepitoisten lantojen pääsyä vesistöön. Toiminnan lakkaamisesta huolimatta voi maaperässä kuitenkin olla runsaasti lantaperäisiä ravinteita. Aurinkopaneelien toiminnan optimointi edellyttää kasvillisuuden pitämistä matalana, joka runsaan suoran paneelipinnan kanssa saattaa sadeveden valuessa lisätä eroosiota ja johtaa ravinnehuuhtoumien kasvuun vesistöön. Niinpä suunnittelun yhteydessä onkin syytä huomioida veden johtaminen ja viivyttäminen, jottei kymmeniä vuosia maahan kertynyt ravinnekuorma pääse purkautumaan vesistöihin. Jos aurinkovoima-alueella on tarvetta ojitukselle tai vanhojen ojien kunnostamiselle, on aina tehtävä ojitusilmoitus ELY-keskukselle.

Vihreällä siirtymällä tarkoitetaan muutosta kohti ekologisesti kestävää taloutta ja kasvua, joka ei perustu luonnonvarojen ylikulutukseen ja fossiilisiin polttoaineisiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Ylitarkastaja, Anna Paadar, anne.paadar@ely-keskus.fi, puh. 0295 038 147

Ryhmäpäällikkö, Jenny Skuthälla, jenny.skuthalla@ely-keskus.fi, puh. 0295 027 937

Tietoa julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

NTM-centralen i Södra Österbotten yrkar att behandlingen av avloppsvattnen från tätbebyggelse beaktas i miljötillståndsvillkoren för avloppsreningsverket vid Metsä Board Oyj:s fabrik i Kaskö (Österbotten)9.8.2024 09:48:21 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Södra Österbottens ansvarsområde för trafik och infrastruktur har anfört besvär till Vasa förvaltningsdomstol över Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands beslut 1.7.2024, som gäller miljötillståndet för Metsä Board Oyj:s fabrik i Kaskö. Besväret är begränsat till miljötillståndets avsnitt som gäller behandlingen av avloppsvatten. NTM-centralen yrkar i första hand ändring av tillståndsbestämmelsen som gäller behandlingen av avloppsvatten och i andra hand att ärendet återförs till tillståndsmyndigheten för ny behandling. Metsä Board Oyj:s avloppsreningsverk är ett gemensamt avloppsreningsverk för behandling av utöver industriavloppsvatten även avloppsvattnet från tätbebyggelsen i Kaskö och Närpes städer samt Östermark kommun. Behandling av avloppsvatten från tätbebyggelse är i princip miljötillståndspliktig och omfattas av statsrådets förordning om avloppsvatten från tätbebyggelse (888/2006). Andelen avloppsvatten från tätbebyggelse är cirka 23 % av hela vatt

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus vaatii, että Metsä Board Oyj:n Kaskisten tehtaan jätevedenpuhdistamon ympäristölupaehdoissa tulee huomioida yhdyskuntajätevesien käsittely (Pohjanmaa)9.8.2024 09:48:21 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue on jättänyt valituksen Vaasan hallinto-oikeuteen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätöksestä 1.7.2024, joka koskee Metsä Board Oyj:n Kaskisten tehtaan ympäristölupaa. Valitus rajautuu ympäristöluvan jätevesien käsittelyä koskevaan osuuteen. ELY-keskus vaatii ensisijaisesti jätevedenkäsittelyä koskevaan lupamääräykseen muutosta ja toissijaisesti asian palauttamista lupaviranomaiselle uudelleen käsiteltäväksi. Metsä Board Oyj:n jätevedenpuhdistamo on yhteisjätevedenpuhdistamo, jossa käsitellään teollisuusjätevesien lisäksi Kaskisen ja Närpiön kaupunkien sekä Teuvan kunnan yhdyskuntajätevedet. Yhdyskuntajätevesien käsittely on lähtökohtaisesti ympäristöluvanvaraista ja sitä koskee yhdyskuntajätevesiasetus (888/2006). Metsä Board Oyj:n puhdistamolle johdettavien yhdyskuntajätevesien osuus koko virtaamasta on keskimäärin noin 23 %. ELY-keskuksen näkemyksen mukaan ympäristölupapäätöstä tulee muuttaa siten, että s

Mainio mahdollisuus yrittäjyyteen -tapahtuma tarjoaa tietoa ja inspiraatiota nuorilta nuorille (Etelä-Pohjanmaa)8.8.2024 12:41:24 EEST | Tiedote

Yrittäjän päivänä 5.9.2024 klo 13.00–16.00 Seinäjoen kaupunginkirjastolla järjestetään Mainio mahdollisuus yrittäjyyteen -tapahtuma, jossa nuoret voivat tutustua yrittäjyyteen sekä siihen liittyviin mahdollisuuksiin rennossa ympäristössä. Tapahtuma järjestetään osana Etelä-Pohjanmaan ELY:n TEM:n rahoittamaa Nuorten start up -hanketta, jonka tarkoituksena on tukea alle 30-vuotiaiden nuorten yrittäjyyttä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye