Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston tutkijat selvittävät sotastressin periytymistä jälkeläisille

Jaa

Tampereen yliopiston historian ja molekyylibiologian tutkijat selvittävät yhdessä, millaisia mahdollisia vaikutuksia miesten sodassa kokemalla stressillä on ollut heidän jälkeläisiinsä kolmessa sukupolvessa. Vastaavaa laajaa pitkittäistutkimusta ei ole tiettävästi aiemmin tehty.

Vasemmassa kuvassa suomalaisia sotilaita Karjalankannaksella vuonna 1944. Oikeassa kuvassa sota-ajan kantakortin lomakemuotoinen etusivu, johon merkittiin tietoja sotilaasta.
Sodassa koettu stressi oli voimakkainta etulinjan taistelujoukoissa. Vasemmalla suomalaissotilaita Karjalankannaksella kesällä 1944. Oikealla sota-ajan kantakortin etusivu. Kantakorttiin merkittiin tietoja sekä rauhanajan varusmiesajalta että sotapalveluksesta vuosina 1939–1945. Kuva vasemmalla: SA-Kuva 155026. Kuva oikealla: Ilari Taskinen.

Sodassa koettujen traumojen vaikutuksista seuraaviin sukupolviin on keskusteltu niin Suomessa kuin muuallakin. Ilmiötä on haastava tutkia, sillä subjektiivisesti koettua traumaa ja sen jälkiseuraamuksia on vaikea mitata ja seurata. Samaan aikaan isien ja äitien kokeman stressin vaikutukset heidän jälkeläisiinsä on erittäin ajankohtainen tutkimuskysymys epigenetiikassa.  

Epigenetiikassa tutkitaan, miten eri ympäristöaltisteet vaikuttavat geenien toimintaan muuttamatta DNA:n rakennetta pysyvästi ja miten nämä muutokset vaikuttavat yksilön terveyteen. Epigeneettiset muutokset geenien toiminnassa voivat periytyä sukupolvelta toiselle sukusolujen välityksellä ja vaikuttaa siten myös jälkeläisten ominaisuuksiin. 

Uudessa hankkeessa tutkijat yhdistävät Suomen armeijassa vuosina 1939–1945 palvelleiden suomalaismiesten palvelustiedot LASERI-pitkittäisaineistoon. LASERI-tutkimuksessa selvitetään sairauksien syntyyn vaikuttavia tekijöitä yksilön koko elinkaaren aikana. Tutkimus on käynnistetty vuonna 1980 ja viimeisin seuranta on toteutettu vuosina 2018–2020.  

Dosentti Emma Raitoharju kertoo, että hankittujen ominaisuuksien ylisukupolvista periytymistä on tähän saakka tutkittu pääasiassa eläinmalleilla, koska monisukupolvisia aineistoja, joista on kerätty myös biologisia näytteitä, ei ole ollut olemassa. Jyrsijöillä erityisesti isien ylipainon ja stressin on osoitettu vaikuttavan jälkeläisten terveyteen useassa sukupolvessa. Tätä ajatusta tukevat myös satokirjanpitoihin perustuneet tutkimukset, joissa ihmisillä on löydetty yhteys isoisien ravinnonsaannin ja erityisesti pojanpoikien sairastuvuuden välillä. 

– Meillä on nyt ensimmäistä kertaa mahdollisuus päästä myös ihmisten kohdalla niiden biologisten tekijöiden jäljille, jotka välittävät vanhempien kokemien ympäristöaltisteiden seurauksia jälkeläisiin ja heidän terveyteensä. LASERI:sta kerätyt terveystiedot ja epigeneettisesti määritetyt biologiset näytteet yhdessä sotilaiden palvelustietojen kanssa mahdollistavat tutkimuksen, jonka tekeminen alusta alkaen veisi lähes 100 vuotta. 

Stressin vaikutusta selvitetään laajasti 

Tutkimuksessa hyödynnettävät sotilaiden palvelustiedot perustuvat Kansallisarkiston kantakorttikokoelmaan. Kantakortteihin merkittiin tietoja rauhanajan varusmiesajalta sekä sotapalveluksesta vuosina 1939–1945.  

– Suomalaiset tutkimusaineistot ovat kansainvälisesti poikkeuksellisen rikkaita, kattavia ja hyvin säilyneitä. Tutkimuksessa on mahdollista tarkastella sotakokemukseen liittyviä stressitekijöitä suhteessa sotilaan jälkeläisten terveystietoihin ja sosiaalisiin muuttujiin kolmessa sukupolvessa, sanoo dosentti ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tutkimusjohtaja Ville Kivimäki.

Tutkimus arvioi sotastressiä rakentamalla sotilaiden kokemusprofiileja. Kantakorttien tiedoista tutkijat tunnistavat erilaisia ‘stressimuuttujia’ kuten sotapalveluksen keston, aselajin, etulinjapalveluksen, sotilaan taistelut ja haavoittumiset. Yhtenä sotastressin aiheuttajana huomioidaan tappiot, jotka sotilaan joukkoyksikkö kärsi sodassa. 

Tutkittavien joukko koostuu noin 1300 sodassa palvelleesta suomalaismiehestä, joiden jälkeläiset ovat myöhemmin osallistuneet LASERI-tutkimukseen. 

– Lisääntyvä tieto hankittujen ominaisuuksien periytymisestä nostaa esiin myös lasta suunnittelevien isien elintapojen vaikutuksen tulevan lapsen terveydelle. Toisaalta tämä tutkimushanke valottaa voimakkaiden stressikokemusten biologisia seurauksia ja voi auttaa meitä myöhemmin ymmärtämään esimerkiksi sairastuvuuden eroja eri väestöryhmissä, Raitoharju lisää. 

Transgenerational Epigenetic Effects of War (TREES) toteutetaan yhteistyössä Emma Raitoharjun johtaman molekulaarisen epidemiologian tutkimusryhmän sekä Ville Kivimäen johtaman Suomen Akatemian tutkimushankkeen Epätasa-arvoinen sota: Haavoittuvuus, stressi ja selviytyminen Suomen armeijassa 1939–1945 (UnWar) kanssa. Hankkeen tutkijoina toimivat molekyylibiologian puolella Saara Marttila ja historiantutkimuksen puolella Ilari Taskinen ja Virva Liski. Se toteutetaan yhteistyössä professori Terho Lehtimäen kliinisen kemian tutkimusryhmän ja muun LASERI-tutkimusyhteisön kanssa. 

Ensimmäisiä tutkimustuloksia on odotettavissa ensi vuonna.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Dosentti Ville Kivimäki
ville.kivimaki@tuni.fi

Dosentti Emma Raitoharju
emma.raitoharju@tuni.fi

Kuvat

Vasemmassa kuvassa suomalaisia sotilaita Karjalankannaksella vuonna 1944. Oikeassa kuvassa sota-ajan kantakortin lomakemuotoinen etusivu, johon merkittiin tietoja sotilaasta.
Sodassa koettu stressi oli voimakkainta etulinjan taistelujoukoissa. Vasemmalla suomalaissotilaita Karjalankannaksella kesällä 1944. Oikealla sota-ajan kantakortin etusivu. Kantakorttiin merkittiin tietoja sekä rauhanajan varusmiesajalta että sotapalveluksesta vuosina 1939–1945.
Kuva vasemmalla: SA-Kuva 155026. Kuva oikealla: Ilari Taskinen.
Lataa

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Biologinen ikä ennustaa sydän- ja verisuonitauteihin sairastumista sekä niihin liittyvää kuolleisuutta16.4.2025 12:35:15 EEST | Tiedote

Sydän- ja verisuonitautiin sairastumisen ja niihin kuolemisen riskiarviosta tulee tarkempi, kun perinteisten riskimittareiden – SCORE-2 ja Framinghamin riskipisteytyksen – lisäksi huomioidaan samalla tutkittavan biologisen vanhenemisen vaihe eli toisin sanoen biologinen ikä. Tieto käy ilmi juuri julkaistussa Jyväskylän, Tampereen ja Helsingin yliopistojen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Karoliinisen instituutin yhteistyönä toteuttamassa monikeskustutkimuksessa.

Varhainen vanhemmuuden tuki voi parantaa vanhemman hyvinvointia ja suhdetta lapseen15.4.2025 09:15:44 EEST | Tiedote

Perinataaliajalla eli raskausajalla ja lapsen ensimmäisellä elinvuodella on merkittäviä vaikutuksia niin vanhempien hyvinvointiin kuin lapsen kehitykseenkin. Tutkimusten mukaan 10–15 % äideistä kärsii raskausaikaisesta tai synnytyksenjälkeisestä masennuksesta, ja äidin mielenterveysongelmat voivat lisätä myös vanhempi–lapsi-suhteen vaikeuksia ja lapsen kehityksen riskejä. Tuore tutkimus tarjoaa arvioita siihen, miten tehokkaita vauvaperheiden tukipalvelut ovat parantamaan vanhemman hyvinvointia ja vanhempi–lapsi-suhdetta.

Väitös: Kasvis- ja gluteeniton ruokavalio eivät lisää raskauden tai vastasyntyneen komplikaatiota15.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote

Lääketieteen lisensiaatti Johanna Reijonen selvitti väitöstutkimuksessaan ravintokuidun yhteyttä raskauden ennusteeseen sekä yleisiin raskausajan ruoansulatuskanavan oireisiin, kuten pahoinvointiin, närästykseen ja ummetukseen. Lisäksi hän tutki kasvisruokavalion ja gluteenittoman ruokavalion yhteyttä raskauden kulkuun ja ennusteeseen. Tulosten mukaan ravintokuidulla on suotuisia vaikutuksia raskauteen ja kasvis- ja gluteeniton ruokavalio ovat turvallisia raskausaikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye