Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Nuorten maksuton ehkäisy jatkuu lähes koko Suomessa – kokeilu yhtenäisti ja monipuolisti hyvinvointialueiden ehkäisypalveluja

Jaa

Lähes kaikki nuorten maksuttoman ehkäisyn kokeiluun osallistuneista hyvinvointialueista jatkavat maksuttoman ehkäisyn tarjoamista kokeilun jälkeenkin. Kokeilun aikana nuorten ehkäisypalvelut yhtenäistyivät, palvelujen saatavuus parani ja tavoitettiin myös aiemmin palvelujen ulkopuolelle jääneitä nuoria.

”Nuoret ovat Suomessa olleet ehkäisypalvelujen suhteen eriarvoisessa asemassa, koska maksutonta ehkäisyä on joissakin kunnissa tai joillakin alueilla saanut jo vuosia, mutta toisilla alueilla sitä ei ole ollut lainkaan tarjolla tai sen saaminen on ollut hyvin vaihtelevaa”, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Reija Klemetti.

Kokeilun avulla kehitettiin alle 25-vuotiaille suunnattuja seksuaaliterveyspalveluja. Kokeilu toteutettiin osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa vuosina 2022–2023. Maksuttoman ehkäisyn kokeiluun osallistui 16 hyvinvointialuetta ja Helsingin kaupunki. Hyvinvointialueet Etelä-Karjalaa lukuun ottamatta ja Helsingin kaupunki jatkoivat maksuttoman ehkäisyn tarjoamista myös vuonna 2024. Maksutonta ehkäisyä on päätetty tarjota joko alle 20- tai alle 25-vuotiaille myös hyvinvointialueilla, jotka eivät osallistuneet kokeiluun.

Nuorten rooli merkittävä kokeilun kehittäjinä

Kokeilun aikana nuoret toimivat kehittäjäasiakkaina ja heiltä kerättiin runsaasti palautetta palveluista. Myös nuorisovaltuustojen kanssa tehtiin yhteistyötä. Nuoret pitivät palautteen perusteella kokeilua erittäin tärkeänä ja uudistettuja palveluja heitä huomioivina. Digitaalisten palvelujen lisäksi he toivoivat myös kasvokkaisia tapaamisia.

”Keskeistä kokeilussa on ollut se, että aiempaa useampi nuori on tullut kohdatuksi ja kuulluksi. Nuoret tarvitsevat turvallisia, luotettavia aikuiskontakteja. Tiedämme, että mielenterveys ja seksuaaliterveys kulkevat käsi kädessä – kun edistämme seksuaaliterveyttä, edistämme myös mielenterveyttä ja päinvastoin” Klemetti toteaa.

Kokeilu vahvisti ammattilaisten osaamista

Hankkeen aikana alueet vahvistivat laajasti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten tietämystä seksuaalisuudesta osana kansanterveyttä ja hyvinvointia. Kymmenet ammattilaiset saivat seksuaalineuvoja- ja jälkitarkastuskoulutuksen sekä kierukan ja kapselin asennuskoulutuksen, minkä lisäksi järjestettiin suuri määrä erilaisia koulutustilaisuuksia.

”Yhteensä yli 2000 ammattilaista sai seksuaali- ja lisääntymisterveyden teemoihin liittyvää täydennyskoulutusta kokeilun aikana” kertoo projektikoordinaattori Hanne Vasankari THL:stä.

Vasankarin mukaan kansallinen tuki seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämiselle on jatkossakin tarpeen, ja hyvinvointialueet ovat kokeneet esimerkiksi verkostotyöskentelyn ja kansalliset koulutustilaisuudet tärkeiksi.

Maksuton ehkäisy osa toimivia ehkäisypalveluita

Maksuttoman ehkäisyn pitkäaikaisvaikutuksia ei voida kokeilun perusteella vielä arvioida, vaan niitä on seurattava pitkäaikaisesti tilasto-, rekisteri- ja kyselyaineistojen avulla. Hankkeen lyhyen keston vuoksi esimerkiksi raskaudenkeskeytysluvut eivät vielä anna luotettavaa kuvaa maksuttoman ehkäisyn vaikutuksista.

”Pelkkä maksuton ehkäisy ei myöskään riitä. Jotta nuorten ehkäisypalvelut olisivat vaikuttavia, niissä täytyy tarjota ehkäisyneuvonnan ja maksuttomien ehkäisyvälineiden lisäksi myös seksuaalikasvatusta ja hedelmällisyysneuvontaa, joilla suojellaan nuoren hedelmällisyyttä tulevaisuutta varten”, Klemetti painottaa.

Lisätietoja

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu 2022–2023 - Arviointiraportti

Reija Klemetti
tutkimuspäällikkö
reija.klemetti@thl.fi
puh. 029 524 7265

Avainsanat

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

ECDC: Apinarokkoepidemian riski Euroopassa on pieni16.8.2024 18:32:11 EEST | Tiedote

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen ECDC:n mukaan apinarokkoepidemian riski Euroopassa on olemassa mutta se on pieni. Erityisesti riskiryhmillä sekä todettujen tai epäiltyjen tapausten lähikontakteilla tartunnan riski on kuitenkin kohtalainen tai korkea. ECDC julkaisi riskiarvionsa apinarokosta tänään (16.8.2024). THL:n mukaan Suomessa ja muualla Euroopassa on hyvät valmiudet torjua ja todeta mahdollisia tautitapauksia.

THL:n lausunto: Rahapelihaittojen ehkäisyn merkitys vähenemässä Suomen rahapelipolitiikassa16.8.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys uudeksi rahapelilaiksi muuttaisi Suomen rahapelipolitiikkaa enemmän rahapeleistä saatavia tuottoja korostavaksi, arvioi THL lausunnossaan. Tähän saakka Suomessa on korostettu pelihaittojen ehkäisyä ja vähentämistä. Lausunnon mukaan lakiluonnoksessa ei huomioida riittävästi nuorten aikuisten suojaamista velkaantumiselta, sote-palveluiden kuormituksen lisääntymistä sekä markkinoinnin rajoituksia.

THL viikolla 34/202415.8.2024 15:57:15 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 15.8. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ma 19.8. Nuorten maksuttoman ehkäisyn kokeilu yhtenäisti ehkäisypalveluja. Lisätietoja: elina.suontama(at)thl.fi, puh. 029 524 7392 Verkkouutiset ti 20.8 Nuorten liiallinen netinkäyttö on lisääntynyt erityisesti tytöillä – yhteydet mielenterveyden ongelmiin ja opiskelun haasteisiin selvät. Lisätietoja: sanna.wuorio(at)thl.fi, puh. 029 524 6673 ke 21.8. TOIMIA-verkoston uusi suositus iäkkäiden toimintakyvyn arviointiin. Lisätietoja: elina.suontama(at)thl.fi

THL viikolla 33/20248.8.2024 15:25:37 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 8.8. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ti 13.8. THL:n lausunto rahapelijärjestelmän uudistuksesta Lisätietoja: oliver.kiviharju(at)thl.fi, puh. 029 524 7861 Blogit ma 12.8. Anne Arponen: Päihdediagnoosit raskauden aikana – mitä diagnoosikoodeja käytetään ja mitä pitäisi käyttää. to 15.8. Tuulikki Vehko ja Elina Kärkkäinen: ”Hoitaja on hoitaja, eikä mikään botti bittiavaruudessa” – lähihoitajien näkemyksiä tietojärjestelmistä ja kirjaamisesta Lisätietoja webinaareista ja tapahtumista Seuraa THL:ää myös sosiaalisessa mediassa Katso myös ajankohtaisia uutisiamme

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye