Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

ECDC: Apinarokkoepidemian riski Euroopassa on pieni

Jaa

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen ECDC:n mukaan apinarokkoepidemian riski Euroopassa on olemassa mutta se on pieni. Erityisesti riskiryhmillä sekä todettujen tai epäiltyjen tapausten lähikontakteilla tartunnan riski on kuitenkin kohtalainen tai korkea. ECDC julkaisi riskiarvionsa apinarokosta tänään (16.8.2024). THL:n mukaan Suomessa ja muualla Euroopassa on hyvät valmiudet torjua ja todeta mahdollisia tautitapauksia.

Kongon demokraattisessa tasavallassa Keski-Afrikassa sekä sen naapurimaissa on käynnissä maanosan toistaiseksi suurin apinarokkoepidemia. Varmistettuja ja epäiltyjä tapauksia on marraskuusta 2023 alkaen raportoitu yli 16 000 ja sairastuneista yli 500:n arvioidaan kuolleen.

Apinarokkoepidemioita on esiintynyt alueella aiemminkin. Tartuntoja aiheuttavat apinarokkoviruksen kehityslinja I:n kaksi eri alatyyppiä, joiden tartuntatapa ja taudin luonne poikkeavat toisistaan.

Apinarokko on zoonoosi eli eläimistä ihmisiin tarttuva tauti, ja tartuntoja tapahtuu myös ihmisten välillä. Tartunta vaatii tavallisesti hyvin läheisen kontaktin toiseen ihmiseen. Tauti paranee yleensä itsestään.

Viruksesta tunnetaan kaksi eri kehityslinjaa

Apinarokkoviruksesta tunnetaan kaksi kehityslinjaa. Kehityslinja II:n aiheuttama epidemia alkoi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa kesällä 2022. Virus levisi erityisesti miesten välisessä seksissä.

Suomessa raportoitiin vuosina 2022–2023 yhteensä 43 tapausta ja kaikki tartunnat todettiin aikuisilla miehillä. Tänä vuonna tapauksia ei ole ollut.

“Suomessa torjuntatoimia on kohdistettu taudin riskiryhmiin, millä on onnistuttu vähentämään tapausten määrää”, sanoo THL:n ylilääkäri Leif Lakoma.

Nyt käynnissä olevan epidemian aiheuttanut kehityslinjan I virus on synnyttänyt epidemioita Afrikassa ainakin 1970-luvulta alkaen. Tauti on tarttunut erityisesti, kun ihmiset ovat olleet kosketuksissa eläviin tai kuolleisiin villieläimiin, sekä perheenjäsenten kesken. Nyt kehityslinja I:n on todettu tarttuvan ensimmäistä kertaa myös seksin välityksellä.

Kehityslinja I:stä kiertää Keski-Afrikassa tällä hetkellä kahta eri alatyyppiä, Ia ja Ib. Alatyyppi Ib vaikuttaa sairastuttavan erityisesti aikuisia, alatyyppi Ia pääasiassa lapsia.

Ruotsissa todettiin tällä viikolla ensimmäinen Afrikan ulkopuolinen kehityslinja I:n aiheuttama sairaustapaus. Tartunta on saatu Afrikan epidemia-alueella.

WHO julisti Keski-Afrikan epidemian kansainväliseksi terveysuhaksi

Maailman terveysjärjestö WHO julisti 14.8.2024 nykyisen eli loppuvuonna 2023 alkaneen Keski-Afrikan apinarokkoepidemian kansainväliseksi terveysuhaksi. Vastaavaa menettelyä on käytetty vuodesta 2009 alkaen nyt kahdeksan kertaa.

Edellinen apinarokkoviruksen vuoksi tehty julistus päättyi toukokuussa 2023. Toimenpide auttaa WHO:ta ja sen yhteistyökumppaneita koordinoimaan epidemian hoitoa sekä kanavoimaan rahoitusta sitä varten.

Suomessa annettu noin 3 000 apinarokkorokotusta – rokotuksen saa edelleen

Apinarokkoa vastaan käytetään rokotetta, jota tarjotaan altistuneille, apinarokkoon sairastuneiden lähikontakteille sekä korkeassa tartuntariskissä oleville.

Suomessa rokotukset aloitettiin syksyllä 2022. Vuonna 2022 annettiin noin 2 000 rokoteannosta ja 2023 noin 1 000.

Riskiryhmiin kuuluville, joilla ei ole sairastetun taudin tai kahden rokoteannoksen antamaa suojaa, suositellaan edelleen rokotuksen ottamista tartuntojen ehkäisemiseksi. Hyvinvointialueet vastaavat rokotusten järjestämisestä.

Riskiryhmien rokottaminen on tärkeää Euroopassa yhä kiertävän kehityslinja II:n aiheuttaman taudin vuoksi. Tämänhetkisen tiedon perusteella rokote todennäköisesti suojaa myös kehityslinja I:n aiheuttamalta taudilta.

Riskiryhmiin kuuluvat:

  • Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa ja joilla ollut useita satunnaisia seksikumppaneita viimeisen puolen vuoden aikana.
  • HIV:n ennaltaehkäisevää lääkitystä eli prep-lääkitystä käyttävät miehet, joilla on seksiä miesten kanssa.
  • Prep-hoitoon jonottavat miehet, joilla on seksiä miesten kanssa.

Lisätiedot:

Apinarokko 

Apinarokkorokote

ECDC:n riskiarvio 16.8.2024

WHO:n uutinen 14.8.2024 

Ruotsin Folkhälsomyndighetenin uutinen 15.8.2024 

Leif Lakoma
ylilääkäri
THL
p. 029 524 7898
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki
029 524 6000
https://thl.fi

THL on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL:n lausunto: Rahapelihaittojen ehkäisyn merkitys vähenemässä Suomen rahapelipolitiikassa16.8.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys uudeksi rahapelilaiksi muuttaisi Suomen rahapelipolitiikkaa enemmän rahapeleistä saatavia tuottoja korostavaksi, arvioi THL lausunnossaan. Tähän saakka Suomessa on korostettu pelihaittojen ehkäisyä ja vähentämistä. Lausunnon mukaan lakiluonnoksessa ei huomioida riittävästi nuorten aikuisten suojaamista velkaantumiselta, sote-palveluiden kuormituksen lisääntymistä sekä markkinoinnin rajoituksia.

THL viikolla 34/202415.8.2024 15:57:15 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 15.8. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ma 19.8. Nuorten maksuttoman ehkäisyn kokeilu yhtenäisti ehkäisypalveluja. Lisätietoja: elina.suontama(at)thl.fi, puh. 029 524 7392 Verkkouutiset ti 20.8 Nuorten liiallinen netinkäyttö on lisääntynyt erityisesti tytöillä – yhteydet mielenterveyden ongelmiin ja opiskelun haasteisiin selvät. Lisätietoja: sanna.wuorio(at)thl.fi, puh. 029 524 6673 ke 21.8. TOIMIA-verkoston uusi suositus iäkkäiden toimintakyvyn arviointiin. Lisätietoja: elina.suontama(at)thl.fi

THL viikolla 33/20248.8.2024 15:25:37 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 8.8. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ti 13.8. THL:n lausunto rahapelijärjestelmän uudistuksesta Lisätietoja: oliver.kiviharju(at)thl.fi, puh. 029 524 7861 Blogit ma 12.8. Anne Arponen: Päihdediagnoosit raskauden aikana – mitä diagnoosikoodeja käytetään ja mitä pitäisi käyttää. to 15.8. Tuulikki Vehko ja Elina Kärkkäinen: ”Hoitaja on hoitaja, eikä mikään botti bittiavaruudessa” – lähihoitajien näkemyksiä tietojärjestelmistä ja kirjaamisesta Lisätietoja webinaareista ja tapahtumista Seuraa THL:ää myös sosiaalisessa mediassa Katso myös ajankohtaisia uutisiamme

Yhä useampi suomalaisnuori ei ole koskaan käyttänyt alkoholia – sähkösavukkeiden ja nikotiinipussien käyttö on yleistä8.8.2024 02:00:00 EEST | Tiedote

Peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille tehdyn kyselytutkimuksen perusteella nuorten raitistuminen jatkuu. Nuorista 35 prosenttia ei ole koskaan käyttänyt alkoholia ja yhä harvempi tupakoi. Poikkeus pitkään jatkuneessa päihteiden käytön myönteisessä kehityksessä on sähkösavukkeiden eli vapen käytön lisääntyminen. Lisäksi nikotiinipussien käyttöä esiintyy jo yleisesti vuonna 2023 tapahtuneen nikotiinipussien myyntirajoitusten poistumisen jälkeen, sillä vuonna 2024 neljännes nuorista ilmoitti joskus käyttäneensä nikotiinipusseja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye