Tasavallan presidentti Alexander Stubb, Susanna Mälkki ja Hilja Grönfors sekä viisi muuta taidealan vaikuttajaa vihittiin Taideyliopiston kunniatohtoreiksi
Promootiossa vihittiin 51 tohtoria ja 59 maisteria Taideyliopiston kolmesta akatemiasta – Kuvataideakatemiasta, Sibelius-Akatemiasta ja Teatterikorkeakoulusta – sekä kahdeksan kunniatohtoria.
Promovointi akateemisiin oppiarvoihin tapahtui promootion tärkeimmässä ja arvokkaimmassa tapahtumassa, Promootioaktissa, Musiikkitalon Konserttisalissa lauantaiaamuna 17.8.2024. Promovoinnin myötä maisterit saivat laakeriseppeleet ja tohtorit tohtorinhatut.
Kunniatohtoriksi vihkiminen on korkein huomionosoitus, jonka yliopisto voi myöntää. Taideyliopiston vihkimät kahdeksan kunniatohtoria edustavat alojensa edelläkävijöitä, taiteen koulutusta tai taiteen yhteiskunnallista asemaa ja merkitystä edistäneitä vaikuttajia Suomesta ja maailmalta.
Tasavallan presidentti Alexander Stubb on korostanut taiteen ja kulttuurin merkitystä henkisenä voimavarana, osana kansallista huoltovarmuutta. Toiminnallaan ja valinnoillaan Alexander Stubb on ilmentänyt Taideyliopiston arvoja – taito, rohkeus ja avoimuus.
Susanna Mälkki on kansainvälisesti kysytty kapellimestari, joka on tehnyt uraauurtavaa työtä lukuisissa maailmalla arvostetuissa sinfoniaorkestereissa ja oopperataloissa ennen kaikkea uuden musiikin puolestapuhujana. Mälkki on saanut laajaa tunnustusta rohkeasta ja innovatiivisesta taiteellisesta näkemyksestään, joka nostaa orkesterin poikkeuksellisiin suorituksiin.
Hilja Grönfors on perinteisten romanilaulujen tulkitsija sekä romanien lauluperinteen kerääjä ja tallettaja. Vuonna 2014 Grönforsille myönnettiin Suomi-palkinto romanien kulttuuriperinteen hyväksi tekemästään työstä.
Hanna Helavuori on suomalaisen teatteri- ja esitystaiteen kentän arvostama aktiivinen kirjoittaja, kriitikko ja toimija. Hänet tunnetaan Teatterimuseon ja Teatterin tiedotuskeskuksen uudistavana johtajana sekä innostavana opettajana muun muassa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa ja Tampereen yliopiston näyttelijäntyön koulutusohjelmassa.
Heikki Lehtonen on arvostettu toimitusjohtaja ja hallitusammattilainen useissa merkittävissä suomalaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Hänen roolinsa Taideyliopiston hallituksen puheenjohtajana ja nykyisin tukisäätiön hallituksen puheenjohtajana on ollut ratkaiseva yliopiston varainhankinnan ja toimintaedellytysten kehittämisessä.
Kunniatohtoreiksi vihittiin lisäksi brasilialainen, Rio de Janeiron Marén favelassa toimiva tanssija, koreografi ja opettaja Lia Rodrigues, saksalainen elokuvantekijä, kirjailija ja tutkija Hito Steyerl sekä monella eri medialla työskentelevä brittiläinen taiteilija Tacita Dean.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Nelli KuokkaViestintäpäällikkö
Puh:040 822 7130nelli.kuokka@uniarts.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Alkuperäiskansojen taide ja oma tieto esille Kuva/Tilan Palaamisia-näyttelyssä28.11.2024 11:40:00 EET | Tiedote
Palaamisia – Different Points of Return -näyttely käsittelee alkuperäiskansojen taidetta, perinteitä ja yhteisöjen kulttuurista itseilmaisua. Näyttely esittelee teoksia ja projekteja, joissa alkuperäiskansojen oma tieto, käsitteet ja käytännöt nousevat keskiöön, tarjoten vaihtoehdon kolonialistisille näkökulmille.
Uusi maisteriohjelma tukemaan suomalaisen musiikin vienti- ja kasvumahdollisuuksia25.11.2024 08:25:16 EET | Tiedote
Music Business -koulutusohjelma tuo uudenlaista kaupallista osaamista kotimaiseen musiikkiteollisuuteen digitalisaation ja kuluttajakäyttäytymisen murroksessa. Englanninkielinen maisteriohjelma käynnistyy Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa syksyllä 2025 Teoston kulttuurisäätiön tuella.
Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus: 140 vuotta ponnahduslautana musiikin huippuammattilaisuuteen20.11.2024 14:02:00 EET | Tiedote
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus täyttää tänä vuonna 140 vuotta. Valtakunnallisestikin merkittävää koulutusta juhlistetaan muun muassa konsertilla joulukuussa.
Ranskalainen urkumusiikki innosti etsimään luovuutta suomalaisessa jumalanpalveluksessa14.11.2024 14:07:00 EET | Tiedote
Anna Pulli-Huomo löysi tohtorintutkinnossaan uusia näkökulmia siihen, miten musiikki voi vahvistaa osallisuuden kokemusta jumalanpalveluksessa.
Väitös: Musiikkikorkeakouluilla tärkeä rooli sosiaalisen kestävyyden edistämisessä12.11.2024 16:32:00 EET | Tiedote
Outi Niemensivu on väitöstutkimuksessaan selvittänyt, miten taideyliopistojen kansainvälistymisen ja sosiaalisen kestävyyden periaatteet kohtaavat ja toteutuvat paikallisessa kulttuuren välisessä kontekstissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme