Lapin ELY-keskus

Lapin kehitys koko maasta poikkeavaa

Jaa

Heinäkuussa työttömyyden kehitys jatkui Lapissa positiivisena. Työttömiä oli heinäkuussa 8 255. Koko maan kehityksestä poiketen Lapissa työttömien, lomautettujen ja pitkäaikaistyöttömien määrä väheni. Työttömyys määrä väheni kaikissa Lapin seutukunnissa, mutta kuntien väliset erot ovat yhä huomattavia.

infograafi työttömistä työnhakijoista Lapissa
Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä

Heinäkuussa työttömyyden kehitys jatkui Lapissa koko maata myönteisempänä. Työttömiä oli 170 enemmän kuin kesäkuussa, mutta 560 vähemmän kuin viime vuoden heinäkuussa. Työttömiä työnhakijoita Lapissa oli 8 255. Työttömyyden väheneminen verrattuna vastaavaan vuodentakaiseen kuukauteen oli suurin tänä vuonna.

" Kaikkinensa tilanne on erittäin hyvä.  Jos normaalissa kausivaihtelussa mennään, syyskuussa työttömien määrä alittaa 7 000. " arvioi Lapin TE-palveluiden johtaja Tiina Keränen.

Myös lomautettujen osalta Lapin kehitys poikkeaa koko maan kehityksestä. Lapissa lomautettujen määrä väheni ja on palautumassa tavanomaisiin lukuihinsa. Kokoaikaisesti lomautettuja oli heinäkuussa 570.

Lapissa pitkäaikaistyöttömiä oli 330 vähemmän kuin vuotta aiemmin, kun koko maassa pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut. Lisäksi pitkäaikaistyöttömien osuus työttömistä on Lapissa huomattavasti pienempi kuin koko maassa.

Työttömyys väheni kaikissa Lapin seutukunnissa - kuntien väliset erot yhä huomattavia

Työttömien osuus työvoimasta oli heinäkuun lopussa Lapissa 10,2 % ja koko maassa 11,4 %. Lappi oli edelleen ainoa ELY-keskus, jonka alueella työttömyys väheni.

Työttömien määrä väheni kaikissa Lapin seutukunnissa vuodentakaiseen verrattuna. Työttömien osuus työvoimasta vaihteli 8,9–11,7 %:iin. Osuus alitti 10 % Pohjois-Lapin ja Rovaniemen seutukunnissa. Korkein osuus oli Itä-Lapissa.

" Kuntien väliset erot työttömyydessä ja sen kehityksessä pysyivät edelleen huomattavina. Kuntien työttömien osuudet työvoimasta asettuvat välille 7,1 % - 14,8 %." kertoo johtaja Marja Perälä Lapin ELY-keskuksesta.

Työttömien osuus työvoimasta alitti heinäkuussa 10 % kahdessatoista Lapin kunnassa. Alimmat osuudet olivat Sodankylän 7,1 %, Keminmaan ja Tervolan 8,0 % sekä Tornion ja Utsjoen 8,8 %. Korkeimmat osuudet olivat Kemin 14,8 ja Muonion 13,1 %.

Avoimissa työpaikoissa eniten pidempiaikaisia työpaikkoja

Heinäkuussa TE-palveluihin ilmoitettiin Lapissa lähes 1 860 avointa työpaikkaa, joista 1650 oli yrityksissä. Kaikkiaan Lapissa oli heinäkuussa avoinna 4 450 työpaikkaa (ml. aiempien kuukausien aikana ilmoitetut työpaikat). Työpaikoista 730 tarjosi työtä yli vuodeksi, yli neljännes 6–12 kuukaudeksi, lähes joka neljäs 3–6 kuukaudeksi ja joka kymmenes alle kolmeksi kuukaudeksi.

Seuraava työllisyyskatsaus (elokuu) julkaistaan 24.09.2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:
Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050

Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:
Johtaja Tiina Keränen, 0295 039 636

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye