SDP EDUSKUNTA

SDP:n Werning kritisoi hallituksen takinkääntöä: Meriliikenteen väylämaksujen puolituksen peruuttaminen vaarantaa Suomen talouden kilpailukyvyn

Jaa

Pääministeri Petteri Orpon hallitus on tehnyt linjauksen, joka herättää huolta Suomen viennin ja merenkulun tulevaisuudesta. Huhtikuun 16. päivän kehysriihessään hallitus linjasi, että väylämaksujen väliaikainen puolitus päättyy vuoden 2024 loppuun ja maksut palautuvat täysimääräisiksi tammikuun 2025 alusta. Tämä linjaus on suorassa ristiriidassa hallitusohjelman kirjauksen kanssa, jonka mukaan meriliikenteen väylämaksujen puolituksesta olisi pitänyt tulla pysyvä vuodesta 2024 alkaen. SDP:n kansanedustaja Paula Werning on tyrmistynyt päätöksestä, joka uhkaa vakavasti erityisesti Itä-Suomen vientiteollisuuden ja merenkulun toimintaedellytyksiä.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

– Hallituksen takinkääntö on valtava pettymys, erityisesti Kymenlaakson alueelle, missä sijaitseva HaminaKotkan satama kantaa huomattavan osan Suomen merenkulun väylämaksuista. Hallituksen päätös peruuttaa väylämaksujen puolituksesta osuu kipeimmin juuri Itä-Suomeen, jolla on hyvin kriittinen asema Suomen vientikapasiteetin kannalta. Tällä päätöksellä on laaja-alaisia vaikutuksia, jotka johtavat Suomen talouden kasvun heikentymiseen ja työpaikkojen häviämiseen monilta logistiikkatoimijoilta, jotka ovat osana tätä vientiliikennettä, kertoo Werning. 

Werning huomauttaa, että väylämaksut ovat jo nykyisellään poikkeuksellinen rasite Suomen kaupalle ja logistiikalle, etenkin kun ne yhdistetään muihin tuleviin kustannuksiin, kuten EU:n sääntelyyn ja päästökauppaan. 

– Suomi on jo valmiiksi EU-maiden keskuudessa korkeiden logistiikkakustannusten maa. Hallituksen päätös nostaa väylämaksut täysimääräisiksi heikentää kilpailukykyämme entisestään ja tarkoittaa, että kuljetukset siirtyvät muihin maihin, koska Suomen reitistä tulee puolet kalliimpi kuin kilpailevista reiteistä, korostaa Werning. 

Hallituksen päätös vaarantaa myös merkittäviä investointihankkeita, kuten Kotkaan ja Haminaan suunniteltuja akkuteollisuuden tehtaita. 

– Kotkaan ja Haminaan on suunnitteilla kaksi isoa akkuteollisuuden tehdasta, joiden sijaintipaikat on tarkoituksella valittu sataman läheisyyteen logististen kustannusten kilpailukyvyn vuoksi. Laskelmat on tehty väylämaksujen puolittamisen varaan. Hallituksen linjaus riskeeraa nämä suuret tehdashankkeet, ja epäselvää on tulevatko tehdashankkeet nyt toteutumaan, sanoo Werning huolestuneena.

Elinkeinoelämä ja työmarkkinajärjestö SAK vastustavat myös hallituksen päätöstä korottaa meriliikenteen väylämaksuja. 

– Hallituksen on osoitettava, että se kykenee tekemään johdonmukaista talouspolitiikkaa, joka tukee Suomen kilpailukykyä ja viennin elinvoimaa. Hallituksen on palattava hallitusohjelmassa sovitulle linjalle ja säilytettävä väylämaksut pysyvästi puolitettuna, vaatii Werning.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Gebhardilta kirjallinen kysymys eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteuttamisesta Euroopan poliittisen yhteisön kokouksen osalta21.8.2024 15:22:33 EEST | Tiedote

Kansanedustaja ja suuren valiokunnan jäsen Elisa Gebhard (sd.) pitää tärkeänä, että eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteutumista arvioidaan Euroopan poliittisen yhteisön kokouksen osalta, jossa pääministeri Orpon sijaan kokouksessa Suomea edusti tasavallan presidentti. Gebhard jätti asiasta kirjallisen kysymyksen 20.8.2024.

SDP:n Jani Kokko: Orpo ei voi loputtomiin väistellä epäonnistuneen talouspolitiikan kommentointia20.8.2024 08:15:00 EEST | Tiedote

Pian tulee kuluneeksi kaksi viikkoa siitä, kun valtiovarainministeri esitteli budjettiehdotuksen, jossa Suomi ottaa ennätyksellinen määrä uutta velkaa. Noin viikko sitten Tilastokeskus kertoi, että Suomessa työttömyys on noussut EU-maista toiseksi nopeiten kuluneen vuoden aikana. Pääministeri Petteri Orpo ei ole toistaiseksi kommentoinut kumpaakaan asiaa. Orpo ei voi loputtomiin väistellä vastuun ottamista hallituksen talouspolitiikan epäonnistumisesta ja keskeisten lupausten pettämisestä, kansanedustaja Jani Kokko muistuttaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye