Mitä Ruotsissa oikein tapahtuu? Andreas Cervenkan Ahne Ruotsi – Kuinka kansankodista tuli superrikkaiden paratiisi ilmestyy 26.8.
Missä maassa miljardöörit voivat maksaa vähemmän veroja kuin siivoojat? Mikä on maa, jossa yritysjohtaja tienaa nykyään kuukaudessa yhtä paljon kuin aiemmin vuodessa? Entä missä varakkaimpien omaisuus paisuu toiseksi nopeimmin koko maailmassa ja pienituloisia on enemmän kuin koskaan? Andreas Cervenkan Ahne Ruotsi – Kuinka kansankodista tuli superrikkaiden paratiisi (Gummerus) kertoo, miten tasa-arvon tyyssijasta on tullut räjähdysmäisesti kasvavien tuloerojen, hillittömien velkojen ja paisuvien talouskuplien maa.

Myynti- ja arvostelumenestykseksi Ruotsissa noussut Ahne Ruotsi kuvaa yleistajuisesti ja viihdyttävästi Ruotsin häkellyttävää matkaa miljardöörien veroparatiisiksi ja esittelee varoittavan esimerkin hyvinvointivaltion romuttumisesta. Se sisältää myös suomalaislukijoille suunnatun esipuheen.
”Suomelle Ruotsin kehityksen pitäisi olla varoitusmerkki, sillä Suomi kamppailee lähtökohtaisesti suhteellisen suuren velan kanssa, ja samalla kotitalouksien lainat ovat 2000-luvulla lisääntyneet nopeasti, kirjailija Andreas Cervenka kirjoittaa.
Tutkimusten mukaan suomalaiset ovat ruotsalaisia huolestuneempia tuloeroista.
”On tietenkin paradoksi, että huolestuneisuus taloudellisista kuiluista on suurempi jossain muualla kuin siinä maassa, jossa taloudelliset kuilut ovat oikeasti huomattavasti suurempia. Suomelle se on hyvä uutinen. Perusedellytys johonkin ongelmaan puuttumiselle on se, että ongelman ylipäänsä näkee.”
Kirjailija Andreas Cervenka (s.1974) on Ruotsin arvostetuimpia taloustoimittajia. Hän on voittanut kolmesti Ruotsin Suuren journalistipalkinnon, ja hänet on nimetty neljä kertaa vuoden taloustoimittajaksi. August-palkintoehdokkaaksi ja vuoden toiseksi myydyimmäksi tietokirjaksi yltänyt Ahne Ruotsi on hänen kolmas teoksensa.
Andreas Cervenka: Ahne Ruotsi – Kuinka kansankodista tuli superrikkaiden paratiisi
alkuteos Girig-Sverige. Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika
suomentanut Elina Lustig
267 sivua
Ilmestyy 26.8. painettuna, e- ja äänikirjana, lukija Juhani Rajalin
Lisätietoja sekä haastattelu-, arvostelukappale- ja kuvapyynnöt:
Pauliina Pietilä, tuottaja, p. 040 779 2942, pauliina.pietila@gummerus.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pauliina PietiläTuottajaGummerus
Puh:040 7792942pauliina.pietila@gummerus.fiKuvat
Gummerus
Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Gummerus
Vuoden 2025 J. A. Hollon palkinto suomentaja Ulla Lempiselle Merlin Sheldraken Näkymätön valtakunta -tietokirjan käännöksestä12.4.2025 19:01:00 EEST | Tiedote
Suomentaja Ulla Lempinen saa J. A. Hollon palkinnon taidokkaasta tietokirjasuomennoksesta. Merlin Sheldraken teos Näkymätön valtakunta – Miten sienet muokkaavat maailmaamme, mieliämme ja tulevaisuuttamme (Gummerus) on Lempisen taidokas suomennos, josta välittyy alakohtaisen terminologian tarkka käännöstyö ja sienten kiehtovan maailman henkeäsalpaava kuvailu.
ENNAKKOTIEDOTE: Hyvinvointia luonnon rytmisyydestä –Uusimpaan tutkimustietoon pohjaava kirja kertoo, miten luonto auttaa toipumaan ja elämään hyvää elämää10.4.2025 15:01:40 EEST | Tiedote
Maantieteilijä Marko Leppäsen ja biologi, FT Adela Pajusen uutuuskirja Luonnon rytmissä yli vaikeiden aikojen (Gummerus) kertoo, miten vuoden- ja vuorokaudenajat vaikuttavat luontoon ja ihmiseen. Tutkimustietoon, kulttuurihistoriaan ja kokemukseen perustuva tarinallinen tietokirja inspiroi ja yllättää esitellessään rytmien vaikutusta. Leppänen ja Pajunen ovat olleet yli kymmenen vuotta mukana luomassa tutkitusti toimivaa ja viralliseen terveydenhuoltoon hyväksyttyä Terveysmetsä-menetelmää. Kirja ilmestyy 10.5.
ENNAKKOTIEDOTE: Mikä on myyttinen sampo? – Historiallista romaanisarjaa 20 vuotta työstänyt kirjailija Mikko Kamula antaa oman tulkintansa vuosisataiseen kysymykseen4.4.2025 08:48:19 EEST | Tiedote
Folkloristiikkaa, kansatiedettä ja historiaa opiskellut Mikko Kamula on tutkinut koko aikuisikänsä suomalaista kansanperinnettä ja vanhoja uskomuksia. Nyt viidenteen osaan edenneellä Metsän kansa -romaanisarjallaan hän haluaa kertoa meille suomalaisille juuristamme. Pohjolan neito (Gummerus) ilmestyy ja on arvosteluvapaa 17.4.
ENNAKKOTIEDOTE: ”Minulla oli kerran seitsemän isää seitsemän vuoden aikana.” – Andrev Waldenin August-palkittu perheromaani ei moralisoi28.3.2025 08:20:00 EET | Tiedote
Ruotsalaisen Andrev Waldenin omakohtainen esikoisromaani Miehenpuolet (Gummerus) on ollut valtaisa menestys kotimaassaan yli 300 000 kappaleen myynnillä. Kirjan käännösoikeudet on ostettu useisiin maihin, ja siitä on tekeillä filmatisointi. Kuvaus rankasta lapsuudesta, rikkinäisestä perheestä, köyhyydestä ja miehenä olemisen vaikeudesta on samaan aikaan hurja, humoristinen, harkittu ja rosoinen. Andrev Walden esiintyy toukokuussa Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla yhdessä Samuli Putron kanssa. Miehenpuolet ilmestyy Jaana Nikulan suomentamana 28.4.
ENNAKKOTIEDOTE: Millaiset säännöt tarvitaan, jos parisuhde avataan? Avoimesti yhdessä (Gummerus) on älykäs ja romanttinen tarina nykyrakkaudesta ruuhkavuosien moukaroimassa parisuhdearjessa26.3.2025 09:38:35 EET | Tiedote
Millaisia paineita yksiavioisuus luo ja mitä omalta puolisolta saa odottaa suhteessa omien tarpeiden tyydyttämiseen? Kuinka rehellinen parisuhteessa pitää olla? Tarvitseeko vapauden ja onnellisuuden olla keskenään ristiriidassa? Isabel Nylundin Avoimesti yhdessä (Gummerus) on ajankohtainen nykykomedia rakkaudesta, pitkästä parisuhteesta ja pakkomielteestä. Se tutkii avointa suhdetta 2020-luvun Tukholmassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme