Pohjois-Karjalan ELY-keskus

ELY-keskus myönsi Pohjois-Karjalaan kehittämisrahoitusta huhti–kesäkuussa lähes 15 miljoonaa euroa

Jaa

ELY-keskus myönsi vuoden 2024 huhti–kesäkuussa Pohjois-Karjalaan rahoitusta yritysten kehittämiseen noin 10,2 miljoonaa euroa ja muuhun kehittämiseen noin 4,8 miljoonaa euroa. Yritys- ja kehittämishankerahoitusta myönnettiin Pohjois-Karjalan kaikille seutukunnille.

Pohjois-Karjalaan myönnetty kehittämisrahoitus 1.4. - 30.6.2024. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalaan myönnetty kehittämisrahoitus 1.4. - 30.6.2024. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus

ELY-keskus myönsi vuoden 2024 huhti–kesäkuun aikana Pohjois-Karjalan yrityksille ja yhteisöille yhteensä lähes 15 miljoonaa euroa erilaista kehittämisrahoitusta. Suurin osa tästä, n. 9,5 miljoonaa euroa, oli yrityksen kehittämisavustusta. Maaseuturahastosta myönnettiin maaseudun yritys- ja kehittämishankkeisiin tukea yhteensä n. 4,5 miljoonaa euroa.

”Yritys- ja kehittämishankerahoitusta myönnettiin ELY-keskuksista vuoden toisella neljänneksellä Pohjois-Karjalan kaikille seutukunnille. Suurimmat yrityshankkeet sijaitsevat Kiteellä, Juuassa ja Joensuussa. Suurin kehittämishanke rahoitettiin Lieksaan”, tiivistää Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen ylijohtaja Ari Niiranen.

”Taantumatilanteessa on viisasta valmistautua nousuun sijoittamalla yrityksen kehittämiseen. Lainarahoituksen vaikeutunut saatavuus on tosin rajoittamassa kehittämistyötä”, Ari Niiranen jatkaa.

”Hankkeiden käsittelyssä käytettävät järjestelmät alkavat vihdoin toimia, joten yritysten ja hanketoimijoiden kipeästi kaipaamat maksatuksetkin sujuvat”, kommentoi Niiranen rahoituskausien alkuja vaivanneita IT-ongelmia.

ELY-keskuksen avustukset ja tuet ovat merkittävimpiä julkisia rahoitusvälineitä Pohjois-Karjalan pk-yritysten ja alueen kehittämisessä.

Lisätietoja ja tarkemmat tiedot rahoituspäätöksistä ajalta 1.4.–30.6.2024 löytyvät liitteenä olevasta rahoituskatsauksesta.

Yrityksen kehittämisavustuksella mm. hiilineutraaleja akustiikkalevyjä valmistava tehdas Kiteelle

ELY-keskus myönsi 1.4–30.6.2024 yrityksen kehittämisavustusta Pohjois-Karjalaan yhteensä n. 9,5 miljoonaa euroa 14 eri hankkeelle.

Suurin osa avustuksesta, n. 7 miljoonaa euroa, kohdistui kiteeläisen Aisti Corporation Oy:n hankkeeseen tuotantolaitoksen rakentamiseen hiilineutraalin akustiikkalevyn valmistukseen. Hankkeen rahoittamisesta julkaistiin tiedote 3.7.2024 (sttinfo.fi). Hankkeen tavoitteena on suunnitella, kehittää ja rakentaa vaahtorainausteknologiaan ja uusiutuvaan puukuituun perustuva, täysin kierrätettävän akustiikkalevyn valmistusprosessi ja -tehdas Kiteelle. Uusia työpaikkoja arvioidaan investoinnin myötävaikutuksella syntyvän 40–50, joista 30–40 sijoittuisi Kiteelle.

Rahoituskauden alun ongelmat teknisissä järjestelmissä ovat kansallisesti suurelta osin saatu korjattua. Kehittämistyö jatkuu etenkin maksatusten ja muutospäätösten osalta. Maksatukset ovat kuitenkin päässeet hyvin vauhtiin ja yrityksen kehittämisavustuksen osalta maksuja on maakuntaan tehty jo yli kymmenellä miljoonalla eurolla.

Suurimmat rahoitetut hankkeet v. 2024 toisella vuosineljänneksellä:

  • Aisti Corporation Oy: Ensimmäisen kaupallisen tuotantolaitoksen rakentaminen hiilineutraalin akustiikkalevyn valmistukseen, Kitee, 6 999 010 euroa.
  • Matkailukeskus Puu-Juuka Oy: Investoinnit Matkailukeskus Puu-Juuan toimintaan, Juuka, 491 260 euroa.
  • Leanvironment Oy: Muovilasit ympäristötekona, Joensuu, 444 003 euroa.

Maaseuturahaston rahoitus- ja maksupäätösten teko päässyt hyvin käyntiin

Vuoden 2024 huhti–kesäkuussa maaseuturahastosta myönnettiin yritystukea yhteensä n. 639 000 euroa 28 eri hankkeeseen, investointitukea n. 1,1 miljoonaa euroa 28 eri hankkeeseen ja hanketukea n. 2,8 miljoonaa euroa 33 eri hankkeeseen. Nuoren viljelijän aloitustukea myönnettiin kahdelle hakijalle yhteensä 80 000 euroa.

Maaseuturahaston rahoitus- ja maksupäätösten teko on päässyt hyvin käyntiin vuoden toisella neljänneksellä. Rahoituslaitosten kiristyneen luototuksen takia hakemusten määrät ovat vähentyneet kevään aikana.

Vuonna 2023 käynnistyneen ohjelmakauden hauissa näkyy entistä voimakkaampi painotus ympäristö- ja ilmastotoimiin. Osaaminen, innovaatiot ja digitalisaatio ovat läpileikkaavia teemoja kaikissa tuissa. ELY-keskus on edelleen valmis rahoittamaan hyviä hakemuksia. Erityisesti kaivataan ympäristöä ja ilmastoa edistäviä hakemuksia.

Suurimmat maaseuturahaston yritystuella rahoitetut hankkeet 1.4.–30.6.2024:

  • PK-levy Oy: Tuottavuuden lisääminen laiteinvestoinnein, Nurmes, 226 400 euroa.
  • Jokelan Koneurakointi Oy: Yrityksen investointihanke 2024, Polvijärvi, 125 920 euroa.
  • Pro PK-Pilvipalvelut Oy: Uusien pilvipalveluiden kehittäminen, Polvijärvi, 50 000 euroa.

Suurimmat maaseuturahaston hanketuet ajalla 1.4. – 30.6.2024:

  • Maaseudun Sivistysliitto ry: LUMOAVA – luonnon monimuotoisuus maaseudun voimavarana, Joensuu, 698 015 euroa.
  • Suomen metsäkeskus: Polvelta toiselle – aktiivinen metsänomistajuus Pohjois-Karjalassa (POLKU), Joensuu, 385 337 euroa.
  • Keski-Karjalan Jetina ry: Pohjois-Karjalan älykkäät kylät aktivointihanke, Kitee, 354 172 euroa.

Hankerahoituksella tuettiin Lieksan yritysten toimintaympäristön kehittämistä, rikostaustaisten henkilöiden kuntoutumista sekä ICT-yritysten valmiuksia vihreään siirtymään

EU:n hankerahoitusta (Euroopan sosiaalirahasto ESR+, Euroopan aluekehitysrahasto EAKR, Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto JTF) kohdennettiin huhti–kesäkuussa kolmelle eri hankkeelle yhteensä n. 750 000 euroa.

Työllisyyden ja osaamisen hankkeissa kysyntä on ollut hyvää. Jatkuvan oppimisen ja työperäisen maahanmuuton edistämiseen keskittyviä hankkeita on paljon käynnissä.

Lieksan strategiset ekosysteemit -hankkeen päämääränä on ekosysteemin, verkostojen ja osaamisen kehittämisen avulla kehittää Lieksassa sijaitsevien puu- ja kiertotalouden, elintarviketeollisuuden ja muiden teollisuuden alojen toimintaympäristöä.

Soroppi ry:n UsVa-hankkeessa tuetaan ja kuntoutetaan rikostaustaisia henkilöitä rikoksettomaan elämään. Luottamuksen palauttaminen ja uudelleen rakentaminen mahdollistaa turvallisen kiinnittymisen takaisin yhteiskunnan jäseneksi.

VICTIS - Green ICT:tä Itä-Suomesta TIEKE -hanke lisää maakunnan ICT-alan yritysten ja ICT- ratkaisujen käyttäjäyritysten valmiuksia vihreään siirtymään ICT-avusteisin keinoin Pohjois-Karjalassa. Hanke keskittyy erityisesti lisäämään yritysten tietoisuutta omista ympäristövaikutuksistaan sekä kohottamaan yritysten valmiuksia toimia omien vaikutustensa minimoimiseksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylijohtaja Ari Niiranen, p. 0295 026 060, Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut:
Yksikön päällikkö Kalevi Pölönen, p. 0295 026 091, Etelä-Savon ELY-keskus
Rahoituspäällikkö Pekka Pelkonen, p. 0295 026 086, Etelä-Savon ELY-keskus

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja
Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) hankerahoitus:
Rahoituspäällikkö Timo Ollila, p. 0295 026 695, Etelä-Savon ELY-keskus

Maaseudun yritystuki ja hankerahoitus:
Yksikön päällikkö Timo Tanskanen, p. 0295 026 170, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Johtava asiantuntija Jarmo Heikkilä, p. 0295 021 165, Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Pohjois-Karjalaan myönnetty kehittämisrahoitus 1.4. - 30.6.2024. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalaan myönnetty kehittämisrahoitus 1.4. - 30.6.2024. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Lataa
Pohjois-Karjalaan myönnetty 1.4. - 30.6.2024 yrityksen kehittämisavustus kunnittain. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Pohjois-Karjalaan myönnetty 1.4. - 30.6.2024 yrityksen kehittämisavustus kunnittain. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa
Pohjois-Karjalaan 1.4. - 30.6.2024 myönnetty maaseuturahaston yritystuki. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Pohjois-Karjalaan 1.4. - 30.6.2024 myönnetty maaseuturahaston yritystuki. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskuksen logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye