Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Tävlingen Finlands aktivaste kommun börjar igen, den här gången är temat gemensamma aktiviteter

Dela

Som ett svar på kommunernas önskemål och samhällets växande oro över följderna av att vi inte rör på oss tillräckligt fortsätter tävlingen Finlands aktivaste kommun också år 2024!

Tävlingen ingår i den nationella Idrottsgalans officiella priskategorier och ordnas av Kommunförbundet i samarbete med Undervisnings- och kulturministeriet. Vinnaren får en Uno-pokal vid Idrottsgalan i januari 2025.

I tävlingen Finlands aktivaste kommun, som nu ordnas för sjunde gången, söks en kommun som på bred front främjat kommuninvånarnas motionsmöjligheter.

Denna gång är temat för tävlingen ”Gemensamma aktiviteter”. Gemensamma aktiviteter betyder i det här sammanhanget olika metoder, idéer och verksamhetsformer som sporrar kommuninvånarna att röra på sig tillsammans.

– Ensamhet är ett växande problem i Finland och det gäller att söka sätt att förebygga ensamhet i alla sektorer. Motion i allmänhet samt kommunernas idrotts- och motionstjänster erbjuder traditionellt en bra plattform för gemensamma aktiviteter, säger Elsa Mantere, sakkunnig i idrotts- och ungdomsfrågor vid Kommunförbundet.

– Följderna av för lite motion är ett växande problem och samtidigt hotar den statliga finansieringen av motion och idrott minska. Städerna och kommunerna är redan nu de största finansiärerna av motions- och idrottstjänster, näst efter hushållen, säger Mantere.

– Kommunerna har en viktig roll i främjandet av invånarnas fysiska aktivitet och en aktiv livsstil för alla. Kommunerna utför dessutom ett viktigt arbete då de främjar jämställdhet och likabehandling inom idrotten.

Med tävlingen Finlands aktivaste kommun vill Kommunförbundet synliggöra det mångsidiga och goda arbete som kommunerna gör för att få invånarna att röra på sig mer och för att främja välmåendet. Med tävlingen lyfter förbundet fram god praxis som kan spridas till hela kommunsektorn.

Anmälan

Tävlingen är avgiftsfri och öppen för alla kommuner och städer. Tävlingen pågår 19.8-27.9.2024. Försenade bidrag behandlas inte.

Tävlingens tre finalister offentliggörs i december och vinnaren får en UNO-pokal vid Idrottsgalan i januari 2024. 

Man deltar i tävlingen genom att fylla i anmälningsblanketten https://link.webropolsurveys.com/S/BBCE22EF3F1639D4 senast 27.9.2024.

Närmare upplysningar:

Sakkunnig i idrotts- och ungdomsfrågor vid Kommunförbundet, Elsa Mantere, tfn +358 50 565 0306, fornamn.efternamn@kommunforbundet.fi

#liikkuvinkunta2024

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Finlands Kommunförbund är en tvåspråkig intresseorganisation för alla kommuner och städer i Finland. Med sin sakkunskap utvecklar förbundet den kommunala servicen. På förbundets webbplats Kommunforbundet.fi finns central information om kommunsektorn och den kommunala servicen. Kommunerna skapar grunden för ett gott liv för sina invånare.​ Kommunförbundet arbetar för att kommunerna ska lyckas med sitt uppdrag.​

Följ Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntaliiton terveiset budjettiriiheen: Hallitus on lipsumassa kunnille antamistaan lupauksista – rahoitusta ei saa leikata ennen kuin velvoitteita on saatu kevennettyä22.8.2024 13:02:07 EEST | Tiedote

Kuntakentällä on tulevina vuosina poikkeuksellisen suuri paine sopeuttaa menojaan, mutta myös korottaa verotustaan, varoittaa Kuntaliiton hallituksen työvaliokunta. Kuntien valtionrahoitukseen uhkaa kohdistua ensi vuonna noin 100–150 miljoonan euron leikkaus, jonka vastineeksi hallitus ei ole ainakaan tähän mennessä kyennyt linjaamaan vastaavan suuruista tehtävien, velvoitteiden tai normien karsintaa. Pelkät leikkaukset kuntien valtionrahoitukseen eivät tuo julkiseen talouteen säästöä.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye