Vastuullisuustestistä kilpailuetua mikro- ja pk-yrityksille
Uusi vastuullisuuden arviointiin tarkoitettu työkalu auttaa tukemaan mikro- ja pk-yritysten vastuullisuustyötä, ja samalla se tuottaa yrityksille kilpailuetua. Pohjois-Suomen Yrittäjyysviikolla syyskuun alussa Oulussa lanseerattava vastuullisuustesti tarjoaa yrityksille helpon tavan arvioida vastuullisuuden nykytilaa ja tunnistaa kehityskohteita sen eri osa-alueilla.
Työkalu tulee mikro- ja pk-yrityksille tarpeeseen, sillä vastuullisuuslainsäädäntö vaatii suuryrityksiltä vastuullisuusraportointia. Pienyrityksen toimiessa suuremman yrityksen toimitusketjussa tulevat tilaajan raportointivelvollisuudet koskemaan myös pienyritystä.
Verkossa vapaasti käytettävä vastuullisuustestiä voivat hyödyntää kaikki suomeksi toimivat yritykset toimialasta ja sijainnista riippumatta. Työkalun tulosraportti antaa käytännön kehitysvinkkejä yritysvastuullisuuden ja kestävän kehityksen edistämiseen.
VATUPASSI – Vastuullinen tulevaisuus -projektin vastuullisuusvalmennuksissa mukana olleet pohjoispohjanmaalaiset yritykset ovat antaneet testistä positiivista palautetta. “Testin avulla yrittäjille on herännyt paljon uusia ajatuksia ja oivalluksia vastuulliseen liiketoimintaan liittyen”, kertoo VATUPASSI-projektin projektipäällikkö Jaana Jeminen.
Jemisen mukaan vastuullisuusteot ja niistä raportoiminen ovat tänä päivänä kilpailuetuja kaiken kokoisille yrityksille ja jatkossa yhä useammin edellytys jatkuvalle toiminnalle. Yritysten kannattaakin nyt ennakoida tulevia vaatimuksia ja kehittää omaa vastuullisuusosaamistaan.
Lisää osaamista vastuullisuuden eri osa-alueista
Vastuullisuustestissä kartoitetaan seuraavat osa-alueet: taloudellinen vastuullisuus, sosiaalinen vastuullisuus, ekologinen vastuullisuus ja vastuullisuuden viestintä. Jokaiseen osa-alueeseen sisältyy 15 väittämää eli yhteensä 60 väittämää. Itsearviointitesti perustuu Oulun yliopiston tekemiin tutkimuksiin ja sen kehityksessä on hyödynnetty yrityksiltä ja elinkeinoelämän asiantuntijoilta koottua tietoa.
”Vastuullisuustestin tehtyään tuloksia voi verrata muihin saman toimialan testiin vastanneisiin yrityksiin. Vastuullisuustyön on oltava tavoitteellista, mitattavaa ja systemaattista. Testin avulla yritykset pystyvät seuraamaan omaa kehittymistään, sillä testin voi täyttää useita kertoja”, kertoo yritysasiantuntija Anna Uusitalo Kalajoen kaupungilta.
Vastuullisuustestin toteuttajat ovat Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry sekä Kalajoen ja Ylivieskan kaupungit. Toteutuksen on rahoittanut Euroopan unionin sosiaalirahasto.
Testi löytyy osoitteesta https://kasvavayritys.fi/vastuullisuus. Kyseisellä sivustolla on testejä myös kasvuun, digivalmiuteen ja omistajavaihdoksiin liittyen.
Vastuullisuustesti julkistetaan POHJAT – Pohjois-Suomen Yrittäjyysviikolla ”Vastuullisuusraportointi tulee, oletko valmis? Vastuullisuustesti ja workshop” -tapahtuman yhteydessä tiistaina 3.9.2024 klo 10.30–12.30.
Tapahtuma pidetään Fennian Siikasalissa, Kauppurienkatu 8 A, 2. krs, 90100 Oulu.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jaana Jeminen, projektipäällikkö
VATUPASSI-hanke, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
p: 050 5916216
jaana.jeminen@oulu.fi
Minna KilpeläinenviestintäasiantuntijaOulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
Puh:0403523608minna.kilpelainen@oulu.fiTietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti tuottaa yhteiskunnallisesti vaikuttavaa tutkimusta, osaamista ja ratkaisuja mikroyrittäjyyden, alueellisen erinomaisuuden ja tulevaisuuden tuotantoteknologioiden näkökulmista. Vahvistamme osaamisaloillamme kestävästi kehittyvää yhteiskuntaa. Vastuullamme on mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallinen tehtävä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopisto luopuu X:stä – painotus muihin sosiaalisen median kanaviin14.1.2025 13:15:00 EET | Tiedote
Oulun yliopisto lopettaa yliopistotason viestinnän X-palvelussa. Päätös koskee yliopiston päätason tiliä (@UniOulu) ja yliopiston viestinnän tuottamaa sisältöä. Ohjaus X-kanavalle poistuu yliopiston Oulu.fi-verkkosivulta sekä esimerkiksi yliopiston sidosryhmäuutiskirjeistä.
Entä jos pimeys olisikin voimavara? – Art of Darkness -hanke tutkii pimeyden roolia osana Euroopan kulttuuriperintökohteita. Tervetuloa avajaistapahtumaan 15.1. Oulun yliopistolle13.1.2025 12:03:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 alussa käynnistyy Horisontti Eurooppa -rahoitteinen tutkimushanke Art of Darkness as Cultural Heritage of Urban Landscape, jonka tavoitteena on löytää pimeys uudelleen kaupunkimaisemien ja kulttuuriperintökohteiden arvokkaana kulttuurisena, esteettisenä ja ekologisena voimavarana.
Kahdelle 6G-professorille merkittävä IEEE Fellow -arvonimi13.1.2025 06:57:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston professorit Aarno Pärssinen ja Mika Ylianttila ovat saaneet merkittävän kansainvälisen huomionosoituksen. Maailman johtava teknologiaa edistävä ammatillinen järjestö IEEE on myöntänyt heille IEEE Fellow -arvonimen. Se myönnetään henkilöille, joilla on erityisen merkittäviä ansioita teknologian kehittämisessä maailmanlaajuisesti. Sekä Pärssinen että Ylianttila työskentelevät Suomen Akatemian 6G-lippulaivaohjelmassa.
Two Finnish 6G professors awarded prestigious IEEE Fellow honour13.1.2025 06:56:00 EET | Tiedote
Professors Aarno Pärssinen and Mika Ylianttila from the University of Oulu have received significant international recognition. The world's leading professional organization for advancing technology, IEEE, has awarded them the title of IEEE Fellow. It is awarded to individuals who have made particularly significant contributions to the development of technology worldwide. Both Pärssinen and Ylianttila work on the 6G Flagship program.
Oulun yliopistolle 13,3 miljoonaa euroa tutkimuksen profiloimiseen – aiheina turvallisuus, terveys ja luonnon monimuotoisuus10.1.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi vuosille 2025–2030.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme