HSL Helsingin seudun liikenne

Väärennettyjen lippujen käyttäminen joukkoliikenteessä on rikos

Jaa

HSL havaitsee liikennevälineissään viikoittain väärennettyjä lippuja eli feikkilippuja. Väärennetty lippu tarkoittaa aitoa matkalippua jäljittelevää kopiota. HSL:n 21. elokuuta alkavassa kampanjassa viestitään erityisesti nuorille, että väärennettyjen lippujen käyttö on rikos - se on ihan lipun laitonta.

Kuvassa kaksi henkilöä. Kuvan päällä teksti Ihan lipun laitonta ja logo, joka jäljittelee matkalippua.
Kuvassa Molybros-kaksikko Abdirahman Keinaan ja Ibrahim Manza

Jokaisesta väärennetystä lipusta tehdään rikosilmoitus 

HSL tekee jokaisesta väärennetystä lipusta rikosilmoituksen. Väärennettyä lippua käyttäneelle seurauksena voi olla sakkorangaistus ja merkintä omiin tietoihin poliisin henkilörekisteriin. Rikosnimike voi olla esimerkiksi lievä väärennys. Väärennettyjen lippujen käytössä syyllistytään usein myös henkilötietoihin liittyviin rikoksiin. 

“Väärennettyjä lippuja esiintyy jokaisessa ikäryhmässä sukupuoleen tai muuhun demografiseen tietoon katsomatta. Ajattelemattomuudella voi olla kauaskantoisia seurauksia. Erityisen huolissamme olemme HSL:ssä kuitenkin nimenomaan nuorten keskuudessa tapahtuvasta toiminnasta. Olemmekin mm. vierailleet nuorisotiloilla keskustelemassa nuorten kanssa - pyrkimyksenämme ennaltaehkäistä ja vähentää väärennettyjen lippujen käyttöä”, matkalippujen tarkastus -yksikön päällikkö Satu Koskinen sanoo.

Väärennettyjä lippuja esiintyy HSL:n liikennevälineissä viikoittain. Vakavat seuraukset tulevat valitettavan usein yllätyksenä heille, jotka yrittävät näillä lipuilla matkustaa. 

Feikkilippujen käyttö on ihan lipun laitonta 

21.8. käynnistyvässä kampanjassa HSL haluaa levittää tietoisuutta erityisesti nuorille, että feikkilipun käyttäminen on rikos, jolla on vakavat seuraukset. Vain aidolla matkalipulla saa nousta joukkoliikenteen kyytiin. 

"Haluamme kampanjalla lisätä tietoisuutta myös heidän keskuudessaan, jotka eivät aidosti ymmärrä feikkilippujen käytön seurauksia. Meille on tärkeää, että erityisesti nuoret ymmärtävät sen olevan rikos", Koskinen painottaa. 

Sosiaalisen median vaikuttajilla on tänä päivänä hyvin paljon vaikutusvaltaa nuoren kohdeyleisön keskuudessa. Kampanjassa onkin mukana etenkin nuorten tuntemia ja suosimia vaikuttajia, jotka muistuttavat yhdessä HSL:n kanssa feikkilippujen vakavista seurauksista.

Nuppu Oinaan, Weksin sekä Molybrosin videoita voi nähdä TikTokissa sekä Snapchatissa elo- ja syyskuun aikana. Molybros nähdään myös kampanjakuvissa muun muassa liikennevälineiden näytöillä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvassa kaksi henkilöä. Kuvan päällä teksti Ihan lipun laitonta ja logo, joka jäljittelee matkalippua.
Kuvassa Molybros-kaksikko Abdirahman Keinaan ja Ibrahim Manza
Lataa

Linkit

Helsingin seudun liikenne HSL vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta, tilaamisesta ja lipuista sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on noin 400 työntekijää. Vuonna 2023 HSL:n toimintakulut olivat 830 miljoonaa euroa ja toimintatuotot 876 miljoonaa euroa. HSL:n liikennevälineiden kyytiin noustiin vuoden 2023 aikana 344 miljoonaa kertaa, mikä on suurin osa Suomen joukkoliikennematkoista.
Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye