Pohjois-Pohjanmaalla merkittäviä investointeja puutuoteteollisuuteen ja alkutuotantoon
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus suuntasi rahoitusta yrityksille vuoden 2024 alkupuoliskolla yhteensä 32,4 miljoonaa euroa. Vuonna 2023 vastaavien rahoitusmuotojen kokonaismyöntö oli vajaat 37 miljoonaa euroa, joten vuoden 2024 alkupuolella rahoituksen myöntäminen on ollut selkeästi viime vuotta runsaampaa. Kasvu johtuu pääosin EU:n rahoituskauden käynnistymiseen liittyvästä hakemusruuhkien purkautumisesta. Euromääräisesti eniten rahoitusta myönnettiin teollisuuden ja alkutuotannon hankkeisiin yrityksen kehittämisavustuksen ja maatalouden investointituen muodossa. Yritysten kehittämisavustuksia myönnettiin poikkeuksellisesti eniten Haapavesi-Siikalatvan seudulle Oulun seudun jäädessä toiselle sijalle.
Yritysten kehittämisavustuksessa painottuivat suuret hankkeet maakunnassa
Pohjois-Pohjanmaalla yrityksen kehittämisavustuksia myönnettiin noin 15 miljoonaa euroa. Myönnetyn rahoituksen määrä kasvoi 28 % edelliseen vuoden alkupuoliskoon nähden. Kasvun taustalla on hakemusruuhkien purkautuminen kuluvan EU:n ohjelmakauden etenemisen myötä.
Toimialoittain tarkasteltuna kehittämisavustusta myönnettiin selkeästi eniten puutuoteteollisuuteen (9,4 milj. euroa), jossa suurimpia hankkeita ovat LapWall Oyj:n Pyhännän tehtaan laajennus (avustus 5,7 milj. euroa) sekä E.T. Listat Oy:n tehtaan laajennus Ylivieskassa (avustus 2,7 milj. euroa). Muun valmistavan teollisuuden osuus oli 1,9 milj. euroa ja ICT-alan osuus yhdistettynä terveysteknologia-alaan oli 1,2 milj. euroa. Kevätkaudella yksittäisten isojen hankkeiden osuus näyttäytyy poikkeuksellisen suurena. Merkille pantavaa on valmistavan teollisuuden yritysten merkittävästi suurempi rahoitusosuus Pohjois-Pohjanmaalla perinteisesti vahvaan ICT-alaan nähden.
Alueellisesti yritysten kehittämisavustuksen Haapavesi-Siikalatvan rahoitusosuus oli ensimmäistä kertaa kaikkein suurin, 41 % (6,2 milj. euroa). Oulun seutukunta jäi poikkeuksellisesti toiselle sijalle 22 prosentin rahoitusosuudella (3,3 milj.euroa) ja lähes tasoihin Ylivieskan seutukunnan kanssa, jonka osuus oli 21 % (3,2 milj. euroa).
Maatalouden investoinneissa vahvaa kasvua
Maatalouden investointeihin myönnettiin tukia lähes 12 miljoonaa euroa ja nuorten viljelijöiden aloitukseen reilut miljoona euroa. Myönnetyn rahoituksen määrä kesäkuun lopussa on jo ylittänyt koko viime vuonna myönnetyn rahoituksen kokonaismäärän. Rahoitustuet ovat EU:n maaseuturahaston osarahoittamia ja iso osa rahoituksen kasvusta liittyy nykyisen ohjelmakauden vauhtiin pääsyyn vuoden 2024 puolella. Toinen syy on maatalousyrittäjien kiinnostus kilpailukyvyn parantamiseen. Alueelle on myös muutaman hiljaisemman vuoden jälkeen tulossa useita uusia suuria lypsykarjainvestointeja. Samoin kiinnostus energia- ja salaojitusinvestointeja kohtaan on kasvanut. Alueellisesti rahoitusta on myönnetty eniten Kalajokilaaksoon ja myös Oulujoen eteläpuolisille alueille.
Kevätkaudella ELY-keskus myönsi rahoitusta maaseutualueiden yrityksille noin 3,6 miljoonaa euroa. Valtaosa rahoituksesta suuntautuu investointien rahoitukseen. Alueen kunnista Nivalan yritykset ovat erityisen aktiivisia tuen hakijoita, rahoituksesta lähes kolmannes onkin suuntautunut ko. alueelle. Suurin yksittäinen investointirahoituksen kohde on kuitenkin Muhoksen Viskaalin Ekokylä Oy (avustus miljoona euroa). Investointien lisäksi ELY-keskus on rahoittanut yritysten kehittämistoimia, esimerkiksi Kuusamon alueen yrittäjät ovat olleet aktiivisia tuen hakijoita ja sieltä tulleista hakemuksista puolet on ollut yritysten kehittämistoimiin liittyviä rahoitushakemuksia. Yleisesti rahoituksesta iso osa suuntautui keväällä erilaisten maaseutualueella toimivien tuotantolaitosten, teollisten toimijoiden investointeihin ja kehittämiseen.
Yritykset ovat kiinnostuneita myös kehittämään työntekijöiden osaamista
ELY-keskus on tarjonnut yrityksille myös tukea työntekijöiden osaamisen kehittämiseen ja rekrytointiin yhteishankintakoulutuksen avulla. Yhteishankintakoulutusta käyttäneiden yritysten toimipaikat painottuvat Oulun seudulle erityisesti kuljetus- ja ICT-toimialoille. Yhteishankintakoulutuksia toteutettiin noin 0,6 miljoonalla eurolla alkuvuonna.
Yhteyshenkilöt
Johtaja Petri Keränen (kokonaistilanne), puh. 0295 026 727
Johtava yritysasiantuntija Anne Pulkkinen (yritysten kehittämisavustus), puh. 0295 038 117
Yksikön päällikkö Timo Lehtiniemi (maaseudun tuet), puh. 0295 038 094
Yksikön päällikkö Eine Kela (yhteishankintakoulutus), puh. 0295 038 227
S-postit muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Tietoa julkaisijasta
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu
vaihde 0295 038 000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Valtatietä 22 parannetaan Utajärvellä rakentamalla uusi Prosessitien liittymä, yleisötilaisuus 27.11.21.11.2024 09:28:17 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino, liikenne- ja ympäristökeskus laatii tiesuunnitelmaa ”Valtatien 22 parantaminen Orikankaan kohdalla rakentamalla Prosessitien liittymä, Utajärvi”. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä Utajärven kunnan kanssa. Hankkeessa suunnitellaan valtatielle 22 uusi asemakaavan mukainen Prosessitien liittymä. Suunnitelmassa valtatielle tulee väistötila ja Utajärven suunnasta tultaessa eroteltu oikealle kääntymiskaista. Liittymäalueelle suunnitellaan myös valaistus. Suunniteltu liittymä sijaitsee noin 0,5 kilometriä maantien 18616 (Utasentie) liittymästä Kajaanin suuntaan. Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa Mustikkakankaan teollisuusalueen logistiikka. Hankkeen rakentamisen kustannusarvio on n. 0,8 miljoonaa euroa. Hanke pyritään toteuttamaan lähivuosien aikana. Hankkeesta pidetään vuorovaikutustilaisuus keskiviikkona 27.11.2024 klo 17.00 - 18.00 Utajärven koulun auditoriossa, osoitteessa Laitilantie 6, Utajärvi.
Haapaveden Haaponevan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointi käynnistyy20.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Nordic Generation Oy suunnittelee enintään seitsemän tuulivoimalan rakentamista Haapaveden Haaponevan alueelle. Hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelma on nähtävillä 20.11.2024-29.12.2024 välisen ajan ympäristöhallinnon verkkosivuilla osoitteessawww.ymparisto.fi/haaponeva-tuulivoima-YVA, Haapaveden, Oulaisten ja Raahen kaupungintaloissa ja kirjastoissa sekä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa. Yleisötilaisuus järjestetään tiistaina 26.11.2024 klo 18.00 Haapaveden opiston ReijoWaara-salissa (Vanhatie 45, 86600 Haapavesi) ja etäyhteydellä (linkki saatavilla edellä mainitulla verkkosivulla). Tilaisuudessa esitellään myös hankkeen kaavoitusta. Kahvitarjoilu klo 17.30 alkaen. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita. Hankealue sijaitsee noin viisi kilometriä Haapaveden keskustaajamasta luoteeseen, noin 21 kilometriä Oulaisen kuntakeskuksesta kaakkoon, noin 28 kilometriä Siikalatvan kuntakeskuksesta lounaaseen, noin 30 kilometriä Kärsämäen kuntakeskuksesta luoteeseen ja noin 32
Riitamaa-Nurmesnevan tuuli- ja aurinkovoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus ja Natura-arvioinnit nähtävillä, yleisötilaisuus 4.12.6.11.2024 10:06:53 EET | Tiedote
YVA-menettelyä koskeva yleisötilaisuus järjestetään keskiviikkona 4.12.2024 klo 17.00-19.00 Pyhäjärven kaupungintalon valtuustosalissa (Ollintie 26, 86800 Pyhäsalmi) ja etäyhteydellä (Teams), jonka linkki on saatavilla hankkeen verkkosivulla www.ymparisto.fi/riitamaantuulivoimaYVA Asiasta ovat kertomassa YVA-yhteysviranomaisen (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus), hankevastaavan (Myrsky Energia Oy) ja YVA-konsultin (Sitowise Oy) edustajat. Paikan päällä on kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuuntelemaan ja keskustelemaan. Arviointiselostus on nähtävillä 6.11.2024–10.1.2025 seuraavissa paikoissa: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen aulapalvelut, Veteraanikatu 1, 90130 Oulu Kärsämäen kunnantalo, Haapajärventie 1, 86710 Kärsämäki Kärsämäen kirjasto, Haapajärventie 1, 86710 Kärsämäki Pyhäjärven kaupungintalo, Ollintie 26, 86800 Pyhäsalmi Pyhäjärven kirjasto, Laitisentie 6, 86800 Pyhäsalmi Haapajärven kaupungintalo, Kirkkokatu 2, 85800 Haapajärvi Haapajä
Syötekyläntien liikenneturvallisuutta parannetaan kiertoliittymän rakentamisella6.11.2024 07:25:33 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on aloittanut liikennejärjestelmästä ja maanteistä säädetyn lain mukaisen tiesuunnitelman laatimisen kiertoliittymän rakentamisesta maantielle 862 Pudasjärvelle. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Pudasjärven kaupungin kanssa. Tiesuunnitelmassa maantien 862 (Syötekyläntie) nykyiset Syötetien ja Välihuikosen kolmihaaraliittymät korvataan suunnittelemalla liittymäalueelle kiertoliittymä sekä poikittainen jalankulku- ja pyörätie Syötetieltä Välihuikoselle. Lisäksi liittymäalueen pysäkkijärjestelyt ja valaistus uusitaan. Hankkeen tavoitteena on liittymäalueen liikenneturvallisuuden ja liikenteen sujuvuuden parantaminen. Suunnittelutyö aloitetaan marraskuussa 2024 ja tiesuunnitelma valmistuu toukokuussa 2025. Kevättalvella 2025 järjestetään Pudasjärvellä avoin vuorovaikutustilaisuus, jossa esitellään suunnitelmaluonnoksia. Vuorovaikutustilaisuudesta tiedotetaan erikseen. Tiesuunnitelman jälkeen hankkeelle laaditaan erillinen raken
Talouden alavireestä vähitellen valoisampiin näkymiin Pohjois-Pohjanmaalla29.10.2024 15:34:53 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan lähiajan näkymiä, työvoiman kohtaantoa ja osaamistarpeita on kartoitettu tänä syksynä Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksessa ja Työvoimabarometrissa. Talouden näkymät vuodelle 2025 ovat odottavat. Pohjois-Pohjanmaan talous virkoaa vähitellen, mutta suhdannenoususta tai sen ajankohdasta ei ole vielä selkeää näkymää. Työvoimabarometrissa arvioitiin tänä vuonna kolmea toimialaa. Pohjois-Pohjanmaan teknologiateollisuus ja -palvelut -toimialan tulevaisuudennäkymät ovat haastavat, mutta positiivisia mahdollisuuksia on vihreän siirtymän ja digitalisaation ansiosta. Työvoimantarpeita kuitenkin edelleen on mm. huippuasiantuntijoiden osalta. Rakennettu ympäristö -toimialalla eletään edelleen vaikeaa laskusuhdannetta. mutta suuret hankkeet ovat osin tuoneet helpotusta. Vuodelle 2025 ennakoidaan hidasta toipumista. Sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialalla hoitohenkilöstön työvoimatilanne on hieman parantunut erityisesti Oulussa. Oulun ulkopuolella on enemmän haasteita hoivatyö
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme