Lapin ELY-keskus

Rahoitus kannustaa yrityksiä kehittämään toimintaansa

Jaa

ELY-keskus myönsi kehittämisrahoitusta Lappiin noin 28,6 miljoonaa euroa tammi-kesäkuussa 2024. Rahoituksesta noin puolet kohdistui yritysten kehittämis- ja investointihankkeisiin. Maa-, poro- ja kalatalouden investointeja ja elinkeinotoiminnan aloittamista rahoitettiin noin 3 miljoonalla eurolla.

Kehittämisrahoitusta myönnettiin Lappiin 28,6 miljoonaa euroa.
Kehittämisrahoitusta myönnettiin Lappiin 28,6 miljoonaa euroa. Jani Ylinampa

Panostusta TKI-toimintaan

Yritysten TKI-toiminnan vahvistaminen on nostettu hallitusohjelmassa vahvasti esiin. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnalla (TKI) on ratkaiseva merkitys uuden tiedon ja osaamisen synnyttämisessä, tuottavuuden kasvussa, elinkeinoelämän uudistumisessa ja hyvinvoinnin luomisessa. Yritysrahoituksessa painopiste siirtyy yhä enemmän TKI-toiminnan tukemiseen. Myös maaseudun yrityksille tarkoitetuilla kehittämistuilla vahvistetaan yritysten TKI-toimintaa. Julkisella rahoituksella jaetaan kehittämisestä yritykselle aiheutuvaa riskiä ja kustannuksia.

– TKI-toiminnan rimaa ei haluta asettaa liian korkealle, ja uusia hankkeita toivotaan entistä enemmän. Lapissa TKI-toimintaa aktivoimaan on käynnistetty myös hanke, johon palkatut yritysneuvojat sparraavat ja ohjaavat lappilaisia yrityksiä kasvuun ja kehittymiseen. Kannattaa hyödyntää yritysneuvojien maksuton apu, kannustaa johtaja Marja Perälä.

Hankkeet voivat liittyä esimerkiksi uusien tuotteiden ja/tai tuotantomenetelmien kehittämiseen, tai jo olemassa olevan tuotteen tai tuotantomenetelmän merkittävän kehittämisen. Kehittämistyö voi perustua paitsi tutkimukseen, mutta myös kokemuksen kautta saatuun tietoon.

Tammi-kesäkuussa rahoitetuista yrityshankkeista noin kolmannes oli TKI-hankkeita ja ne painottuivat Rovaseudulle ja Kemi-Tornioon. Hankkeita on toteutettu esimerkiksi elintarvikealalla ja kone- ja laitevalmistuksessa sekä kaivostoimintaa palvelevassa toiminnassa.

Ruoantuotanto on perinteisten elinkeinojen tärkein tehtävä

Lapissa maataloustuotanto painottuu lounaisimpaan Lappiin. Maataloutta harjoitetaan kannattavasti edelleen kaikkialla Lapissa.  Maatalouden investointituet ovat painottuneet investointeihin, joilla ylläpidetään olemassa olevaa tuotantoa.

– Keväällä on rahoitettu aurinkopaneeleja, uusittu lypsyjärjestelmiä ja hankittu muita työympäristöä helpottavia ja ympäristön tilaa parantavia laitteita, kertoo maatilarahoitusasiantuntija Hannu Puominen.

Uusia rakennusinvestointeja lykkää tällä hetkellä esimerkiksi odotus metsäkatoasetuksen tulkinnasta. Se vaikuttaa siihen, voiko puita kaataa uuden tuotantorakennuksen alta.

Kaupalliset kalastajat ovat hankkineet uusia pyydyksiä ja investoineet vilkkaasti kalastuksessa tarvittavaan välineistöön. Uusille kaupallisille kalastajille on tilaa ja tarvetta. Miekojärvellä on käynnissä uusien kalastajien rekrytointihanke.

Porotalouden elinkeinon harjoittajien investoinneilla edistettiin työturvallisuutta ja kustannustehokkuutta. Paliskunnat investoivat aitarakennelmiin, jotka ovat tärkeitä poronhoidon harjoittamiselle. Poroteurastamoille rahoitettiin peruskorjaus- ja irtaimistoinvestointeja.

Lue lisää rahoituskatsauksestamme Lapin ELY-keskuksen verkkosivuilta: 

Lapin ELY-keskuksen rahoituskatsaus, tammi-kesäkuu 2024

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye