VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Investoivat maatilat ovat yleensä kannattavia

Jaa

Maatalouden investointituki kohdentuu yhä pienemmälle ryhmälle, joka tekee entistä suurempia investointeja. Maatalouden rakenteesta ja taloudesta tarvittaisiin parempaa tietoa investointitukipolitiikan päätöksentekoon.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Toimintaansa investoivat maatilat ovat jo valmiiksi kannattavia, toisin kuin tilat keskimäärin. Usein investoivilla tiloilla kannattavuus paranee vielä enemmän. Tiedot käyvät ilmi Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) tarkastuksesta, jossa selvitettiin maatalouden investointitukien vaikuttavuutta.  

Investoivien maatilojen koko kasvaa jatkuvasti. Yhä useammin maataloutta harjoitetaan osakeyhtiönä tai maatalousyhtymänä, jossa on mukana useampi osakas. Maatalouden keskittyminen tulee tarkastuksen mukaan jatkumaan.

”Suuremmat, toiminnan jatkumiseen voimakkaasti panostavat maatilat ovat maataloustuotannon määrässä jo keskeisessä asemassa, vaikka niitä on vielä lukumääräisesti vähemmän”, kertoo tuloksellisuustarkastusneuvos Visa Paajanen.  

Maatalouden investointitukia myönnetään entistä pienemmälle ryhmälle, joka investoi tiheämmin ja tekee keskimääräistä suurempia investointeja. Osakeyhtiömuotoisille hakijoille myönnetään yli kolmannes tuista, vaikka niiden lukumääräinen osuus kaikista maatiloista on vain kolme prosenttia.

Käytettävissä olevilla tiedoilla ei pystytä luotettavasti arvioimaan sitä, miten investointituki vaikuttaa investointeihin ja maatilojen kannattavuuteen. Tarkastuksessa havaittiin kuitenkin pienellä aineistolla, että investoinnilla on selkeä yhteys myös maatilan tulevaan kannattavuuteen.

Tilastotieto ei vastaa nykypäivää


Maatalouden tilastointi ja talouden seuraaminen perustuvat edelleen perheviljelyajatteluun, pieneen maataloustuotannon yksikkökokoon ja siihen liittyvään toimintamuotoon. Tilastointi ei vastaa nykypäivän tarpeita, ja esimerkiksi tilakokoluokitus ei riittävästi huomioi yhä suurempia tiloja.

Maatalouden keskittyminen on suurempaa kuin tilastojen perusteella näyttää. Tilojen yhteistyö tuotannossa sekä osakeyhtiömuodon yleistyminen ovat johtaneet tähän erityisesti keskeisessä tuotantosuunnassa eli maidontuotannossa.

Tarkastuksen perusteella maatalouden rakenteesta ja taloudesta tarvittaisiin nykyistä parempaa tietoa. Varsinkin tulevaisuuteen tähtäävässä investointitukipolitiikan päätöksenteossa tarkempi nykytilan kuvaus olisi tarpeen.

Tarkastusvirasto suosittelee, että valtioneuvoston ja maa- ja metsätalousministeriö huomioivat maatalouden erilaistumiskehityksen ja jatkavien tilojen muutoksen muun yritystoiminnan kaltaiseksi suunnitellessaan maatalouspolitiikkaa ja investointitukia sekä turvatessaan ruuantuotantoa.

Tutustu julkaisuun: Maatalouden investointituet – Kannattavuuden ja kilpailukyvyn kehittäminen 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vasemmalla omistusmuodon jakauma kaikkien maatilojen osalta vuodelta 2022, keskellä jakauma investointitukea saaneiden maatilojen lukumäärän osalta vuosilta 2015–2022 ja oikealla investointituen euromääräinen jakautuminen vuosina 2015–2022. Muu muoto sisältää yksityiset henkilöt, maatalousyhtymät, perikunnat, muut yhtiöt ja muut, suurin osa on yksityisiä elinkeinoharjoittajia (85, 2 % kaikista maatiloista). Lähde: kaikki maatilat, Luonnonvarakeskus.
Vasemmalla omistusmuodon jakauma kaikkien maatilojen osalta vuodelta 2022, keskellä jakauma investointitukea saaneiden maatilojen lukumäärän osalta vuosilta 2015–2022 ja oikealla investointituen euromääräinen jakautuminen vuosina 2015–2022. Muu muoto sisältää yksityiset henkilöt, maatalousyhtymät, perikunnat, muut yhtiöt ja muut, suurin osa on yksityisiä elinkeinoharjoittajia (85, 2 % kaikista maatiloista). Lähde: kaikki maatilat, Luonnonvarakeskus.
Lataa

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan osoittamiin kohteisiin tuloksellisesti lakeja ja sääntöjä noudattaen. Lisäksi VTV tukee toiminnallaan läpinäkyvää päätöksentekoa ja demokratiaa.

VTV tarkastaa valtion taloudenhoidon laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta sekä valvoo finanssipolitiikkaa, puolue- ja vaalirahoitusta ja avoimuusrekisterin käyttöä. VTV on ylin riippumaton tarkastusviranomainen. Se toimii eduskunnan yhteydessä, ja sen asema ja tehtävät on säädetty perustuslaissa.

VTV.fi

Statens revisionsverk säkerställer att statens tillgångar används i enlighet med riksdagens beslut, effektivt och med efterlevnad av lagar och regler. Med sin verksamhet stödjer revisionsverket dessutom ett transparent be-slutsfattande och demokrati.

Revisionsverket granskar lagligheten och ändamålsenligheten i skötseln av statsfinanserna, övervakar finanspo-litiken och användningen av öppenhetsregistret samt utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Revis-ionsverket är den högsta oberoende revisionsmyndigheten. Revisionsverket fungerar i anslutning till riksdagen och dess ställning och uppgifter föreskrivs i grundlagen.

VTV.fi/sv

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye