Hoivakodeissa tai palvelukeskuksissa ruokailevien ruoka koostuu mausta, ravitsemuksesta, koostumuksesta ja suutuntumasta – tärkeintä on, että ruoka ei jää lautaselle

Jaa

Ikääntyneiden ja erityisryhmien ruuan halutaan tuovan ruokailijoille vireyttä ja hyvinvointia ja aterioiden on oltava kokonaisuuksia, jotka täyttävät ravitsemukselliset kriteerit. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue ja ateriatuottaja Vireko kehittävät alueen ateriapalvelua yhdessä.

Yhteistyö käynnistyy elo-syyskuun vaihteessa, ja Vireko tuo Länsi-Uudenmaan keittiöihin oman reseptiikkansa ja tilausjärjestelmänsä.

—  Aloitamme Virekon kanssa kumppanuuden, jonka avulla ravintosuositusten mukaista maukasta ruokaa valmistetaan tehokkaasti toimintoja yhdessä kehittäen, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tukipalvelujohtaja Pasi Ojaniemi sanoo.

—  Teemme ruokaa ihmisille, joilla on usein raaka-aineisiin tai niiden rakenteeseen liittyviä tarpeita. Esimerkiksi suuri osa ikääntyneistä tarvitsee räätälöidyn ateriakokonaisuuden eli erityisruokavalion, jota ilman ruoka jäisi syömättä. Siksi testaamme jatkuvasti erilaisia vaihtoehtoja, jotta ruoka myös näyttäisi houkuttelevalta ja tuntuisi suussa miellyttävältä, Virekon kehityspäällikkö Minna Haapamäki sanoo.

Vireko Oy valmistaa laitos- ja henkilöstöateriat Espoon, Kauniaisten, Kirkkonummen, Karkkilan, Vihdin ja Lohjan alueen hoivakotien, palvelukeskusten ja terveysasemien- ja hyvinvointikeskusten ruokailijoille. Hyvinvointialue valitsee Raaseporin, Hangon, Inkoon ja Siuntion alueen toimipisteiden ateriatoimittajan kilpailutuksella myöhemmin.

Millainen ruoka tukee sairauksien hoitoa ja hyvinvointia?

Vähäsuolainen ja runsaskuituinen ruoka, jossa rasva on kasviperäistä, tukee sairauksien hoitoa ja vahvistaa hyvinvointia. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ravitsemusterapeutti Salla Mustonen muistuttaa, että viljatuotteiden, joita lautaselleen valitsee, kannattaa olla mahdollisimman kuitupitoisia.

—  Esimerkiksi leivässä kuitua olisi tärkeää olla vähintään 6 grammaa sataa grammaa kohden. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja olisi hyvä syödä viisi annosta päivässä. Runsassuolaisia ruokia tulisi syödä maltillisesti, kertoo Mustonen.

Mustosen mukaan säännöllinen ruokailu auttaa säilyttämään hyvän vireystilan, tukee verensokerin hallinnassa ja vähentää tarvetta erilaisiin epäterveellisiin mielitekoihin. Kun syö säännöllisesti ja riittävän tiheästi, voi annoskoon pitää maltillisena, eikä nälän silti pitäisi päästä vaivaamaan,

—  Päivittäisen tarpeen täyttävä määrä pehmeää rasvaa on esimerkiksi 1 ruokalusikallinen ruokaöljyä ja 6-9 teelusikallista kasvimargariinia, joka sisältää vähintään 60 prosenttia rasvaa, Mustonen sanoo.

Iän myötä proteiinin tarve kasvaa. Riittävä proteiinin saanti onkin tärkeää ottaa ruokailussaan huomioon.

– Säännöllisen liikunnan ohessa tulee huolehtia siitä, että saa ravinnostaan riittävästi proteiinia. Kala, siipikarja, liha, kananmuna, maitotuotteet, palkokasvit, siemenet ja pähkinät sisältävät runsaasti proteiinia, Mustonen kertoo.

Miten proteiinin tarve turvataan hoivakodissa tai sairaalassa?

Vain syöty ruoka ravitsee, joten kun aterian valmistaa joku toinen kuin itse, on ruuan oltava sellaista, että se tulee syödyksi ja sitä on oltava tarpeeksi.

—  Tässä teemme yhteistyötä hoivan henkilöstön kanssa, jonka tärkeä tehtävä on välittää meidän keittiöille ajantasainen tieto ruokavalio- tai määrämuutoksista, Haapamäki sanoo.

Virekon kehitystiimin tuotekehittäjät testaavat reseptiikkaa ja erilaisten raaka-aineiden toimivuutta ja kokeilevat, miten valmistajien uutuustuotteet toimivat tutuissa ruokalajeissa. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue edellyttää esimerkiksi, että kansallisten suositusten mukaisesti ateriapalveluissa lisätään kasvispainotteisen ruuan ja kalan osuutta.

 —  Erilaisten kasviproteiinivalmisteiden valikoima on lisääntynyt huimasti viime vuosien aikana. Tuotekehittäjämme kokeilevat markkinoille tulevia uusia raaka-aineita, ja testaavat, mitkä sopivat mihinkin ruokaan niin rakenteeltaan kuin maultaan. Etsimme tuttuihinkin ruokiin uusia vaihtoehtoisia raaka-aineita. Esimerkiksi nakkikastiketta voi valmistaa myös kasvisversiona. Kasvisruoka ei aina tarkoita voimakkaita tai itämaisia mausteita, Haapamäki sanoo.

Vireko Oy

Vireko on vuonna 2021 perustettu ateriapalveluyhtiö, jonka omistajalla Attendolla on pitkä kokemus aterioiden tuottamisesta eri asiakasryhmille. Virekolaiset kokit valmistavat tällä hetkellä ruokaa paikallisissa keittiöissä Kainuun, Päijät-Hämeen sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueilla yhteensä 4 000 hoiva- ja palvelukotien, sairaaloiden ja kuntoutusyksiköiden ruokailijalle sekä 1 200 ruokailijalle kouluissa ja päiväkodeissa. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen myötä henkilökunnan määrä nousee nykyisestä 170 noin 250:een.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut Espoon, Hangon, Inkoon, Karkkilan, Kauniaisten, Kirkkonummen, Lohjan, Raaseporin, Siuntion ja Vihdin asukkaille.

Twitter: @LUhyvinvointi@LUpelastus

Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue@LansiUudenmaanPelastuslaitos

LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Verkkosivut: www.luvn.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

På vårdhem eller servicecentraler består maten av smak, näring, konsistens och munkänsla - det viktigaste är trots allt att ingen mat blir över på tallriken21.8.2024 15:51:30 EEST | Tiedote

Vi vill att maten som serveras till äldre och specialgrupper bidrar till pigghet och välbefinnande och att måltiderna är helheter som uppfyller näringsmässiga kriterierna. Västra Nylands välfärdsområde och måltidsproducenten Vireko arbetar tillsammans för att utveckla måltidsservicen i området.

Välfärdsområdet och organisationerna kom överens om löneförhöjningspotter – de framgångsrika förhandlingarna byggde på förtroende och en stark gemensam vilja4.7.2024 16:39:29 EEST | Tiedote

I Västra Nylands välfärdsområde har man under våren förhandlat om löneförhöjningspotterna i VÄLKA, SOTE-avtalets och Läkaravtalets, och dessa har betalats ut enligt de nationellt överenskomna tidtabellerna. – Genom goda framsteg i förhandlingarna och samarbete med de fackliga organisationerna har vi kunnat betala ut de överenskomna potterna för februari och juni. Det hjälper oss att se till att vårdpersonalen stannar kvar och att retroaktiva korrigeringar inte behöver göras, säger personaldirektör Kimmo Sarekoski. Förhandlingarna om de nya potterna fortsätter på hösten, och harmoniseringen framskrider enligt den planerade tidtabellen. I slutet av 2023 kom välfärdsområdet och Juko överens om att ta i bruk karriärstegssystemet i Tjänste- och arbetskollektivavtalet för läkare. Tidtabellen för beredningen av det nya lönesystemet var oerhört snäv, eftersom man på några månader skulle samordna lönesystemen i närmare tio kommunala organisationer, vars personal överfördes till välfärdsområdet.

Hyvinvointialue ja järjestöt sopivat palkankorotuseristä – onnistuneet neuvottelut perustuivat luottamukseen ja yhteiseen vahvaan tahtoon4.7.2024 16:35:18 EEST | Tiedote

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on kevään aikana neuvoteltu HYVTES:n, SOTE-sopimuksen ja Lääkärisopimuksen palkankorotuseristä ja ne saatiin maksuun valtakunnallisesti sovittujen aikataulujen mukaisesti. – Hyvin edenneillä neuvotteluilla ja yhteistyöllä ammattijärjestöjen kanssa olemme saaneet maksuun sovitut erät helmi- ja kesäkuulta. Tällä pystymme turvaamaan ammattilaisten pysyvyyttä eikä takautuvia korjauksia ole tarpeen tehdä, sanoo henkilöstöjohtaja Kimmo Sarekoski. Neuvottelut jatkuvat syksyllä uusien erien osalta ja harmonisointi etenee suunnitellussa aikataulussa. Loppuvuodesta 2023 hyvinvointialueen ja Jukon välillä sovittiin Lääkäreiden virka- ja työehtosopimuksen uraporrasjärjestelmän käyttöönotosta. Uuden palkkausjärjestelmän valmisteluaikataulu oli äärettömän tiivis, sillä muutamassa kuukaudessa tuli yhteensovittaa samaan muottiin liki kymmenen hyvinvointialueelle henkilöstöään luovuttaneen kunnallisen organisaation palkkausjärjestelmät. Alkuvuodesta 2024 huomattiin,

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye