Atena

Ammattikiekkoilijat kertovat äärimmäisyyksien lätkämaailmasta, jossa voi voittaa tai hävitä kaiken

Jaa

Jääkiekosta nousevat usein esille vain kirkkaimmat NHL-tähdet. Suurin osa pelaajista ei ole kuitenkaan NHL-miljonäärejä vaan tavallisia ammattiurheilijoita. Miltä ammatin aallonpohjat ja huippuhetket näyttävät heidän näkökulmastaan? Millaisia ovat inhimilliset tarinat Suomen seuratuimman urheilulajin kulisseissa?

Riina-Maria Metson Rivipelaaja kertoo jääkiekkomaailmasta kolmen rivipelaajan – Pauli Levokarin, Marlo Koposen ja Jonne Virtasen – näkökulmasta. Pelaajat puhuvat avoimesti alan ongelmista ja armottomuudesta: esimerkiksi henkisiin paineisiin ei haettu apua, koska heikkoutta ei uskallettu näyttää. Valmentaja oli jumalasta seuraava, joka saattoi antaa potkut vaikka kesken pelin.

Jääkiekkoilijoiden peli- ja päihderiippuvuudet ovat usein otsikoissa, ja entisten lätkäammattilaisten mukaan pelin luonne altistaa riippuvuuksille. Työ ei ole tasaista puurtamista vaan jatkuvaa tunteiden vuoristorataa, jonka rinnalla normaali elämä saattaa tuntua tylsältä – siihen päihteet tai uhkapelaaminen tuovat maustetta. Jääkiekkouran synkkä puoli ovat myös loukkaantumiset. Pauli Levokari kertoo pysyvästä aivovammastaan: lähimuisti on vaurioitunut, epilepsiakohtaukset seuraavat toisiaan ja väsymys on lamauttavaa.

Lätkäammattilaiset nostavat esiin myös alan hyvät puolet. Pelaajien verkosto tukee jäseniään vankkumattomasti, ja peliura on hitsannut ammattilaiset tiiviiksi yhteisöksi. Peliuran huippuhetket voittoineen ovat itsestään selvästi jääneet mieleen, mutta eniten pelaajat puhuvat kiitollisuudesta – siitä että ovat saaneet tehdä harrastuksestaan työn.

Riina-Maria Metso on aikakauslehtitoimittaja, joka on aiemmin kirjoittanut parisuhdeväkivallasta omakohtaiset teokset Miksi se ei vain lähde ja Pahuuden jälkeen. Metson nykyinen puoliso Pauli Levokari on entinen ammattikiekkoilija, joka kärsii aivovammasta.

Rivipelaaja – Ammattikiekkoilun kulissien takana ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Joonas Kaukorannan lukemana äänikirjana. Teos on arvostelu- ja käsittelyvapaa 12.9.

Haastattelupyynnöt, pdf-vedokset ja arvostelukappaleet: adele.couavoux@otava.fi 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Tosielämän trillerien mestari kertoo sodankäynnin mullistaneen erikoisjoukon syntytarinan19.8.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Nykyisin eri armeijoiden erikoisjoukot pitävät Ison-Britannian Special Air Service- eli SAS-rykmenttejä tappavan tehokkaina esikuvinaan. Ben Macintyre kuitenkin paljastaa kirjassaan, että niiden alkuvaiheita leimasivat omapäisyys, uhkarohkeus ja silkka kaaos. Menestyskirjailija sai käyttöönsä SAS:n salassa pidetyt arkistot, ja tuloksena on elävä ja jännittävä kuvaus toisen maailmansodan erikoisimpiin kuuluvista tapahtumista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye