Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Suunnittelutyö Oulaskankaan sairaalan toiminnan uudistamiseksi on käynnistynyt

Jaa

Maan hallitus teki keväällä kehysriihessään sairaalaverkkoa koskevia linjauksia, jotka vaikuttavat toteutuessaan Oulaskankaan sairaalan toimintaan. Pohde on aloittanut suunnittelutyön Oulaskankaan toiminnan uudistamiseksi ja lainsäädäntömuutoksiin valmistautumiseksi. Tavoitteena on, että suunnitelma on päätöksenteossa Pohteen aluevaltuustossa lokakuussa 2024.

Kuva Oulaskankaan sairaalasta

Hallituksen kehysriihen 16.4.2024 linjausten mukaan vuoden 2026 alusta alkaen Oulaskankaan sairaalassa Oulaisissa olisi mahdollista tehdä päiväkirurgisia toimenpiteitä, mutta siellä ei olisi oikeutta ylläpitää ympärivuorokautista leikkaussalivalmiutta tai suorittaa osastohoitoa edellyttäviä leikkauksia. Hallituksen esityksen mukaan Oulaskankaalla voisi jatkua erikoisalojen polikliininen toiminta ja konservatiivisten alojen vuodeosastotoiminta sekä osastopotilaita varten tarkoitettu päivystys. Myös keinomunuaishoidot voisivat jatkua. Oulaskankaalla päättyisi kirurgista osastohoitoa vaativa leikkaustoiminta ja siten kirurgisen osaston toiminta muuttuisi. 

Mikäli hallituksen esitys terveydenhuoltolain muutoksesta toteutuisi, Oulaskankaalla ei olisi enää jatkossa oikeutta ylläpitää ympärivuorokautista päivystystä asukkaille, mutta sen sijaan kello 22 saakka iltaisin ulottuva kiirevastaanottotoiminta olisi mahdollinen. Ministeriölle lähettämässään lausunnossa Pohde on esittänyt lakiluonnoksesta poikkeavasti, että ympärivuorokautiselle perusterveydenhuollon päivystykselle on tarve ja mahdollisuus sen ylläpitämiseen tulisi säilyttää Oulaisissa.

Oulaskankaan sairaala on tärkeä Pohteen eteläisen alueen asukkaille

Suunnittelutyö Oulaskankaan sairaalan toiminnan uudistamiseksi ja lainsäädäntömuutoksiin varautumiseksi on käynnistynyt osana sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivittämistä. Tavoitteena on, että Oulaskankaan toiminta alkaisi uuden suunnitelman mukaisena 1.4.2025. Henkilöstön, erityisesti lääkärien saatavuuden vuoksi sairaalan toimintaan tulee joitain muutoksia jo syksyn aikana.

Suunnittelussa huomioidaan tulevat lainsäädäntömuutokset, osaajien saatavuus, alueen asukkaiden palvelutarpeet sekä hyvinvointialueiden tiukka rahoituskehys. Suunnitelmassa on tarkoitus määritellä, mitä palveluja Oulaskankaan sairaalassa jatkossa tarjotaan alueen asukkaille ja miten ne toteutetaan. Oulaskankaan sairaala nähdään edelleen tärkeänä laajan alueen asukkaille.

– Epävarma tilanne aiheuttaa tietenkin huolta niin asukkaissa kuin työntekijöissä. Näemme kuitenkin, että Oulaskankaan sairaala on jatkossakin merkittävä sairaanhoidon keskittymä, joka palvelee alueen väestöä ja tarjoaa myös ammattilaisille mielenkiintoisia tehtäviä. Tavoitteemme on edelleen myös se, että ympärivuorokautinen päivystys säilyisi Oulaisissa, sanoo Pohteen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisjohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto.

Henkilöstön näkökulmat huomioidaan suunnittelussa

Muutokset vaikuttavat toteutuessaan myös sairaalan henkilöstöön. Oulaskankaan henkilöstölle pidettiin torstaina 22.8. henkilöstötilaisuus, jossa kerrottiin muutoksen etenemisestä ja sen mahdollisista vaikutuksista.

– Oulaskankaan henkilöstöllä on muutoksessa tärkeä rooli. Toivomme, että henkilöstö lähtee mukaan uusien toimintatapojen ideointiin ja suunnitteluun, sanoo OYS sairaalapalvelujen ja ensihoidon toimialuejohtaja Päivi Laurila.

Tavoitteena on saada sairaalan toiminnan muutokseen liittyvä suunnitelma valmiiksi syksyn aikana. Aikataulun mukaan tulevaisuuslautakunta käsittelee suunnitelmaa ensimmäisen kerran 4.9. ja aluehallitus 10.9. Aluehallituksen päätettävänä suunnitelma olisi aikataulun mukaisesti 16.10. ja aluevaltuuston 28.–29.10.

Suunnitelmista järjestetään asukas- ja henkilöstötilaisuuksia, joiden ajankohdat tarkentuvat suunnittelutyön edetessä. Niistä tiedotetaan myöhemmin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Koronarokotukset alkavat syyskuussa – kausirokotukset etenevät vaiheittain13.8.2024 09:52:43 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella aloitetaan syksyn kausirokotukset Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n suositusten mukaisesti. Syys-lokakuussa annetaan koronarokotteen tehosteannos yli 75-vuotiaille ja voimakkaasti immuunipuutteisille. Marraskuussa annetaan influenssarokotus, jonka yhteydessä 65–75-vuotiaat sekä 18 vuotta täyttäneet, joilla on jokin vakavan koronavirustaudin riskiä lisäävä perussairaus, saavat koronarokotteen tehosteannoksen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye