Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Hyvinvointialue esittää laajojen uudistusten läpiviemiseksi yhteistoimintaneuvotteluja: vaikutuksia arviolta 220 työsuhteeseen

Jaa

Varsinais-Suomen hyvinvointialue esittää aluehallitukselle, että rakennemuutosten kiihdyttämiseksi ja pysyvien säästöjen saavuttamiseksi aloitetaan yhteistoimintaneuvottelut. Varhassa on suunnitteilla useita organisaatioon, johtamiseen, henkilöstömitoitukseen sekä työn tuottavuuteen ja taloudellisuuteen liittyviä muutoksia. Suunnitelmilla saattaa olla merkittäviä henkilöstövaikutuksia. Aluehallitus käsittelee asiaa tiistaina 27. elokuuta.

Kaksi violettia graafista elementtiä, jotka näyttävät sydämiltä tai V-kirjaimilta tummaa taustaa vasten. Oikeassa ylänurkassa on Varhan logo.

Muutosta tehdään pitkäjänteisesti ja vaiheittain. Merkittäviä muutoksia arvioidaan tässä vaiheessa tulevan noin 220 työ- tai virkasuhteen ehtoihin. Suunnitelmissa olevat muutokset koskettavat ensivaiheessa erityisesti henkilöstöä, joka ei ole asiakastyössä. Kaikissa muutoksissa varmistetaan potilas- ja asiakasturvallisuus. 

– Jatkamme Varhan pitkäjänteistä uudistumista. Toimimme kaikessa ammattilaisiamme arvostaen. Haluamme rakentaa kulttuuria, jossa kehitämme hyvinvointialuetta yhteistoiminnassa ammattilaistemme kanssa. Tuomme nämä uudistussuunnitelmat sen vuoksi varhain yhteiseen pöytään, sanoo hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen.

Varhasta jää vuosittain eläkkeelle ja irtisanoutuu yli tuhat henkilöä. Nämä poistumat pyritään hyödyntämään täysimääräisesti, kun mitoitusta yhdenmukaistetaan, henkilöstöresurssien kohdentumista ja organisoitumista tehostetaan.

– Asiakastyötä tekeviä ammattilaisia tarvitaan, vaikka työpaikan sijainti tai työnkuva uudistuksessa osalla todennäköisesti muuttuu. Johtamisrakenteiden uudistaminen sekä työn sujuvoittaminen ovat nousseet esiin monien sidosryhmiemme kehitystoiveissa, Martikainen kertoo.

Suunnitelmissa olevien henkilöstöön liittyvien pysyvien kustannussäästöjen arvioidaan olevan yhteensä noin 11 miljoonaa euroa vuodelle 2025. Sitä seuraavien vuosien kustannusvaikutus täsmentyy suunnitelmien edetessä. Lisäksi pääsääntöisesti sisäisillä järjestelyillä ja omaehtoista vaihtuvuutta hyödyntämällä tavoitellaan ensi vuodelle noin 10 miljoonan euron säästöjä.   

Talouden tasapainottamiseksi on vuodelle 2025 asetettu 81,5 miljoonan euron tavoite. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma 2024–2026 sisältää erilaisia taloutta tasapainottavia toimenpiteitä.

Esitykseen sisältyy useita uudistuksia

Aluehallituksen käsittelyyn tuleva viranhaltijoiden esitys koostuu useista toisiinsa linkittyvistä uudistuksista. Niiden yhteisenä tavoitteena on saada kustannussäästöjä sekä jouduttaa muutosta entistä yhteneväisemmäksi ja asiakkaita paremmin palvelevaksi hyvinvointialueeksi. Uudistukset ovat mittavia, ja niistä on tarkoitus neuvotella yhteistoiminnassa tästä syksystä alkaen, ja jatkaa organisaation eri osissa vuosina 2025-2026.

Kokonaisuuteen liittyvien eri yhteistoimintaneuvottelujen piirissä on eri vaiheissa koko henkilöstö.

  • Henkilöstömitoitusta ja henkilöstöresurssien kohdentumista on tarkoitus kehittää niin, että erot eri toimintojen ja alueiden välillä tasataan oikeudenmukaisiksi ja vastaamaan asiakkaiden tarpeita paremmin. Henkilöstömäärän kasvu suunnitellaan pysäytettäväksi niin, että toiminnallisista muutoksista sekä asiakasmäärän ja palvelutarpeen kasvusta johtuva lisätarve katetaan ensisijaisesti sisäisillä järjestelyillä. Yhdenmukaistamisessa hyödynnetään eläköitymisiä ja luontaista vaihtuvuutta.
  • Organisaatiouudistuksia toteutetaan sote-palveluissa, ikääntyneiden palveluissa, Tyks-sairaalapalveluissa sekä pelastuspalveluissa. Aluehallitus päätti organisaatiomuutoksista kesäkuussa 2024.
  • Aluehallitus linjasi kesäkuussa 2024, että koko Varhan hallintotehtävissä toimiva henkilöstö kartoitetaan ja pyritään sitä kautta varmistamaan asiakastyöhön riittävä resursointi.
  • Tarkoituksena on lisäksi kehittää organisaatiota ja johtamisjärjestelmää uudella strategisen johdon yksiköllä. Tähän liittyen on suunnitelmissa uudelleenjärjestellä konserni- ja järjestämisen palvelujen organisaatioita. Tämä kokonaisuus tuodaan päätettäväksi myöhemmin syksyllä.

Nyt esitettävissä yhteistoimintaneuvotteluissa käsitellään vaihtoehtoisia toimintatapoja. Ratkaisuja haetaan esimerkiksi arvioimalla, mitä tehtäviä voidaan jättää täyttämättä, mitä tehtävänkuvia tai työpaikan sijaintia tulee muuttaa sekä harkitsemalla määräaikaisten palvelussuhteiden tarvetta. Lomautuksista, osa-aikaistamisista ja irtisanomisista neuvotellaan yhtenä keinona.

Ensimmäisten yhteistoimintaneuvottelujen on tarkoitus alkaa aluehallituksen päätöksen jälkeen elo-syyskuussa. Yhteistoimintaneuvottelut kestävät vähintään kuusi viikkoa. Aiemmin päätetyt organisaatiomuutokset edellyttävät lisäksi valtuustossa käsiteltävän hallintosäännön muutoksen. Uusien organisaatioiden on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2025 alusta.

Säännöllistä viestintää tehostetaan neuvottelujen piirissä olevissa työyhteisöissä. Suunnitelmista on ennen virkajohdon esitystä viestitty henkilöstölle. Hyvinvointialueella työskentelee kaikkiaan 23 000 henkilöä.  

Lisätietoja:

Muutoksista kokonaisuutena hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen, puh. 050 558 4579
Yhteistoimintaneuvotteluista henkilöstöjohtaja Noora Nordberg, puh. 050 324 9199

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Förslag om Varhas servicenät: placeringen av tjänsterna till behandling i augusti16.8.2024 12:38:05 EEST | Tiedote

Man har för avsikt att fatta resten av besluten om servicenätet i Egentliga Finlands välfärdsområde i augusti. Efter att man har fattat beslut om placeringen av serviceställena för social- och hälsovården och de övriga tjänsterna är helheten för välfärdsområdets plan för servicenät för de närmaste åren (2024-26) färdig. I reformen tar man hand om kontinuiteten i servicen för kunderna och man försöker hitta besparingar i kostnaderna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye