Elever lyfte fram ensamhet som tema för Skolfreden

Dela

Att uppleva ensamhet har blivit vanligare bland unga. Enligt enkäten Hälsa i skolan som gjordes år 2023 upplever ca 15 procent av elever i årskurs 8–9 ensamhet. I Mannerheims Barnskyddsförbunds enkät 2021 kring välmående bland skolelever uppgav 18 % av högstadieeleverna att de inte hade någon nära vän i skolan. För skolfredsåret 2024–2025 vill barnen och ungdomarna själva lyfta fram temat ”Et ole yksin – Du är inte ensam”.

Foto: Iida Lesell / Skolfred-program 2023 Koulurauha-ohjelma

Koronapandemin hade betydande skadlig inverkan på ungdomars sociala samspel. Situationen har inte förbättrats efter pandemin, utan ungdomar känner sig fortsatt mer ensamma än tidigare.

Vuxna, vakna upp – ungdomar, ta med varandra

Skolfreden utlyses i år i Tavastehus onsdagen den 28 augusti. Eleverna i skolfredsarbetsgruppen har förberett det nationella utlysningsevenemanget under hela det föregående läsåret. De har också tagit fram skolfredsuppgifter som skolorna kan använda till att lyfta fram Skolfreden regelbundet under läsåret. I arbetsgruppen ingår elever från Seminarieskolan, Miemalan koulu, Iittalan yhtenäiskoulu, Lammin lukio och Svenska Samskolan i Tammerfors. Genom temat ensamhet vill eleverna också inspirera till samtal kring empati och trygghet.

- I skolorna borde de andra eleverna lägga märke till de ensamma och hur de känner. Lärarna ska också uppmuntra eleverna att umgås med de andra så att ingen till exempel lämnas ensam utanför en lek. Det borde vara tryggt i skolan så att ingen ska behöva tänka att det är skrämmande att vara i klassen, berättar ungdomarna i skolfredsarbetsgruppen.

De negativa effekterna av ensamhet är mångfacetterade och varar länge. Ensamhet som pågår under längre tid påverkar den unga människans utveckling. Ensamhet minskar också välbefinnandet och studiemotivationen, och den kan ge upphov till depression och ångest.

Fröet till Skolfreden sås redan på dagis

En målsättning är att skolfredstemat ska få vara framme också på daghem runt om i landet. I år utlyses Dagisfreden i daghem i Tavastehus. Barnen har utarbetat en utlysningstext för Dagisfreden och gjort ett konstverk om temat ensamhet. Folkhälsan, som medverkar i programmet, har gett daghemspersonal utbildning kring hur man uppmärksammar och förebygger ensamhet bland barn.

- Redan i åldersgruppen 5–6 år finns ensamma barn. Resultaten bygger på intervjuer utförda av professor Niina Junttila. Ensamheten blir i allmänhet bestående om den inte bryts i ett tidigt skede. Därför är det viktigt att tala om ensamhet med barn, föräldrar och yrkesverksamma inom småbarnspedagogiken, sammanfattar Jennie Stolzmann-Frankenhaeuser från Folkhälsan.

- Frågan är också huruvida vi som vuxna och föräldrar inser vad vi själva kan göra för att förebygga ensamhet bland barn. Uppmuntrar vi barn och ungdomar att på motsvarande sätt uppmärksamma varandra och låta alla vara med? Alla individers och hela gemenskapens agerande har betydelse.

Föräldramöte med skolfredstema

Finlands Föräldraförbund ordnar ett föräldramöte med skolfredstema onsdagen den 28 augusti kl. 18 på Kaurialan koulu. Kvällens tema är ensamhet och upplevelser av utanförskap bland barn och ungdomar.

- Medan barnen och ungdomarna arbetar med skolfredsteman är det också viktigt att vi vuxna tänker på hur vi kan samarbeta bättre för att varje barn skulle finna sin plats och ha det bra i skolgemenskapen, poängterar Saija Ohtonen-Jones från Finlands Föräldraförbund.

Evenemanget kan ses online på Yle Arenan. Alla vårdnadshavare till eleverna och anställda vid skolorna är välkomna. Läs mer här: https://vanhempainliitto.fi/tapahtumat/koulurauha-vanhempainilta-28-8-klo-18-19-30/

Evenemangsinfo

Utlysningsevenemanget för Skolfreden ordnas onsdagen den 28 augusti 2024 kl. 10–11 på Seminaarin koulu. Under evenemanget uppläses den utlysningstext eleverna skrivit. Eleverna uppträder med program som de förberett, och som årets stjärnartist medverkar Robin Packalen. Republikens president Alexander Stubb kommer att närvara för att framföra sin hälsning till eleverna. Evenemanget kan ses online i realtid och visas i skolor och hem runt om i landet. Evenemanget kan ses online på Yle Arenan. Länken finns på Skolfredens webbplats www.skolfreden.fi.

Media

Representanter för media är välkomna att delta i evenemanget på ort och ställe. Journalister och fotografer ombeds anmäla sig senast 27.8.2024 kl 12.00 genom att kontakta Minna Närhilä, kommunikationsexpert vid Mannerheims Barnskyddsförbund: minna.narhila@mll.fi eller tfn 050 472 8585.

Skolfredsprogrammet koordineras av Mannerheims Barnskyddsförbund, Polisstyrelsen, Utbildningsstyrelsen, Folkhälsan och Finlands Föräldraförbund. Syftet med programmet är att främja välbefinnande och trygghet inom skolgemenskapen.

Till programmets centrala principer hör delaktiga elever, gemenskap och samarbete – att få in glädje och iver i skolarbetet. Strävan är att alla i skolgemenskapen ska ha det bra i sin skola. Ingen ska bli mobbad eller lämnad utanför utan var och en ska få känna sig som en värdefull och accepterad medlem av skolgemenskapen. Aktivt och systematiskt arbete under hela läsåret är en förutsättning för en skola som stödjer inlärningen, är trygg och fungerar bra.

Mer information

  • Satu Suomalainen, expert inom skolsamarbete, Mannerheims Barnskyddsförbund, tfn 050 4678 670, satu.suomalainen@mll.fi
  • Liisa Lindström, koordinator, Mannerheims Barnskyddsförbunds distrikt i Tavastland, tfn 040 5172 993
  • Jaakko Lindfors, undervisningsråd, Utbildningsstyrelsen, tfn 029 5331 459
  • Ville Kiviniemi, polisinspektör, Polisstyrelsen, tfn 029 5481 783
  • Pia Rosengård-Andersson, avdelningschef, Folkhälsan, tfn 044 788 3620
  • Anri Leveelahti, expert på föreningsverksamhet, Finlands föräldraförbund, tfn 044 755 1372
  • Minna Närhilä, kommunikationsexpert, Mannerheims Barnskyddsförbund, tfn 050 472 8585

Läs mer om Skolfreden på www.skolfreden.fi.

Nyckelord

Länkar

Mannerheims Barnskyddsförbund (MLL) är en medborgarorganisation öppen för envar. Vårt mål är att främja barnets och familjens välbefinnande. MLL erbjuder familjer ett tillfälle att bekanta sig med varandra och delta i frivilligarbete, medborgaraktivitet och fritidssysselsättning. MLL är Finlands största barnskyddsorganisation och har 71 000 medlemmar i 532 lokalföreningar runt om i Finland. Lokalföreningarnas verksamhet stöds av 10 distriktsorganisationer. www.mll.fi/sv/ - http://www.mll.fi/sv/

Följ Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Oppilaat nostavat yksinäisyyden Koulurauhan teemaksi22.8.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Yksinäisyyden kokemukset nuorten keskuudessa ovat kasvaneet. Vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan 8.− 9.-luokkalaisista noin 15 % kokee yksinäisyyttä. MLL:n vuoden 2021 hyvinvointikyselyssä 18 % yläkoululaisista vastasi, että heillä ei ole yhtään läheistä ystävää koulussa. Lapset ja nuoret haluavat nyt itse nostaa lukuvuoden 2024 - 2025 Koulurauhan teemaksi ”Et ole yksin – Du är inte ensam”.

Yli 1000 vapaaehtoista turvaa koululaisten tietä koulujen alkaessa5.8.2024 12:15:00 EEST | Tiedote

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Koulutien turvaajat -kampanja käynnistyy tällä viikolla. Kouluteiden turvaamiseen osallistuu yli 1000 vapaaehtoista noin 200 koululla eri puolilla Suomea. Vapaaehtoiset päivystävät koulujen alkaessa huomioliivit päällä suojateillä koulujen läheisyydessä. He muistuttavat autoilijoita ja muita teillä liikkujia hiljentämään vauhtia, kun sadat tuhannet lapset ilmestyvät liikenteeseen kesäloman jälkeen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye