Zekin kampanja kerää liikuttavia tarinoita – nuoruudessa tukena olleet aikuiset muistetaan edelleen
Zekki-digipalvelu haastaa suomalaiset kysymään nuorilta: ”Miten sulla menee?” Kampanjan aikana kerätään myös tarinoita nuoruudessa tukena olleista aikuisista.
− Nuorten hyvinvoinnin parantaminen vaatii konkreettisia toimia ja se on meidän kaikkien vastuulla, sanoo nuorille suunnatun digipalvelu Zekin parissa työskentelevä projektipäällikkö Päivi Sipola.
Nuorilla on tutkitustikin jatkuva tarve tuelle erityisesti itsetunnon ja elämänhaasteiden voittamisen alueilla. Juuri käynnistyneen kampanjan kantava ajatus on, että jokaisen itseensä uskovan nuoren takana on aikuinen, joka uskoi häneen ensin. Kampanja kannustaa kysymään nuorten kuulumisia. Samalla se nostaa esiin tarinoita siitä, millaista tukea suomalaiset ovat saaneet omassa nuoruudessaan ja miten nämä kohtaamiset ovat vaikuttaneet heidän elämäänsä.
Tarinat tuovat vertaistukea nuorille
− Tarinoiden avulla haluamme luoda uskoa nuorille siitä, että vaikeistakin asioista voi selvitä. Olemme jo nyt saaneet koskettavia kokemuksia siitä, miten suuri merkitys vaikkapa ystävän isällä, opettajalla tai vanhemmalla on ollut nuoren elämässä. Näitä tarinoita haluamme kuulla lisää. Kampanja tarjoaa mahdollisuuden kiittää oman elämän tukijoita, sanoo Sipola.
Nimimerkki "Punatukkainen tyttö” kirjoittaa kampanjasivulle siitä, kuinka tädin kysymykseen “miten sulla menee” oli vaikea vastata totuudenmukaisesti. Helpompaa oli vaihtaa puheenaihetta.
− Kun elämässä tuli eteen isompia vastoinkäymisiä, jotka tädilleni paljastuivat, hän kysyi itkien, miksi en ollut kertonut, että minulla on vaikeuksia. Havahduin itse vasta tuolloin siihen, että minulla oli todella ympärilläni välittävä aikuinen. Sen jälkeen asioista olikin helpompi jutella. Pidä silmät ja sydän auki. Joku välittää varmasti, hän kirjoittaa.
Yksinkertainen kysymys voi olla alku muutokselle
Kampanjasivuille tarinansa jättänyt nimimerkki “Entinen nuori” kirjoittaa, että hänen elämässään on ollut useita merkittäviä henkilöitä:
− Minulle tärkeitä henkilöitä oli useita, eri elämäntilanteissa ja -vaiheissa, eräänlaisena turvaverkkojen nauhana. Kaikkia heitä yhdisti se, että he pysähtyivät kohdalleni ja kysyivät joko suoraan tai epäsuorasti, mitä kuuluu ja olenko avun tarpeessa. Tämä herätti myös itseni arvioimaan tilannettani, sillä jos joku ulkopuolinen oli minusta huolissaan, olisiko minunkin syytä havahtua. Eli vaikka kysymykseen "miten sinulla menee" ei nuorelta saisikaan heti vastausta, voi se olla alku muutokselle. Muista olla läsnä, se on merkityksellistä.
Nimimerkki “Aikuinen nuori” muistuttaa, että vaikeista asioista voi olla helpompi kirjoittaa, kuin puhua. Hän nostaa esille myös chattien merkityksen nykypäivänä:
− Yks opettaja kannusti meitä kirjoittamaan hänelle kirjeen äikäntunnilla. Mulle oli helppo avautua siinä, kun elämässä oli monenlaista haastetta. Sain häneltä vastauskirjeen, jonka rohkaisevat sanat jäivät ikuisesti mieleen. En olis koskaan uskaltanut niistä asioista ääneen puhua. Haluaisin rohkaista nuoria, että jos ei voi puhua, niin aina voi kirjoittaa ikävät ajatukset ulos. Nykyään on chatteja ja muita.
Jaa sinäkin oma kokemuksesi! Osallistumisohjeet kampanjan sivuilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi SipolaprojektipäällikköDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 598 1509paivi.sipola@diak.fiLiisa Vallinviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 321 9234liisa.vallin@diak.fiLinkit
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diak on sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkausalaan keskittynyt kohtaamisen korkeakoulu. Osaamisemme kohdistuu sinne, missä on eriarvoisuutta, köyhyyttä, yksinäisyyttä ja yhteiskunnan ulkopuolisuutta. Teemme sosiaalista innovointia ihmisen puolella. Olemme ihmisyyden asiantuntijoita, joita ajaa halu rakentaa oikeudenmukaisempaa maailmaa kaikille. Teemme tuloksellisesti jatkuvaa kehitystyötä, jotta maailma olisi kaikille hyvä. Uskomme ihmiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Nuorten mielen hyvinvointi koulutuksessa ja työelämässä on yhteinen asiamme20.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Mielihyvin duunissa -hankkeen politiikkasuositus julkaistaan Työelämäfoorumi 2024 -tapahtumassa keskiviikkona 20.11.2024. Vanhempi tutkija Paula Rossi korostaa, että nuorten mielen hyvinvoinnin edistämiseksi tarvitaan lisää yhteisö- ja yhteiskunnan tason keinoja. ”Yksilön vastuun korostamisen sijaan tarvitsemme vaikuttavia toimenpiteitä yhteisöjen ja yhteiskunnan tasoilla, jotta nuoret voisivat hyvin koulussa ja työelämässä.”
Diakin kehittämä ZekkiPro palkittiin parhaana innovaationa Yhteiskunnallisten innovaatioiden päivässä7.11.2024 15:26:00 EET | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulun kehittämä ZekkiPro-digipalvelu palkittiin Innokylän Leijonan luolassa parhaana innovaationa. Raati arvosti erityisesti ZekkiPron selkeyttä, skaalautuvuutta ja vaikuttavuutta hyvinvointityön tukemisessa. ZekkiPro tarjoaa sote-organisaatioille luotettavan työkalun hyvinvoinnin mittaamiseen ja palveluiden asiakaslähtöiseen kehittämiseen.
Diakonian näkökulmaa tarvitaan yhteiskunnalliseen arvokeskusteluun9.10.2024 09:15:00 EEST | Tiedote
Diakonian ammattilaiset kohtaavat työssään kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Siksi diakonian näkökulmaa tulisi kuulla yhteiskunnallisessa keskustelussa. Diakissa kehitetään laaja-alaista diakoniaa yhdessä yhteistyökumppanien kanssa.
Nuorten hyvinvointipalvelu Zekki saa jälleen kansainvälistä tunnustusta16.9.2024 14:22:40 EEST | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) kehittämä digitaalinen itsearviointipalvelu Zekki on saanut jälleen kansainvälistä tunnustusta. Euroopan komission Social Innovation+ Initiative on nostanut Zekin yhtenä merkittävistä eurooppalaisista innovaatioista nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Zekki-digipalvelu tarjoaa nuorille helpon ja saavutettavan tavan arvioida omaa tilannettaan sekä löytää itselle sopivia tukipalveluita.
Yhteishaku päättyi – Diakin Porin-kampuksen sosionomikoulutus veti hyvin hakijoita12.9.2024 10:59:16 EEST | Tiedote
Syksyn korkeakoulujen yhteishaku päättyi 11.9.2024. Diakissa oli tarjolla 425 aloituspaikkaa, joista 65 Porissa järjestettäviin sosionomi (AMK) ja sosionomi (AMK), diakoniatyö -koulutuksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme