SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eloranta: Hallituksen suunnittelemat kylmät kulttuurileikkaukset tuhoavat luovien alojen työpaikkoja, kasvupotentiaalia ja kulttuurin saavutettavuutta

Jaa

SDP:n kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta pitää hallituksen jopa kymmenien miljoonien eurojen kulttuurileikkauksia tuhoisana suomalaiselle kulttuurille. Eloranta pelkää leikkausten johtavan jopa teattereiden ja muiden kulttuurilaitosten sulkemiseen ympäri maan.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

– Suomalainen kulttuuri on keskeinen osa yhteiskuntaamme. Se on tärkeä itseilmaisun keino, kokemusten luoja, tunteiden herättäjä, hyvinvoinnin edistäjä ja myös keskeinen osa talouttamme. Jokaisella suomalaisella tulee olla oikeus ja mahdollisuus kokea kulttuuria. Hallituksen kulttuuriin suunnittelemat leikkaukset tulee kaatamaan nurin mm. teattereita, orkestereita, elokuvateattereita, museoita ja festareita ympäri maan. Yhä suurempia alueita jää ilman kulttuurimahdollisuuksia, Eloranta sanoo.

– Kulttuurista leikkaaminen tulee heikentämään myös maamme taloutta entisestään. Valtava määrä kulttuurialan ammattilaisia tulee jäämään vaille työtä. Alan työllistämät alihankkijat ja tapahtumista hyötyneet palvelu- ja matkailualan yritykset jäävät ilman asiakkaita.  Kulttuuriala työllistää tällä hetkellä suoraan noin 136 000 ihmistä ja tapahtuma-ala noin 200 000 henkilöä. Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n mukaan valtion kulttuurin sijoittama euro luo jopa 10 euron hyödyn maamme taloudelle. Onko hallituksella todella varaa tässä taloustilanteessa leikata luovien kulttuurialojen kasvupotentiaalia?, Eloranta kysyy.

Kulttuurialan järjestöt ovat vedonneet hallitukseen leikkausten perumiseksi ja ovat huolissaan muun muassa teattereiden jatkomahdollisuuksista. Eloranta pelkää hallituksen leikkauksien johtavan kulttuuritarjonnan vähenemiseen ja kulttuurin moninaisuuden heikkenemiseen.

­­­­­­– Kovien kulttuurileikkausten lisäksi hallitus nostaa kulttuuripalveluiden arvonlisäveroa nykyisestä kymmenestä prosentista 14 prosenttiin. Vähenevä tarjonta, heikkenevä alueellinen kattavuus ja nousevat hinnat vielä yhdistettynä sosiaaliturvaleikkauksiin tulee tarkoittamaan, että yhä harvemmalla on mahdollisuus päästä kulttuurin pariin ja tämä tulee pahimmillaan johtamaan kurjistumisen kierteeseen luovilla aloilla. Moninainen suomalainen kulttuurimme tarvitsee suojelua, muuten se tuhoutuu, Eloranta toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Anna-Kristiina Mikkonen: Itä-Suomen tilanne on kriittinen – hallitukselta vaaditaan toimia kehysriihessä22.8.2024 14:00:46 EEST | Tiedote

Itä-Suomi on kohdannut viime vuosina vakavia haasteita, jotka ovat johtaneet alueen negatiiviseen kehitykseen. Rakennemuutos, perinteisen teollisuuden murros, ja väestön väheneminen ovat heikentäneet alueen elinvoimaisuutta ja työpaikkojen säilymistä. Hallituksen toimettomuus Itä-Suomen suhteen vaarantaa koko alueen tulevaisuuden. Kansanedustaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.) puhui unohdetusta Itä-Suomesta Suomen Yrittäjien tilaisuudessa Kuntatalolla Helsingissä 21.8.2024.

SDP:n Gebhardilta kirjallinen kysymys eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteuttamisesta Euroopan poliittisen yhteisön kokouksen osalta21.8.2024 15:22:33 EEST | Tiedote

Kansanedustaja ja suuren valiokunnan jäsen Elisa Gebhard (sd.) pitää tärkeänä, että eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteutumista arvioidaan Euroopan poliittisen yhteisön kokouksen osalta, jossa pääministeri Orpon sijaan kokouksessa Suomea edusti tasavallan presidentti. Gebhard jätti asiasta kirjallisen kysymyksen 20.8.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye