Pedro Hietasen tarina imaisee matkalle läpi yhteiskunnan ja musiikkialan muutoksen
Mikä oli "pedrohietasuuden" ydin? Kuka oli tämä kaikkien syvästi rakastama ja läpeensä sympaattinen ihminen? Kulttuurin moniottelija Pedro Hietanen kertoi pitkään harkittuaan hillittömät tarinansa ja syvät mietteensä musiikkitoimittaja Janne Flinkkilälle.
Pedro Hietanen (1949–2023) oli suomalaisen musiikkielämän ja viihteen kameleontti, joka yli puoli vuosisataa kestäneen uransa aikana näkyi ja kuului lähes kaikkialla. Läpimurto tapahtui 1970-luvulla, kun hän soitti Pepe Willbergin yhtyeessä ja kiersi maailmalla Wigwamin kosketinsoittajana. Tuolloin käynnistyi myös pitkä yhteistyö M.A. Nummisen kanssa. Kaksikko esiintyi lastenohjelmissa Gommina ja Pommina, kissana ja jäniksenä. Pedro Hietasella oli ainutlaatuinen näköalapaikka viihteen huipulla vuosikymmenten ajan.
– Pedro oli kieltäytynyt elämäkertapyynnöistä kerta toisensa jälkeen, kunnes vakavasti sairastuttuaan ja leikkauksesta toivuttuaan halusi, että kirjoitan hänestä kirjan, Janne Flinkkilä sanoo.
– Teimme sitä tiiviissä yhteistyössä kirjaimellisesti hänen elämänsä loppuun asti. Suhde ehti syvetä ystävyydeksi ennen kuin jouduin sitten ystävästä luopumaan. Kirjoitustyöstä tuli myös surutyötä, mutta kirja kertoo kuitenkin Pedron elämästä eikä kuolemasta. Hänen elämänilonsa säilyi loppuun asti, ja uskon että muidenkin on kirjaa lukiessaan helppo kuvitella Pedron sydämellinen hihittely, Flinkkilä jatkaa.
Flinkkilä ehti haastatella Pedroa ja tämän lukuisia ystäviä, kollegoja ja aikalaisia Pedron ollessa vielä elossa.
– Kulttuurissamme vainajista on tapana puhua pelkkää hyvää. Mutta kun henkilöt kirjassa kirjassa puhuvat Pedrosta ihan poikkeuksellisella lämmöllä, he eivät muistele vainajaa vaan puhuvat elävästä ihmisestä.
Julkisuuden henkilönä Pedro oli hahmo, jonka kaikki tiesivät joviaalina viiksekkäänä pelimannina ja humoristina. Samalla ihmisestä hahmon alla ei tiedetä juuri mitään. Elämäkerrassa Pedro kertoo ensimmäistä kertaa elämänfilosofiastaan, henkilökohtaisista ajatuksistaan ja tunteistaan, siitä mistä hän nauttii ja mitä inhoaa, sekä niistä vaiheista joiden myötä yhdestä suuria ikäluokkia edustavasta, pikkukylässä kasvaneesta Heikistä tuli kaikkien tuntema Pedro Hietanen.
Janne Flinkkilä (s. 1978) on helsinkiläinen vapaa toimittaja, joka on työskennellyt Rumban toimituspäällikkönä ja Ylioppilaslehden toimitussihteerinä. Hän on kirjoittanut muun muassa Veikkauksen asiakasmedia X:ään ja Yleisradiolle sekä useisiin lehtiin Helsingin Sanomista Ilta-Sanomiin. Flinkkilä on aiemmin julkaissut tietokirjan Rautaiset rakastajat – matka Erika Eiffelin maailmaan (Like, 2012).
Pedro julkaistaan 2.9.2024.
Pedro Hietasen muistokonsertti ja kirjan julkistamisjuhla Tavastialla (Urho Kekkosen katu 4–6, Helsinki) 18.9.2024.
Janne Flinkkilän haastattelupyynnöt ja kirjan pdf-vedokset: jenni.heiti@otava.fi
Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi
Yhteyshenkilöt
Jenni HeitiMarkkinointi- ja viestintäpäällikkö
Kaunokirjallisuus,
musiikki & populaarikulttuuri
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Like Kustannus
Miten moraalipaniikki syntyy? Tutkija Tuomas Äystö kuvaa pelon ja moraalipaniikin syitä ja seurauksia teoksessa Paholaisen perilliset14.1.2025 10:28:00 EET | Tiedote
Uskontotieteilijä Tuomas Äystön Paholaisen perilliset – Satanismipaniikin synkkä historia sukeltaa 1980- ja 90-lukujen satanismipaniikin syövereihin ja kuvaa, kuinka yhdysvaltalaisesta päiväkotiskandaalista lähtenyt hysteria levisi myös Suomeen. Miksi nuoriso kaatoi hautakiviä, kristilliset piirit kuohuivat ja koko yhteiskunta reagoi ylilyönneillä? Äystö pureutuu median rooliin, moraalipaniikin mekanismeihin ja siihen, miten satanismipaniikin perintö heijastuu yhä tapaamme käsitellä nuoria, alakulttuureja ja yhteiskunnallisia uhkakuvia.
Keskitysleireiltä selviytyneen lehtimiehen silminnäkijäkuvaus on unohdettu mestariteos7.1.2025 09:55:37 EET | Tiedote
New York Times nosti viime vuoden kymmenen parhaan kirjan listalle József Debreczenin teoksen Kylmä krematorio. Siinä unkarinjuutalainen toimittaja kuvaa "Auschwitzin valtakunnan" kauheuksia tuoreeltaan vapautumisensa jälkeen. Poliittisten syiden vuoksi pimentoon jäänyt teos on vasta nyt julkaistu laajasti ympäri maailmaa.
Uutta, rohkeaa ja kantaaottavaa – Like esittelee kevään 2025 kustannusohjelmansa30.10.2024 08:32:34 EET | Tiedote
Särmikäs ja kantaaottava Like Kustannus on ollut toisenlaisten tarinoiden puolella jo vuodesta 1987. Kevään 2025 kustannusohjelma tarjoaa laadukasta kaunokirjallisuutta Suomesta ja maailmalta, rohkeita ja ajankohtaisia tietokirjoja sekä rouheita sarjakuvia.
Tuntematon Juice Leskinen -kirjassa tähtiartistit kertovat legendoja Juicen kanssa tehdystä yhteistyöstä8.10.2024 13:40:37 EEST | Tiedote
Juice Leskinen (19.2.1950–24.11.2006) tunnetaan suurista hiteistään, jotka hän itse lauloi. Ahkerana kynämiehenä Leskinen teki oman tuotantonsa lisäksi myös valtavan määrän kappaleita muille artisteille. Juicen muille tekemien biisien syntyvaiheisiin liittyy entuudestaan tuntemattomia tarinoita, jotka kuitenkin ovat olennainen osa suomalaisen musiikin historiaa. Timo Kalevi Forssin kirjoittama Tuntematon Juice Leskinen on tietokirja näistä muille tehdyistä lauluista ja tarinoista.
Vesterinen Yhtyeineen on Roosa nauha 2024 -suunnittelija – Yhtyeestä tänään julkaistava kirja on mukana kampanjassa19.9.2024 10:31:24 EEST | Tiedote
Vesterinen Yhtyeineen on vuoden 2024 Roosa nauha -suunnittelija, ja Antti Heikkisen kirjoittama historiikki yhtyeestä on Roosa Nauha -tuotteena. Like lahjoittaa jokaisesta myydystä kirjasta euron syöpätutkimukseen kampanja-aikana 19.9.–31.10.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme