Meriympäristön tila-arvio: Suomen merialueiden tilassa pieniä parannuksia, kokonaiskuva edelleen heikko
Suomen ympäristökeskus, ympäristöministeriö ja Varsinais-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus tiedottavat uudesta verkkojulkaisusta:
Itämeren tila on edelleen pääosin heikko. Kaikilla merialueilla rehevöitymisen vaikutukset häiritsevät luonnon monimuotoisuutta ja ravintoverkon toimivuutta. Haitallinen kehitys saattaa olla kuitenkin taittumassa. Vaikka muutos ei ole suurta verrattuna edelliseen, vuonna 2018 julkaistuun tila-arvioon, pidemmän aikavälin seurannassa näkyy pientä muutosta parempaan.
Suomen meriympäristön tila on arvioitu laajan asiantuntijaverkon voimin Suomen ympäristökeskuksen johdolla. Tila-arvio perustuu tieteellisiin ja tarkistettuihin tuloksiin. Aineistona on käytetty merialueelta vuosina 2017–2022 kerättyä, yli sataan merenhoidon indikaattoriin pohjautuvaa seurantatietoa. Näiden avulla voidaan arvioida, miten Suomen merialueet voivat. Osaa niistä on seurattu vuosikymmeniä, mutta osa on uudempia.
Suojelutoimilla voidaan parantaa meriluontoa
Itämeren tila-arviossa meriluonnon monimuotoisuutta tarkastellaan merinisäkkäiden, lintujen, kalojen, planktonyhteisöjen, merenpohjan elinympäristöjen ja ravintoverkon avulla. Meriluonto on ahtaalla rehevöitymisen ja monien muiden ihmisen aiheuttamien häiriötekijöiden takia. Merenpohjan ja ulappaekosysteemin kasvi- ja eläinyhteisöissä rehevöitymistä suosivat lajit ovat yleistyneet. Meriluonto on keskimäärin paremmassa kunnossa Pohjanlahdella kuin eteläisemmillä Suomen merialueilla. Tilan paranemista nähdään muun muassa harmaahylkeen, kalojen ja joidenkin merilintujen populaatioiden kohdalla.
“Suojelutoimenpiteillä voidaan parantaa tai ennallistaa meriluontoa, kun ne kohdistetaan oikein ja toteutetaan tarpeeksi laajasti. Tämä näkyy mm. kalastusrajoitusten myönteisenä vaikutuksena Saaristomeren kuhakannassa tai vieraspetojen poiston hyvinä tuloksina merilintukantojen poikastuotossa”, tila-arvion koordinaattori, tutkimuspäällikkö Samuli Korpinen Suomen ympäristökeskuksesta tiivistää.
Rehevöityminen ja ihmisen toiminta suurimmat syyt Itämeren heikkoon tilaan
Pääasialliset syyt Itämeren heikentyneeseen tilaan ovat ihmisen toiminta merellä ja rannalla ja varsinkin valuma-alueelta tuleva rehevöittävä kuormitus. Merellä erityisesti meriliikenne ja kalastus heikentävät meren tilaa. Rannalla rakentaminen, virkistyskäyttö, veneily ja näihin liittyvät rakenteet ja ruoppaukset ovat pääasiallisia syitä meriluonnon heikkoon tilaan.
Maalta tulevaa kuormitusta on pyritty vähentämään jo kauan, mutta toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä, ja ravinnekuormitus on edelleen Itämeren suurin ongelma. Se ei ole kuitenkaan lisääntynyt millään merialueella, ja pistekuormitus on vähentynyt laajalti. Varsinkin Suomenlahdella ja Saaristomerellä meren rehevää tilaa ylläpitävät mereen aiemmin ihmistoiminnan vaikutuksesta päätyneet ravinteet, ns. sisäiset ravinnevarastot.
Ongelmana myös vieraslajit, roskaantuminen ja vedenalainen melu
Vieraslajien määrä Suomessa on kasvanut ja monien haitallisten vieraslajien levinneisyys kattaa koko Suomen merialueen. Merten roskaantuminen näkyy erityisesti Suomenlahden, Saaristomeren ja Perämeren rannoilla, mutta roskien määrä rannoilla on laskenut seurantajakson aikana. Merenkulun aiheuttama vedenalainen melu on lisääntynyt viimeisen 10 vuoden aikana, ja Suomenlahti onkin jatkuvan melun osalta heikossa tilassa.
Tavoitteena meriympäristön hyvä tila
Vaikka vuoden 2018 ja vuoden 2024 välisissä tila-arvioissa ei näy suuria muutoksia, on meren tila pidemmässä seurannassa monilta osin kohentunut. Erityisesti rannikon pohjaeläinten, ympäristömyrkkyjen ja rantaroskien suhteen tila on parantunut, kun seurataan meren tilaa pidemmältä ajalta. Meren tila-arvio on tietopohja meren tilan parantamiseksi tehtäville toimille. Uudet toimenpiteet valmistuvat vuonna 2027.
Suomen merenhoitosuunnitelman tila-arvio laadittiin edellisen kerran vuonna 2018. Aikaisemmista raporttimuotoisista tila-arvioista poiketen aineisto on esitetty verkkosivumuotoisena, jolloin lukijan on helpompi löytää häntä kiinnostavat teemat. Lisäksi on mahdollista tutustua tilaa ja tavoitteita taustoittaviin ja syventäviin aineistoihin. Tila-arvio löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta Suomen meriympäristön tila 2024 (ymparisto.fi).
Lisätietoja:
Suomen ympäristökeskuksen yhteyshenkilö:
Samuli Korpinen
samuli.korpinen@syke.fi
puh. +358 40 661 8977
Ympäristöministeriön yhteyshenkilö:
Jan Ekebom
jan.ekebom@gov.fi
puh. +358504351286
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen yhteyshenkilö:
Janne Suomela
janne.suomela@ely-keskus.fi
puh. +358407699072
Julkaisun tiedot:
Suomenkielinen verkkojulkaisu: Meriympäristön tila 2024
Ruotsinkielinen verkkojulkaisu: Havsmiljöns tillstånd i Finland 2024
Piepponen H, Laamanen-Nicolas L, Korpinen S, Back M, Ekebom J, Suomela J, Lahtinen T, Paavilainen P & Rinne H (2024) Suomen meriympäristön tila 2024. Verkkojulkaisu: Suomen meriympäristön tila 2024 (ymparisto.fi) Suomen ympäristökeskus.
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Kuusamon ja Kemijärven välisen linja-autovuoron aikataulu muuttuu (Lappi, Pohjois-Pohjanmaa)15.1.2025 14:15:02 EET | Tiedote
Kuusamosta Kemijärvelle iltapäivällä lähtevän linja-autovuoron lähtöaikaa aikaistetaan 10 minuuttia 20.1.2025 alkaen. Muutoksen tarkoituksena on varmistaa sujuva vaihtoyhteys Kemijärveltä Helsinkiin lähtevään yöjunaan. Vuoron uusi aikataulu on seuraava: • Kuusamo Kelantie 16.10 • Ruka Kumpare 16.40 • Käylä Sale 17.00 • Suomuhotelli 17.55 • Kemijärvi rautatieasema 18.35 Juna Kemijärven rautatieasemalta Helsinkiin lähtee klo 19.00. Vuoron aikataulut ovat saatavilla Matkahuollon aikatauluhausta, reittioppaasta ja Reitit ja liput -mobiilisovelluksesta sekä Google Mapsista. Aikatauluja on saatavilla myös linja-autoista.
Yhteysviranomaisen perusteltu päätelmä SAJM Holding Oy:n Harjunpään aurinkovoimahankkeen ympäristövaikutuksista, Ulvila (Varsinais-Suomi, Satakunta)14.1.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän SAJM Holding Oy:n Ulvilaan Puhjun, Ruoppakylän ja Rankhuhdan väliselle alueelle suunnitteleman aurinkoenergiahankkeen ja siihen liittyvän sähkönsiirron ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta eli YVA-selostuksesta.
Kangasjärven tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtävillä (Pohjois-Savo, Keski-Suomi, Pohjois-Pohjanmaa)13.1.2025 10:14:09 EET | Tiedote
Neoen Renewables Finland Oy:n Kangasjärven tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelma (YVA-ohjelma) on nähtävänä lausuntojen ja mielipiteiden esittämistä varten. Ohjelmaa koskevat lausunnot ja mielipiteet tulee toimittaa Pohjois-Savon ELY-keskukselle viimeistään 14.3.2025.
Uudet yrityksen kehittämisavustuksen haut käynnistyvät Pohjois-Suomessa 13.1.2025 (Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Lappi)9.1.2025 14:09:26 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus avaa ensimmäiset vuoden 2025 yrityksen kehittämisavustusten haut Suomen rakennerahasto-ohjelmasta Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027. Osa hauista on jatkuvia ja osa määräaikaisia, ja määrärahat vaihtelevat maakunnittain ja erityistavoitteittain. Hakijoita pyydetään olemaan yhteydessä yritysasiantuntijaan ennen hakemuksen jättämistä, jotta hakemus voidaan ohjata oikeaan hakuun.
Itä-Suomen liikenneturvallisuuskatsaus 2024 (Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Etelä-Savo)9.1.2025 10:28:26 EET | Tiedote
Liikennekuolemien määrä kasvoi hieman, onnettomuuksien taustalla erityisesti ajonopeudet ja alkoholi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme