OAJ: Ammatillisesta koulutuksesta ei ole varaa leikata
Ammatilliseen koulutukseen ei ole syytä tehdä enää yhden yhtä lisäleikkausta. Jo päätetyt leikkaukset on peruttava. OAJ:n työolobarometrin mukaan puolet ammatillisen koulutuksen henkilöstöstä tekee jo nyt melko usein tai erittäin usein liikaa työtä.
Hallitus päätti kevään kehysriihessä leikata ammatillisesta koulutuksesta sata miljoonaa euroa ja halusi kohdistaa sen ammatillisen perustutkinnon tai korkeamman koulutusasteen tutkinnon suorittaneihin.
– Nyt hallituksen budjettiriihessä on vaarana, että leikkaussumma kasvaa vielä suuremmaksi ja vähentää entisestään opetuksen resursseja. Vaikutus olisi tuhoisa. Tulevaisuuden työvoimatarvetta ei saada täytettyä ilman ammatillista koulutusta, OAJ:n koulutuspolitiikan johtaja Nina Lahtinen toteaa.
Ammatillinen on tärkeässä roolissa sekä nuorten että aikuisten kouluttamisessa.
– Ammatillinen koulutus on myös tärkeä väylä uudelleenkouluttautumiseen tilanteessa, jossa työntekijä tarvitsee lisäosaamista tai joutuu katoavan työpaikan vuoksi hakeutumaan uudelle alalle. Leikkaukset viestivät siitä, että hallitus ei ymmärrä tätä, tai ainakaan sille ei anneta arvoa, Lahtinen jatkaa.
OAJ:n tuoreesta työolobarometristä selviää, että puolet ammatillisen koulutuksen henkilöstöstä tekee jo nyt melko usein tai erittäin usein liikaa työtä.
– Jo tällä hetkellä ammatillisen koulutuksen opettajat joutuvat venymään eikä kontaktiopetusta ole riittävästi. Näillä leikkauksilla ei millään tavalla paranneta tilannetta, Lahtinen korostaa.
Jo aiemmin päätetty sadan miljoonan euron leikkaus tarkoittaa laskennallisesti yli 1 300 opettajaa tai noin 8 000 opiskelijaa vähemmän.
– Kun samaan aikaan kaiken kukkuraksi aikuiskoulutustuki lakkautettiin, jäävät lukuiset yritykset ja työnantajat ilman tarvittavaa työvoimaa. Oliko Suomessa todella niin paljon liikaa osaajia? Ja nyt budjettiriihessä oltaisiin kasvattamassa tätä lukua entisestään. Tämä tulee vaikeuttamaan Suomen nousua pois taloudellista taantumasta, Lahtinen alleviivaa.
Hallituksen lupaukset hallinnollisen työn keventämisestä tai oppimisen tuen korjaamisesta eivät toteudu.
– Opiskelijoiden ohjaukseen liittyvän HOKS-työn byrokratia ei hallituksen suunnitelmissa todellisuudessa kevene kuin nimeksi ja vähäkin muka säästyvä aika leikataan toisaalta. Opetuksen ja ohjauksen määrä ei siis lisäänny, hallinnollinen työ jää käytännössä ennalleen ja käteen jäävät vain leikkaukset. Ammatillisen koulutuksen oppimisen tukeenkaan ei todellisuudessa näytä tulevan lisää rahaa toisin kuin hallitusohjelmassa luvattiin, OAJ:n erityisasiantuntija Mirjami Lehikoinen sanoo.
Yhteyshenkilöt
Nina LahtinenKoulutuspolitiikan johtajaOAJ
Puh:+358 50 341 3964nina.lahtinen@oaj.fiMirjami LehikoinenErityisasiantuntijaOAJ
Puh:020 748 9628mirjami.lehikoinen@oaj.fiLinkit
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Politikerna kommer i fortsättningen att blanda sig i löneförhandlingarna – med en lagstadgad exportmodell vill man driva lärarna i en lönegrop17.12.2024 10:35:06 EET | Tiedote
Riksdagen godkände idag regeringens lagförslag om en exportmodell som OAJ starkt har motsatt sig. Genom att godkänna lagen blandar sig politikerna i löneförhandlingarna. I fortsättningen ställs politikerna inför frågan om hurdan löneförhöjning de anser att är lämplig för till exempel lärarna. I kommande val kräver vi svar på den här frågan, konstaterar OAJ:s ordförande Katarina Murto.
Poliitikot sekaantuvat jatkossa palkkaneuvotteluihin – vientimallilailla halutaan ajaa opettajat palkkakuoppaan17.12.2024 10:34:24 EET | Tiedote
Eduskunta hyväksyi tänään OAJ:n jyrkästi vastustaman ja hallituksen ajaman vientimallilain. Hyväksymällä lain poliittiset päättäjät sekaantuvat palkkaneuvotteluihin. Politiikoilta kysytään jatkossa, mikä on esimerkiksi opettajille sopiva palkankorotus. Tähän kysymykseen vaadimme vastausta tulevissa vaaleissa, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto toteaa.
Kysely: Neljänneksessä kansalaisopistoista yt- tai muutosneuvottelut4.12.2024 12:00:00 EET | Tiedote
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n ja Kansalaisopistojen liitto KoL:n teettämän kyselyn mukaan neljänneksessä kansalaisopistoja on vuonna 2024 ollut tai on tulossa yt- tai muutosneuvottelut. Samaan aikaan opetustuntien ja henkilöstön määrä vähenee ja kurssimaksut kasvavat.
OAJ: Opettajiin kohdistuva väkivalta on huolestuttavalla tasolla4.12.2024 06:00:00 EET | Tiedote
OAJ:n tekemän kyselyn mukaan opettajien ja muiden opetusalan työntekijöiden kohtaamat väkivaltatilanteet ovat lisääntyneet. Tilanne vaatii myös uusia ratkaisuja, vaatii OAJ.
OAJ: Vesittääkö hallitus peruskoulujen oppimisen tuen uudistuksen?26.11.2024 16:44:16 EET | Tiedote
Perusopetuksen oppimisen ja koulunkäynnin tuki on hallituksen tärkein koulutuspoliittinen uudistus, jolla on tarkoitus saada nuorten oppimistulosten suunta kääntymään. Alkuperäinen hallituksen esitys näytti onnistuneelta, mutta nyt on vaara, että hallitus vesittää lakiesityksen kesken eduskuntakäsittelyn.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme