Maahanmuuttovirasto

Opiskelijoiden oleskelulupahakemukset kasvussa – Käsittelyajat nopeutuneet entisestään

Jaa

Opiskelijoiden ensimmäisten oleskelulupahakemusten määrän kasvu on jatkunut. Heinäkuun 2024 loppuun mennessä hakemuksia on jätetty 9 293 kappaletta, kun vastaava luku vuonna 2023 oli 8 762.

Ensimmäistä oleskelulupaa haetaan yleensä ulkomailta, kun opiskelija on saanut opiskelupaikan ja haluaa muuttaa Suomeen. Oleskelulupaa hakevat Euroopan unionin ulkopuolisten maiden kansalaiset.

Eniten hakemuksia ovat jättäneet Nepalin, Bangladeshin, Kiinan, Intian ja Sri Lankan kansalaiset.  

Suurin osa hakijoista saa luvan alle kuukaudessa


Heinäkuun 2024 loppuun mennessä on ratkaistu 8 159 opiskelijan ensimmäistä oleskelulupahakemusta, joista 96 % on ollut myönteisiä.  

Noin 94 % opiskelijoista, jotka hakevat ensimmäistä oleskelulupaa, saa päätöksen 30 vuorokaudessa tai nopeammin. Vuonna 2023 käsittelyaika oli keskimäärin 38 vuorokautta.   

Keskeisinä syinä käsittelyaikojen parantumiselle ovat automaation lisääntyminen ja lupakäsittelyn kehittäminen. Erityisesti automaattiset päätökset ovat nopeuttaneet opiskelijoiden lupakäsittelyä. 

Automaattinen päätös tarkoittaa päätöstä, jonka viraston järjestelmä tekee hakemukseen automaattisesti, jos hakija täyttää laissa määritetyt edellytykset. Automaatio tekee siis vain myönteisiä päätöksiä. Hakemuksen käsittelyyn sisältyy myös viranomaisen tekemiä vaiheita, vaikka itse päätös voi muodostua automaattisesti.

– Automaattisia päätöksiä on tehty tänä vuonna n. 19 % kaikista myönteisistä päätöksistä, mikä on nopeuttanut merkittävästi hakemusten käsittelyä. Automaattisten päätösten ansiosta asiantuntijoidemme aikaa voidaan käyttää enemmän sellaisten hakemusten käsittelyyn, jotka vaativat enemmän selvittämistä, ja joihin automaatiota ei vielä voida käyttää. Näin kaikkien opiskelijoiden hakemuksia voidaan käsitellä entistä sujuvammin, kertoo   opiskelijoiden ja tutkijoiden oleskelulupien käsittelyä johtava prosessinomistaja Anu Tarén.

Osalla opiskelijoista opintojen aloitus voi kuitenkin viivästyä. Tähän on esimerkiksi vaikuttanut se, että kesän aikana opiskelijoiden tunnistautuminen ruuhkautui ulkoministeriön mukaan muun muassa New Delhin ja Abu Dhabin edustustoissa. Tämän takia osa opiskelijoiden hakemuksista saadaan käsiteltäväksi vasta elo- ja syyskuun aikana.

Lisätietoja medialle 

prosessinomistaja Anu Tarén, etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 433 237

Ulkoministeriön tiedote 28.6.2024 (vain englanniksi): Identification of student applicants will be temporarily prioritized from 1st July onwards at VFS Abu Dhabi - Finland abroad: United Arab Emirates

Ulkoministeriön tiedote  20.6.2024 (vain englanniksi): Identification of student applicants will be temporarily prioritized from 1st July onwards at VFS New Delhi - Finland abroad: India 

Verkkosivu: Automaattinen päätös 

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye