Pienvesien eliöstö toipunee – hitaasti
Eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata sijaitsevien turvetuotannosta poistuneiden alueiden ennallistamisen ympäristövaikutuksia arvioidaan tulevien kahden vuoden ajan. Pitkäaikaisia vaikutuksia alueiden alapuolisen vesistön ekologiseen tilaan tarkastellaan veden laadun, vesistön päällyslevien, vesimikrobien ja pohjaeläimistön seurannalla. Toimittajat voivat osallistua ennallistetuille turvetuotantoalueille tehtäville maastoretkille Iissä ja Oulussa 29.8. ja Sievissä 11.9.
Ennallistamisen vaikutuksia selvitetään Suomen ympäristökeskuksen (Syke) vetämässä turvetuotantoalueiden tutkimushankkeessa, jossa arvioidaan eri vuosina ennallistettujen tai vetettyjen turvetuotantoalueiden ympäristövaikutuksia. Tulokset auttavat arvioimaan toimenpiteiden pitkäaikaisvaikutuksia.
Oulun yliopiston tutkimus keskittyy entisten turvesoiden alapuolisten pienvesien bakteereihin ja pohjaeläimiin, joista muodostuu ravintoketjujen alimmat portaat. Ne ovat edellytys myös esimerkiksi kalakantojen palautumiselle.
Suomessa massiivisten ojitusten ennallistamisen vaikutuksista on seurantatietoa, mutta aiempaa tutkimusta nimenomaan turvetuotannosta poistuvien soiden alapuolisten vesistöjen biodiversiteetin palautumisesta ei juurikaan ole.
”Jos ekosysteemi on laajoilta alueilta kuivatettu ja tuhottu, mistä ja miten eliöt tulevat sinne takaisin? Ei ole varmuutta, milloin ne palautuvat tai palautuvatko lainkaan”, toteaa Oulun yliopiston professori Timo Muotka. ”EU:n uudet ennallistamistavoitteet kuitenkin pakottavat etsimään menetelmiä, joilla ennallistamisen onnistumista voidaan osoittaa. Historiasta tiedetään, että esimerkiksi entisten uitto-uomien kunnostus on onnistunut verraten hyvin, mutta turvetuotantoalueiden alapuolisten laajojen valuma-alueiden toipuminen on todennäköisesti hitaampaa.”
Tutkimuksessa vertaillaan noin 15, 10, 5 vuotta tai juuri ennallistettujen turvetuotantoalueiden alapuolisia vesistöjä luonnontilaisiin vesiin. ”Oletuksena on, että 15 vuotta sitten ennallistettujen vesien pitäisi selkeästi olla muuttumassa kohti luonnontilaa”, arvioi tutkijatohtori Kaisa-Riikka Mustonen. ”Näkyvät muutokset ovat hitaita. Ensin pitäisi palautua hydrologia eli esimerkiksi luonnollinen vedenpinta ja vuodenaikojen mukainen tulvimisrytmi, johon eliöt ovat sopeutuneet. Seuraavaksi toipunee vesikemia ja biologinen palautuminen tapahtuu viimeiseksi.”
”Pienvesien tilanne Suomessa on lohduton, ja on vaikea löytää paikkaa, jossa laajojen ojitusten vaikutus ei sotkisi tutkimusasetelmaa”, Muotka sanoo. Siksi uudet tutkimusalueet sijaitsevat erittäin lähellä ennallistettuja turvesoita.
”Aiemmissa tutkimuksissa ennallistamisen ja vettämisen vaikutuksia on tutkittu suppeasti ja yleensä vain lyhyen aikaa toimenpiteen jälkeen. Kokonaiskuvan saamiseksi tarvitaan kuitenkin pitkäaikaista seurantatietoa usean vuoden ajalta, sillä kasvihuonekaasu- ja vesistöpäästöt sekä kasvillisuus muuttuvat ajan saatossa”, tutkija Mirkka Visuri Sykestä kertoo.
Hanketta vetää Syke ja lisäksi siinä ovat mukana Luonnonvarakeskus Luke ja Oulun yliopisto. Alustavia tuloksia odotetaan ensi keväänä. Hanketta rahoittavat Euroopan unionin Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF) Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta.
Maastoretki: Toimittajat voivat osallistua torstaina 29.8. Syken järjestämälle retkelle ennallistetuille turvetuotantoalueille Iissä ja Oulussa ja keskiviikkona 11.9. ENARI-hankkeen ohjausryhmän retkelle Sieviin. Vapaita paikkoja voi tiedustella Mirkka Visurilta (yhteystiedot alla).
Lue lisää: ENARI – Turvetuotantoalueiden ennallistamisen ympäristövaikutusten seuranta ja arviointi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkija Mirkka Visuri, Suomen ympäristökeskus Syke, p. 029 525 1024, mirkka.visuri@syke.fi
Professori Timo Muotka, Oulun yliopisto, p. 050 3505750, timo.muotka@oulu.fi
Tutkijatohtori Kaisa-Riikka Mustonen, Oulun yliopisto, p. 040 5789989, kaisa-riikka.mustonen@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, Oulun yliopisto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopisto luopuu X:stä – painotus muihin sosiaalisen median kanaviin14.1.2025 13:15:00 EET | Tiedote
Oulun yliopisto lopettaa yliopistotason viestinnän X-palvelussa. Päätös koskee yliopiston päätason tiliä (@UniOulu) ja yliopiston viestinnän tuottamaa sisältöä. Ohjaus X-kanavalle poistuu yliopiston Oulu.fi-verkkosivulta sekä esimerkiksi yliopiston sidosryhmäuutiskirjeistä.
Entä jos pimeys olisikin voimavara? – Art of Darkness -hanke tutkii pimeyden roolia osana Euroopan kulttuuriperintökohteita. Tervetuloa avajaistapahtumaan 15.1. Oulun yliopistolle13.1.2025 12:03:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 alussa käynnistyy Horisontti Eurooppa -rahoitteinen tutkimushanke Art of Darkness as Cultural Heritage of Urban Landscape, jonka tavoitteena on löytää pimeys uudelleen kaupunkimaisemien ja kulttuuriperintökohteiden arvokkaana kulttuurisena, esteettisenä ja ekologisena voimavarana.
Kahdelle 6G-professorille merkittävä IEEE Fellow -arvonimi13.1.2025 06:57:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston professorit Aarno Pärssinen ja Mika Ylianttila ovat saaneet merkittävän kansainvälisen huomionosoituksen. Maailman johtava teknologiaa edistävä ammatillinen järjestö IEEE on myöntänyt heille IEEE Fellow -arvonimen. Se myönnetään henkilöille, joilla on erityisen merkittäviä ansioita teknologian kehittämisessä maailmanlaajuisesti. Sekä Pärssinen että Ylianttila työskentelevät Suomen Akatemian 6G-lippulaivaohjelmassa.
Two Finnish 6G professors awarded prestigious IEEE Fellow honour13.1.2025 06:56:00 EET | Tiedote
Professors Aarno Pärssinen and Mika Ylianttila from the University of Oulu have received significant international recognition. The world's leading professional organization for advancing technology, IEEE, has awarded them the title of IEEE Fellow. It is awarded to individuals who have made particularly significant contributions to the development of technology worldwide. Both Pärssinen and Ylianttila work on the 6G Flagship program.
Oulun yliopistolle 13,3 miljoonaa euroa tutkimuksen profiloimiseen – aiheina turvallisuus, terveys ja luonnon monimuotoisuus10.1.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi vuosille 2025–2030.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme