Oletko muuttamassa ensimmäistä kertaa vuokralle? Muista ainakin nämä asiat
Moni muuttaa syksyisin ensimmäistä kertaa omilleen, ja usein vuokralle. Hyvä vuokrasuhde on kaikkien osapuolten etu, ja turhien riitojen ja epäselvyyksien välttämiseksi on hyvä muistaa muutamia asioita, joilla ongelmilta voidaan välttyä, kertoo Suomen Vuokranantajien lakiasiantuntija Lari Sorvari.

Varmista, että ymmärrät vuokrasopimuksen ehdot
Vuokrasopimus on vuokrasuhteen tärkein dokumentti.
"On erityisen tärkeää varmistaa, että ymmärrät sopimuksen keskeiset kohdat. Erityisesti vuokranmaksun aikataulu, vuokravakuuden ehdot ja vuokrasuhteen kesto ovat asioita, joihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota," sanoo Lari Sorvari.
Usein vuokrasopimuksissa sovitaan vakuuden asettamisesta jossain muodossa vuokrasuhteen velvoitteiden täyttämisen turvaamiseksi. Vuokralaisen tulee asettaa vakuus sovitulla tavalla määräaikaan mennessä. Muuten vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus ja vaatia vahingonkorvausta aiheutuneesta vahingosta. Vuokrasopimusta ei voi peruuttaa jättämällä vakuus maksamatta.
Tarkasta asunto ennen muuton aloittamista, muista kotivakuutus
On sekä vuokralaisen että vuokranantajan etu, että asunto tarkastetaan ja dokumentoidaan huolellisesti ennen muuttoa ja mahdolliset viat kirjataan ylös. Näin voidaan ehkäistä riitoja vuokrasuhteen lopussa. Paras vaihtoehto on tarkistaa asunto yhdessä vuokranantajan kanssa. Muista, että vuokralaisen tulee vuokrasuhteen aikana ilmoittaa havaitsemistaan puutteista vuokranantajalle.
Vuokralaisella on myös velvollisuus huolehtia asunnosta huolellisesti. Siivoa säännöllisesti ja ilmoita vioista ja vahingoista heti vuokranantajalle. Muutostöihin vuokralainen tarvitsee aina luvan vuokranantajalta.
"Vuokralaiselle voi tulla suuriakin korvausvastuita, jos hän laiminlyö ilmoitusvelvollisuuden vioista", Sorvari muistuttaa.
Suurimmassa osassa vuokrasopimuksista vaaditaan vuokralaiselta laajaa kotivakuutusta. Laaja kotivakuutus on ennen kaikkea vuokralaisen oma turva.
"Esimerkiksi yllättävän vesivahingon yhteydessä vuokranantaja ei ole velvollinen järjestämään vuokralaiselle sijaisasuntoa. Kotivakuutus kuitenkin tuo turvaa tällaisissa tilanteissa vuokralaiselle."
Tee muuttoilmoitus taloyhtiölle, ole yhteydessä ongelmista
"Jos et ole tehnyt muuttoilmoitusta taloyhtiölle, huoltoyhtiö ei voi auttaa sinua, jos unohdat avaimet kotiin," Sorvari muistuttaa.
Kerrostaloasuminen on yhteisöasumista, joten ota aina huomioon muut asukkaat ja noudata taloyhtiön järjestyssääntöjä.
Jos et saa vuokraa maksettua eräpäivään mennessä, ole oma-aloitteisesti yhteydessä vuokranantajaan.
"Vuokranantajan kanssa saa usein sovittua maksujärjestelyitä tilanteissa, joissa vuokralainen on itse heti yhteydessä vuokranantajaan eikä jää odottamaan vuokranantajan yhteydenottoa asiasta," Sorvari muistuttaa.
"Vuokrasuhde toimii parhaiten, kun molemmat osapuolet toimivat yhteistyössä ja kunnioittavat toisiaan. Vuokralaisena voit edistää hyvää vuokrasuhdetta olemalla vastuullinen, viestinnässä aktiivinen ja pitämällä asunnosta huolta."
Lisätiedot
Lari Sorvari
Lakiasiantuntija, Suomen Vuokranantajat ry
lari.sorvari@vuokranantajat.fi
(haastattelupyynnöt, soittopyynnöt)
Puhelimitse yhteys Suomen Vuokranantajien lakineuvonnan kautta, josta asiantuntijamme ohjaavat oikealle henkilölle: (09) 1667 6345.
Yhteydenotot lakineuvontaan ma ja pe klo 10.00–15.00 ja ti-to klo 9.00–15.00.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lari SorvariLakiasiantuntija, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:(09) 1667 6345lari.sorvari@vuokranantajat.fiSuomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 30 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Ihmetyttääkö taloyhtiön touhu? Käytä kyselyoikeuttasi kevään yhtiökokouksessa3.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Taloyhtiöiden yhtiökokouskausi on käynnistynyt. Suomen Vuokranantajien juristi Saara Penttilä kertoo, miksi jokaisen osakkaan kannattaa osallistua taloyhtiön yhtiökokoukseen myös kevätauringon paistaessa ja mihin asioihin siellä on hyvä kiinnittää huomiota. Myös vuokranantajaosakkaan kannattaa olla yhtiökokouksessa tarkkana, sillä kokouksen päätöksillä voi olla vaikutusta asuntosijoittajan verotukseen.
Työryhmän esitys pienriitamenettelystä pannukakku – häätöjen kustannukset kaatuisivat jatkossa muiden vuokralaisten niskaan26.3.2025 14:48:37 EET | Tiedote
Oikeusministeriö on tänään 26.3.2025 julkaissut työryhmän ehdotuksen uudeksi pienten riita-asioiden menettelyksi. Kyseessä olisi käräjäoikeudessa sovellettava uusi oikeudenkäyntimenettely, joka koskisi aluksi vain vuokrasuhteeseen liittyviä oikeudenkäyntejä.
Vuokranantaja: varmista, että ehdit hyödyntää verovähennykset - tänä vuonna aikaa aiempaa vähemmän13.3.2025 08:15:00 EET | Tiedote
Esitäytetyt veroilmoitukset toimitetaan palkansaajille OmaVeroon maalis-huhtikuun aikana. Tänä vuonna aikaa ilmoituksen tarkistamiseen ja täyttämiseen on aiempaa vähemmän, sillä kaikkien tulee palauttaa veroilmoitus jo huhtikuun aikana. Vuokranantajien kannattaakin kerätä hyvissä ajoin kaikki tarvittava materiaali talteen. Asuntosijoittajan yleisimmät vähennykset aiheutuvat taloyhtiölle maksettavista vastikkeista, kaluste- ja kodinkonehankinnoista, huoneistossa suoritetuista remonteista sekä matkakuluista, Suomen Vuokranantajat kertoo.
Muun maan vuokrakehitys päihitti viime vuonna selvästi pääkaupunkiseudun – asetelma kääntynyt 2020-luvulla päälaelleen5.3.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Suomen Vuokranantajat on yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa analysoinut vuokra-asuntomarkkinoiden kehitystä. Vuosi 2024 oli vuokramarkkinoilla jatkumo vuodesta 2023 – vuokra-asuntojen kysyntä oli edelleen lähes ennätystasolla ja tarjonta pysyi runsaana. Vuokra-asuntojen markkinointiajat pysyivät koko maan osalta lähes samalla tasolla, mutta ilmoitusmäärät eivät enää kasvaneet. Vuosi 2025 tulee olemaan ensimmäinen, kun vähäisen asuntorakentamisen vaikutukset alkavat todellisuudessa näkyä vuokramarkkinoilla.
Lyhytvuokrauslaki tuo kaivattua selkeyttä nykytilaan, vuorokausirajat liian tiukat28.2.2025 16:01:33 EET | Tiedote
Ympäristöministeriö on julkaissut uuden ehdotuksensa lyhytaikaista vuokrausta koskevaksi lainsäädännöksi. Suomen Vuokranantajien mukaan myönteistä ehdotuksessa on erityisesti lainsäädännön selkiytyminen sekä vähintään neljän viikon pituisen vuokrauksen rinnastaminen normaaliin asumiseen. Ehdotukseen kirjattu 90 vuorokauden raja muun kuin oman vakituisen asunnon lyhytaikaiselle vuokraukselle on kuitenkin liian lyhyt. Kunnille olisi myös tullut antaa laajempi harkintavalta sallia lyhytvuokraus omalla alueellaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme