Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vaasa haastaa asukkaita Itämeren suojelutyöhön

Jaa

Itämeripäivää vietetään jälleen 29.8. Vaasan saaristo ja Merenkurkun alue ovat osa Itämerta ja kuuluvat Unescon maailmanperintölistalle. Vaikka tilanne Vaasan edustalla on moniin muihin Itämeren alueisiin verrattuna melko hyvä, vaatii Itämeren suojelu ja tulevaisuuden turvaaminen toimenpiteitä. Vaasan kaupunki haluaa nostaa tärkeää asiaa esiin kampanjoimalla Itämeren puolesta ja tekee asiassa yhteistyötä Itämeripäivää organisoivan John Nurmisen Säätiön kanssa.

Öttiäinen /
Öttiäinen / Kuva: Vaasan kauunki

Kampanjoinnilla kaupunki haluaa osallistua Itämeren suojeluun ja herättää keskustelua tärkeästä aiheesta. Olipa sitten kyse luonnosta, liiketoiminnasta, asumisesta tai vapaa-ajanvietosta, meri on erottamaton osa vaasalaisuutta. Se on myös asia, joka muualla asuville tulee usein spontaanisti mieleen Vaasasta.

- Meillä on ainutlaatuinen meriluonto ja Suomen ensimmäinen luonnonperintökohde Unescon maailmanperintöluettelossa. Kampanjoimalla puhtaan Itämeren puolesta haluamme pitää huolta ainutlaatuisesta perinnöstämme ja nostaa esiin tekoja, joita me kaikki voimme tehdä luonnon hyväksi, kertoo Vaasan kaupungin markkinointi- ja viestintäjohtaja Leena Forsén.  

Lahjoituksen Itämeren suojeluun voi tehdä  MobilePayllä kaupungille räätälöidyn numeron kautta, "15652". Kampanja toteutetaan John Nurmisen Säätiön rahankeruuluvan alaisuudessa.

Lahjoittaminen kampanjatilille on yksi keino vaikuttaa ja osallistua, mutta Forsénin mukaan jokainen voi myös omilla valinnoillaan tehdä paljon.  

- Esimerkiksi kierrättämällä, päästöttömällä liikkumisella tai lisäämällä kalan tai kasvisten käyttöä voi tehdä oman pienen hyvän teon, joilla voi olla suuri merkitys. Haastamme mukaan kaikki asukkaat, yritykset ja yhteisöt, Forsén kertoo.

Öttiäinen maskottina

Kampanjan maskottina toimii vaasalaisen taidealan opettajan, Mirka Johanssonin ideoima ja valmistama Öttiäinen.  

-Öttiäinen rakastaa uimista, saaristossa liikkumista ja vaasalaista merimaisemaa. Se rakastaa myös hyvien tekojen tekemistä ja siksi se sopii erinomaisesti kampanjoimaan Itämeren puolesta, kertoo Mirka Johansson.

Öttiäiset ilostuttivat vaasalaisia jo aiemmin tänä vuonna osallistumalla kaupungin Vuosi hyvä tekoja –kampanjaan. Idea Öttiäisistä lähtikin liikkeelle Johanssonin mukaan halusta nostaa esiin hyvien tekojen merkitystä. Itämeren puolesta puhuminen olikin luonteva jatko yhteistyölle. 

-Saimme keväällä tempauksellamme valtakunnallistakin näkyvyyttä. Olen tosi iloinen, jos tällä tavalla pystymme nostamaan esiin Itämerta ja sen suojelemista. Vaasan seudun saaristo on ainutlaatuinen koko maailmassa, kertoo Mirka Johansson.

Itämeripäivänä luontoelokuvia Pohjanmaan museossa ja kirjaston Draama-salissa

Torstaina 29.8. nähdään Pohjanmaan museon Terranovassa luontoelokuvafestivaali Vaasa Wildlifen palkittuja luontoelokuvia Merenkurkusta. Esitettävät elokuvat ovat Tuntematon Selkämeri (The Unknown Bothnian) klo 14 ja Kvarkens Flador klo 15. Iltapäivässä uumajalainen elokuvantekijä Per Hansson kertoo myös uudesta, Merenkurkkuun sijoittuvasta elokuvaprojektistaan klo 15.15–16. Luontoelokuvaesityksiin on vapaa pääsy.

Pääkirjaston Draama-salissa esitetään Ari Heinilän ohjaama Minun mereni -dokumenttielokuva Itämereltä klo 18–19. Dokumentti on nähtävissä Itämeripäivänä useissa Suomen kaupungeissa ilmaisesityksenä. Itämeripäivä-tapahtuma toimi varaslähtönä varsinaiselle Vaasa Wildlife -luontoelokuvafestivaalille, joka järjestetään 12. kertaa Vaasassa 25.–29.9.2024.

Vanhan Vaasan museossa järjestetään 29.8. työpaja ”Merellisiä tuoksuja” non-stop-periaatteella koko päivän klo 10–17. Vaasan kaupunginkirjaston lastenosastolla järjestetään itämeriaiheinen kirjanäyttely.

Ohjeet lahjoittamiseen:

  • Kirjaudu MobilePayhin ja valitse “Lähetä”
  • Kirjoita hakukenttään “15652” (John Nurmisen Säätiö ja Vaasa)
  • Kirjoita summa, jonka haluat lahjoittaa ja paina “Jatka”. Tämän jälkeen voit maksaa lahjoituksen liu'uttamalla “Maksa” -painiketta.

Rahankeräystiedot: John Nurmisen Säätiö. RA/2021/1341. ÅLR/2023/8710. Itämeren ja sen perinnön pelastaminen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Öttiäinen /
Öttiäinen /
Kuva: Vaasan kauunki
Lataa

Linkit

Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa on helppo olla onnellinen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Staden utmanar Vasaborna till arbete för att skydda Östersjön26.8.2024 11:48:30 EEST | Tiedote

Östersjödagen firas igen 29.8. Vasa skärgård och Kvarkenområdet är en del av Östersjön och hör till Unescos världsarvslista. Trots att situationen vid Vasas kust är rätt bra jämfört med andra områden vid Östersjön, krävs det åtgärder för att skydda och säkra Östersjöns framtid. Vasa stad vill lyfta fram en viktig sak genom att bedriva en kampanj för Östersjön och samarbetar med John Nurminens stiftelse som ordnar Östersjödagen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye