Säteilyturvakeskus (STUK)

Frivillig strålningsmätningsgrupp samlas för övning den 31 augusti i Borgå

Dela

Strålningsmätningsgruppen, som består av frivilliga, övar strålningsmätningar av människor och samarbete med myndigheter lördagen den 31 augusti 2024 i Kokonhallen Borgå. Strålsäkerhetscentralen (STUK) och Östra Nylands välfärdsområde ansvarar för att ordna övningen. Övningen är en del av strålningsmätningsteamets utbildning.

Cirka 30 medlemmar i den frivilliga strålningsmätningsgruppen deltar i utbildnings- och övningsveckoslutet 30.8–1.9.2024. Den egentliga praktiska övningen hålls lördagen den 31 augusti. I Kokonhallen i Borgå (Ishockeyvägen 3). Trafiken i anslutning till övningen riktas till Kokonhallens parkeringsplats och hallen är stängd för allmänheten och annan verksamhet under övningen.

Under övningen grundas en mätplats och man övar på att mäta människors radioaktivitet. Dessutom utvecklar man under övningen samarbetet mellan aktörerna när det gäller arrangemang för en evakueringssituation och registrering av personer. Verksamheten orsakar ingen fara vare sig för de som deltar i övningen eller för utomstående.

"Övningen som ordnas nu är en så kallad fullskalig övning där även andra myndighets- och frivilligaktörer deltar. Övningssituationen simulerar situationen efter en allvarlig kärnkraftverksolycka, där strålningsmätningar av människor som evakueras från omgivningen kring kärnkraftverk säkerställer att de inte märkbart har exponerats för radioaktiva ämnen som har kommit ut i miljön. En sådan situation är väldig osannolik, men man förbereder sig även på dessa", säger övningens ledare Jukka Kupila från Strålsäkerhetscentralen.

I övningen deltar förutom mätningsteamet och STUK även bland annat olika aktörer i Östra Nylands välfärdsområde samt Östra Nylands FRT (frivillig räddningstjänst) i samarbete med Finlands Röda Kors. Borgå stad och Civiltjänstcentralen stöder arrangemangen för övningen. Totalt deltar cirka 120 personer i övningen.

”Gemensamma övningar mellan olika aktörer ger mångsidighet i övningen och gruppen som representerar evakuerade medborgare som deltar i övningen ger möjlighet att testa effektiviteten hos arrangemang som gäller styrning och mätning av ett större antal människor”, säger Jukka Kupila.

Förra gången ordnades en liknande övning i november 2019 i Nurmijärvi.

Östra Nylands välfärdsområde är kärnan i verksamheten

I extrema strålriskscenarier skulle en olycka vid kärnkraftverk kunna leda till att befolkningen evakueras från det lokalt förorenade området. I situationen för Lovisa kärnkraftverk skulle Östra Nylands räddningstjänst leda räddningsinsatserna. I dessa situationer skulle Östra Nylands välfärdsområde spela också en betydande roll.

"Alla evakueringsbeslut fattas alltid som ett smidigt myndighetssamarbete. Om man skulle fatta beslut om evakuering, skulle räddningsväsendet ordna evakueringstransporter för de personer som inte på något annat sätt kan ta sig från det område som ska evakueras. Den första anhalten för människor som evakueras skulle vara en evakueringscentral som välfärdsområdet grundat", berättar Juha Alander, beredskapschef för räddningsväsendet i Östra Nylands välfärdsområde.

Välfärdsområdets socialjour skulle tillsammans med områdets frivilliga aktörer spela en betydande roll vid grundandet av en evakueringscentral. Utöver räddningsverket deltar också personer inom social- och krisjouren samt säkerhetssektorn i genomförandet av övningen, i samarbete med Borgå stad.

Strålningsmätningsgruppen stärker Finlands mätningsberedskap i en strålrisksituation

Strålsäkerhetscentralen (STUK) har i samarbete med Försvarsutbildningsföreningen (MPK) och Försörjningsberedskapscentralen (HVK) utbildat och utrustat en strålningsmätningsgrupp som stöd för STUK och andra myndigheter. Det finns för närvarande över hundra utbildade frivilliga. STUK ansvarar för att ordna regelbundna utbildningar och övningar så att de frivilligas kompetens är på en bra nivå.

"I takt med att antalet personer som engagerar sig i gruppen ökar, ökar också behovet av olika fortbildningar och repetitionsutbildningar. På samma sätt utvecklas verksamheten hela tiden, så att till exempel de metoder och informationssystem som används kan utvecklas under resans gång. I gruppen råder dock en god anda och mycket kompetens, så utvecklingsmöjligheter kan alltid övervägas i samarbete med de frivilliga", konstaterar ledande sakkunnig Jukka Kupila.

”De frivilliga aktörernas bidrag till STUK:s beredskap och nationella strålmätningsförmåga är betydande, tack till alla för det!”

Information om den frivilliga strålmätningsgruppen finns på STUK:s webbplats: www.stuk.fi/vapaaehtoiset

Mer information:

  • Ledande sakkunnig Jukka Kupila, Strålsäkerhetscentralen
    tfn 09 759 88 323, jukka.kupila@stuk.fi
  • Medietjänsten, tfn 010 850 4761
  • Beredskapschef Juha Alander, Räddningsväsendets ledning, Östra Nylands välfärdsområde, juha.alander@itauusimaa.fi, tfn 0404843182

Allmänna anvisningar om strålrisksituationer finns på STUK:s webbplats: https://stuk.fi/sv/verksamhet-i-en-nodsituation-med-stralrisk

Nyckelord

Om STUK

Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser. I början av 2023 hade STUK sammanlagt 320 anställda.

Andra språk

Följ Säteilyturvakeskus (STUK)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Säteilyturvakeskus (STUK)

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye