Hallitus aikoo heikentää varhaiskasvatuksen yhdenvertaisuutta
Hallitus on ehdottanut lakimuutosta, joka poistaisi velvoitteen laatia paikallisia varhaiskasvatussuunnitelmia ja toimipaikkakohtaisia yhdenvertaisuussuunnitelmia. Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2025 alussa. Taustalla on hallituksen tavoite purkaa sääntelyä kuntien toimintaedellytysten vahvistamiseksi.
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ei kannata ehdotettuja muutoksia. Talentian mukaan paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat määrittelevät olennaisesti, miten varhaiskasvatus toteutuu.
– Paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat ovat tärkeitä välineitä valtakunnallisten tavoitteiden toteuttamisessa ja mahdollistavat myös varhaiskasvatuksen laadun arvioinnin ja kehittämisen paikallisella tasolla. Jos niistä luovutaan, joudutaan käytännöt kirjaamaan muihin asiakirjoihin, mikä ei vähennä hallinnollista työtä, Talentian erityisasiantuntija Anne Rytilahti sanoo.
Talentia katsoo, että paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman laatiminen on myös merkittävä varhaiskasvatuksen hallinnon ja henkilöstön yhteinen prosessi. Yhteistyö edistää toiminnan tasalaatuisuutta ja yhdenvertaisuutta sekä mahdollistaa paikallisesti varhaiskasvatuksen laadun arvioinnin ja kehittämisen.
– Miksi halutaan purkaa toimivia malleja, jotka perustuvat hallinnon ja henkilöstön väliseen hyvään yhteistyöhön? Varhaiskasvatuslakia ja yhdenvertaisuutta koskevaa lainsäädäntöä on vastikään uudistettu, eikä niihin tulisi puuttua jatkuvuuden ja hyvän hallinnonkaan nimissä, Rytilahti huomauttaa.
Yhdenvertaisuuden järjestelmällinen edistäminen vaarassa
Talentia varoittaa myös, että toimipaikkakohtaisten yhdenvertaisuussuunnitelmien lakkauttaminen vaarantaisi merkittävästi yhdenvertaisuuden järjestelmällistä kehittämistä varhaiskasvatuksessa. Muutos olisi erityisen ongelmallinen lapsen oikeuksien näkökulmasta.
– Toimipaikkakohtainen yhdenvertaisuussuunnitelma toimii käytännön välineenä tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien edistämisessä arjessa. Se edistää henkilöstön, lasten ja huoltajien osallistamista sekä ottaa huomioon yksiköiden paikallisen omaleimaisuuden. Tämän vuoksi suunnitelmasta luopuminen olisi erittäin lyhytnäköistä, Rytilahti painottaa.
Talentian mukaan kunnille ja varhaiskasvatuksen toimipaikoille tulee antaa mahdollisuus jatkaa yhdenvertaisuussuunnitelman toimeenpanoa pitkäjänteisesti ilman jatkuvia poukkoilevia lakimuutoksia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne RytilahtiErityisasiantuntija
Sosiaalihuollon ammatinharjoittaminen ja vaikutustoiminta ammatillisissa asioissa, erityisesti varhaiskasvatuksessa.
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Maailman vaikein työ – Sosiaalialan korkeakoulutetut kantavat vastuuta yhteiskunnan haasteista9.1.2025 11:02:44 EET | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutetut tekevät työtä, jota voidaan perustellusti kutsua maailman vaikeimmaksi työksi.
Talentia tyrmää lainsäädännön suojelutyöstä tarpeettomana3.1.2025 07:45:00 EET | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia vastustaa hallituksen esitystä suojelutyötä koskevasta lainsäädännöstä. Esitys rajoittaa vakavasti työtaisteluoikeutta, joka on perusoikeus.
Lakimuutos voimaan: sosiaalihuollon asiakasturvallisuus vaarassa pätevyysvaatimusten heikennysten vuoksi2.1.2025 07:47:00 EET | Tiedote
Sosiaalipalveluiden laatu uhkaa heiketä tänä vuonna, varoittaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen Talentia. Tämä voi vaarantaa asiakasturvallisuuden ja asiakkaiden oikeusturvan.
Tutkimus: Yli puolet sosiaalialan työntekijöistä kokenut asiakasväkivaltaa hyvinvointialueella10.12.2024 14:00:00 EET | Tiedote
Sosionomeista 60 prosenttia ja sosiaalityöntekijöistä 53 prosenttia on kokenut asiakasväkivaltaa tai sen uhkaa työssään hyvinvointialueella. Tämä käy ilmi Työterveyslaitoksen ja Akava Worksin tutkimuksesta, jossa selvitettiin hyvinvointialueille siirtyneiden työntekijöiden työolosuhteita ja työkykyä.
Sosiaalihuollon asiakkaan on tiedettävä, onko hänen sosiaalityöntekijänsä laillistettu27.11.2024 07:35:00 EET | Tiedote
Edit. 27.11. klo 14.50. Tehty muokkaus nimikkeisiin: Aiemmassa versiossa luki, että Talentia ehdottaa työpaikoilla käytettäväksi nimikettä laillistettu sosiaalityöntekijä. Muokatussa versiossa on otettu pois sana laillistettu sosiaalityöntekijä-sanan edestä, sillä laillistettu-sanaa ei ole välttämätöntä korostaa. Sosiaalityön tehtävänimikkeitä pitää selkiyttää, vaatii Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia. Tämä on tärkeää sosiaalihuollon asiakkaan oikeusturvan ja asiakasturvallisuuden vuoksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme