Suomalaisten usko lottovoittoon vaurastumisessa ei horju – moni kainostelee perintöjä
Danske Bankin varakkaimmat asiakkaat ovat tyypillisesti vaurastuneet perinnöllä tai yrityskaupalla. Suomalaisten mielestä lottovoitto on kuitenkin yrittäjyyttä hyväksytympi tapa vaurastua.
Suomalainen pitää todennäköisimpänä keinonaan vaurastua lottovoittoa (39 %), käy ilmi Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha 2024 -kyselystä.
Säännölliseen säästämiseen ja kulukuriin vaurastumisen väylänä uskoo 37 prosenttia vastaajista. Vasta kolmannella sijalla on perintö, jolla uskoo voivansa vaurastua 18 prosenttia vastaajista.
Danske Bankin yksityispankki palvelee pankin varakkaimpia asiakkaita ja heidän yhtiöitään. Yksityispankin johtaja Jarmo Kuljukka sanoo, että lottovoittajat ovat yksityispankin asiakaskunnassa marginaalissa.
”Toki heitäkin on, mutta tyypillinen asiakkaamme on vaurastunut perinnöllä tai yrityskaupalla. Viime vuosina päätään ovat nostaneet etenkin nuoremmat teknologia-alan yrittäjät, jotka ovat myyneet yrityksensä esimerkiksi pääomasijoittajille”, sanoo Kuljukka.
Yrittäjyydellä arvioi voivansa vaurastua 9 prosenttia vastaajista, kun hyväpalkkaisella työllä arvioi voivansa vaurastua 16 prosenttia vastaajista. Nuoremmat uskovat muita useammin yrittäjyyden olevan itselleen keino vaurastua.
Suomalaiset pitävät edelleen sijoittamista itselleen selvästi vähemmän mahdollisena tapana vaurastua kuin perinteistä säästämistä. 14 prosenttia suomalaisista kokee voivansa vaurastua sijoittajalla osakkeisiin tai arvopapereihin alle 500 euroa kuukaudessa, ja 10 prosenttia kokee voivansa vaurastua sijoittamalla osakkeisiin tai arvopapereihin yli 500 euroa kuukaudessa.
”Vain säästämällä harva vaurastuu, vaan raha täytyy laittaa myös töihin. Jos säästää tilille 20 vuoden ajan 200 euroa, kertyy 48 000 euron potti. Jos varat sijoittaa ja saa sijoituksille osakemarkkinoiden pitkän ajan keskituoton eli noin kahdeksan prosenttia, on 20 vuoden kuluttua kasassa 114 532 euroa. Aika on vaurastujan ystävä”, sanoo Kuljukka.
Perintöihin ja omaisuusjärjestelyihin liittyy leima
Yhä useampi suomalainen perii rahaa tai kiinteistöjä. Silti vain 18 prosenttia suomalaisista pitää perintöä hyväksyttävänä tapana vaurastua. Vielä harvempi pitää hyväksyttävänä tapana vaurastua sitä, jos suku ja perhe kerryttävät varallisuutta henkilölle. Tällöin kyse voi olla vaikka ennakkoperinnön järjestämisestä.
Lottovoiton mainitsee hyväksytyimmäksi tavaksi vaurastua 29 prosenttia ja yrittäjyyden 22 prosenttia vastaajista.
Vuonna 2020 tyypillinen perintö oli noin 14 000 euroa*. Toisaalta tuhannet suomalaiset perivät joka vuosi summaa huomattavasti enemmän. Esimerkiksi vuonna 2020 yli 200 000 euron perinnön sai lähes 5 000 suomalaista.
”Suhteessa perintöjen yleisyyteen on kiinnostavaa, kuinka harva pitää sitä hyväksyttävänä tapana vaurastua. Ehkä Suomessa yhä hieman kainostellaan perintöjä ja ajatellaan, että jokaisen olisi kartutettava omaisuutensa itse. Fakta kuitenkin on, että esimerkiksi 14 000 euron perintö parantaa monen suomalaisen taloudellista mielenrauhaa ja toimii hyvänä pesämunana sijoittamiseen”, sanoo Kuljukka.
*Perinnönsaajien perintöosuuksien verotettavan arvon mediaani vuonna 2020 (Tilastokeskus)
Taloudellinen mielenrauha 2024 -kyselytutkimus
Danske Bank on jo vuodesta 2018 selvittänyt pohjoismaalaisten taloudellisen mielenrauhan tasoa kyselytutkimuksella.
Tämän Pohjoismaissa toteutetun selvityksen pohjalta Danske Bank on kehittänyt taloudellista mielenrauhaa kuvaavan indeksin. Indeksi on rakennettu kysymyksistä, jotka mittaavat ihmisten luottavaisuutta omaan taloudelliseen tilanteeseensa, talouteen liittyvien huolten määrää ja oman taloudellisen tilanteen tulevaisuudennäkymiä
Tiedot kerättiin sähköisenä kyselynä YouGovin kuluttajapaneeleissa 11.4-19.4.2024.
Tutkimuksen kohderyhmään kuuluvat 18 vuotta täyttäneet kansalaiset kussakin maassa iän, sukupuolen ja alueen mukaan edustavilla otoksilla. Otoskoko Suomen osalta on 3031, jolloin keskimääräinen virhemarginaali kokonaistasolla on noin ±1,6%-yksikköä (95%:n luottamustasolla).
Yhteyshenkilöt
Mediapuhelin arkisin klo 9–16Viestintä
Puh:050 422 6644Danske Bankista
Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia.
Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. danskebank.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Kutsu medialounaalle: Jäävätkö Pohjoismaat suurvaltojen varjoon? Danske Bank julkistaa talousennusteensa20.11.2024 10:30:00 EET | Tiedote
Danske Bank julkaisee 4.12.2024 aamulla Nordic Outlook -raportin. Raportti kattaa Suomen ja Pohjoismaiden kansantalouksien lisäksi maailmantalouden keskeisten alueiden talousennusteet.
Selvitys: Valtaosa pohjoismaisten puolustusteknologiayritysten pääomarahoituksesta päätyy Suomeen – viidessä vuodessa kotimaiset yritykset ovat keränneet pääomaa yli miljardi dollaria19.11.2024 09:15:00 EET | Tiedote
Danske Bankin ja Dealroomin tekemän pohjoismaisen selvityksen mukaan erityisesti avaruus- ja kvanttiteknologia-startupit vetävät rahoitusta Suomeen. Geopoliittinen tilanne sekä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys pönkittävät alan kasvunäkymiä.
Joka toinen vanhempi ei säästä lapsilleen – säästöpossu on osakkeita yleisempi säästömuoto15.11.2024 08:45:00 EET | Tiedote
Suomalaiset vanhemmat jakautuvat kahteen leiriin siinä, säästävätkö tai sijoittavatko he omille lapsilleen.
Danske Bankin sijoitusnäkemys: Trumpin valinta nostaa osakkeet kaksinkertaiseen ylipainoon14.11.2024 13:00:00 EET | Tiedote
Danske Bank muuttaa sijoitusnäkemystään Yhdysvaltain talouden vahvistuneiden näkymien vuoksi. Pankki nostaa näkemyksessään osakkeet kaksinkertaiseen ylipainoon ja Yhdysvaltain osakkeet neutraalista painosta ylipainoon. Osakkeet ovat olleet kaksinkertaisessa ylipainossa Dansken sijoitusnäkemyksessä viimeksi vuonna 2018.
Danske Bank nimittää Kaisa Kivipellon yksityistalouden ekonomistiksi24.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Danske Bank vahvistaa makrotalouden analyysitiimiä Suomessa yksityistalouden ekonomistilla. Tehtävään valittu Kaisa Kivipelto tunnetaan monimutkaistenkin talousasioiden taitavana tulkkina ja Taloudellinen mielenrauha -podcastin juontajana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme