Tillämpningen av fördraget mellan Finland och Estland framskrider – finländare som är bosatta i Estland uppmuntras att kontrollera sina adressuppgifter
Finland och Estland har undertecknat ett fördrag enligt vilket adressuppgifterna för finländska medborgare som bor i och flyttar till Estland kommer att fås till Finlands befolkningsdatasystem direkt från de estniska myndigheterna. Målet är att anmälan av adressuppgifter mellan staterna inleds i slutet av 2025 när de nödvändiga tekniska lösningarna har färdigställts i båda länderna.

Finland och Estland har den 21 september 2022 undertecknat ett fördrag enligt vilket adressuppgifterna för finländska medborgare som bor i och flyttar till Estland kommer att fås till Finlands befolkningsdatasystem direkt från de estniska myndigheterna. I och med avtalet kan personer som flyttar mellan Finland och Estland i fortsättningen bo stadigvarande, dvs. ha en adress endast i en stat åt gången. Motsvarande avtal har varit i kraft mellan Finland och de övriga nordiska länderna sedan 1060-talet.
Målet är att anmälan av adressuppgifter mellan staterna inleds i slutet av 2025 när de nödvändiga tekniska lösningarna har färdigställts i båda länderna.
Uppdateringen av boendeuppgifterna gäller tusentals finländare
Som en del av beredningen av informationsutbytet har Estlands och Finlands befolkningsregistermyndigheter utifrån båda ländernas uppgifter utrett hur många personer som har en adress i båda länderna. Utifrån jämförelsen av uppgifterna har man konstaterat att cirka 5 000 finska medborgare har en stadigvarande adress registrerad i både Finland och Estland.
Som en del av verkställandet av fördraget kommer befolkningsregistermyndigheterna i ett senare skede att kontakta alla de personer som är registrerade som stadigvarande bosatta i både Finland och Estland för att avgöra i vilket land de är stadigvarande bosatta och deras adress. Detta kommer enligt en preliminär uppskattning att ske hösten 2025.
"De flesta av de personer som berörs av ändringen i befolkningsdatasystemet har endast registrerat bostadsorten i ett land. Det finns också personer som är registrerade som stadigvarande bosatta i både Finland och Estland, och dessa anteckningar kommer att kontrolleras och korrigeras", berättar Enel Pungas, chef för befolkningsdataärenden vid Estlands inrikesministerium.
Både finska medborgare som bor i Estland och estniska medborgare som flyttat tillbaka från Finland till Estland bör kontrollera att deras uppgifter om bostadsort är korrekta och aktuella i Finlands befolkningsdatasystem redan innan myndighetsåtgärder vidtas. Vid behov ska de personer vars adressuppgifter inte är aktuella göra en anmälan om att de flyttar utomlands till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
I Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas webbtjänst finns anvisningar för kontroll och uppdatering av adressuppgifter. Dessa anvisningar är avsedda för finländska medborgare bosatta i Estland. De estniska myndigheterna kommer separat att kontakta estniska medborgare bosatta i Finland med anvisningar för kontroll och uppdatering av adressuppgifter.
Om man inte gör en anmälan om att man flyttar utomlands, kommer personen i ett senare skede att antecknas som utflyttad från Finland i enlighet med den information som fås från Estland.
Förutom uppgifterna om flytt från ett land till ett annat kommer det också att ske utbyte av uppgifter om dödsfall mellan länderna. Med utbyte av uppgifter om dödsfall avses att Finland får uppgifter av Estland om avlidna finska medborgare. Enligt avtalet inleds det kontinuerliga utbytet av uppgifter om dödsfall senast den 1 maj 2025.
Uppgifter om estniska medborgare har överförts från Finland till Estland sedan år 2005
Estlands och Finlands samarbete inom området för befolkningsregisterföring inleddes redan i början av 1990-talet. Det regelbundna informationsutbytet började år 2005, då uppgifter om ändringar av adresser, namn och civilstånd för estniska medborgare bosatta i Finland började lämnas ut från Finlands befolkningsdatasystem för att hålla Estlands befolkningsregister uppdaterat. I och med det kommande verkställandet av det nya fördraget blir informationsgången ömsesidig. Finland har haft motsvarande ömsesidiga arrangemang med de övriga nordiska länderna sedan slutet av 1960-talet.
"I det första skedet av informationsutbytet under år 2025 kommer vi att få uppgifter från Estland om de finska medborgare som flyttat dit och bor där. Informationsutbytet kommer inledningsvis att röra sig om flyttning mellan länderna och uppgifter om medborgare som bor i det andra landet. Det är dock möjligt och avsikten är att senare utvidga detta för att även omfatta andra uppgifter. I framtiden kan till exempel ändringar i namn och civilstånd samt uppgifter om barns födelse överföras automatiskt mellan länderna", berättar avdelningschef Timo Salovaara vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
Nyckelord
Kontakter
Timo SalovaaraÖverdirektör, Avdelningen TjänsterDigi- ja väestötietovirasto / Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Tel:0295 535 303timo.salovaara@dvv.fiBilder

Länkar
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata främjar digitaliseringen av samhället, tryggar tillgången till information och erbjuder tjänster för kundernas livshändelser.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata sörjer för den grundläggande administrationen av befolkningsdatasystemet och digitaliseringen av samhället. Till myndighetens uppgifter hör bland annat borgerliga vigslar, namn- och adressändringar, förmynderskaps- och intressebevakningsärenden, administration av befolkningsdatasystemet, utveckling av lösningar för elektronisk identitet samt utveckling och underhåll av centraliserade stödtjänster för e-tjänster. Dessa stödtjänster för e-tjänster omfattar bland annat Suomi.fi-webbtjänsten, elektroniska myndighetsmeddelanden (Suomi.fi-meddelanden) samt fullmakter att sköta ärenden för andras räkning (Suomi.fi-fullmakter).
Andra språk
Följ Digi- ja väestötietovirasto
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Digi- ja väestötietovirasto
Uppgifter om dödsfall överförs automatiskt mellan Finland och Estland från och med den 15 april15.4.2025 07:00:00 EEST | Pressmeddelande
Från och med den 15 april 2025 utbyter finska och estniska myndigheter automatiskt information om sina medborgare som avlidit i det andra landet. Detta underlättar de anhörigas ärendehantering och säkerställer att de myndighetsprocesser som behövs i och med dödsfall, såsom att betalningen av sociala förmåner upphör och bankkontona stängs, framskrider utan separata notifikationer.
Kuolintiedot siirtyvät automaattisesti Suomen ja Viron välillä 15.4. alkaen15.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
15.4.2025 alkaen Suomen ja Viron viranomaiset vaihtavat automaattisesti tietoa toisessa maassa menehtyneistä kansalaisistaan. Tämä helpottaa omaisten asiointia ja varmistaa, että kuolemantapauksen myötä tarvittavat viranomaisprosessit, kuten sosiaalietuuksien maksun päättyminen ja pankkitilien sulkeminen, etenevät ilman erillisiä ilmoituksia.
Information on deaths to be transferred automatically between Finland and Estonia as of 15 April15.4.2025 07:00:00 EEST | Press release
As of 15 April 2025, Finnish and Estonian authorities will automatically exchange information on their citizens who have passed away in another country. This makes it easier for family members to handle their affairs and ensures that the necessary official processes, such as the termination of the payment of social benefits and the closure of bank accounts, progress without separate notifications.
Olivia och Oliver var de populäraste namnen på barn 202411.4.2025 08:59:00 EEST | Pressmeddelande
De populäraste första förnamnen för finskspråkiga barn födda i Finland år 2024 var Olivia och Oliver. Bland svenskspråkiga barn toppar Olivia och Edvin listan, medan Sofia och Muhammed är de mest populära namnen bland barn med andra språk.
Olivia ja Oliver olivat vuoden 2024 suosituimmat lasten nimet11.4.2025 08:59:00 EEST | Tiedote
Vuonna 2024 Suomessa syntyneiden lasten suosituimmat ensimmäiset etunimet olivat suomenkielisillä lapsilla Olivia ja Oliver. Ruotsinkielisillä lapsilla ykköspaikkaa pitävät Olivia ja Edvin ja muunkielisillä lapsilla Sofia ja Muhammad.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum