Drömmen blev verklighet – Snellman lanserar finsk lufttorkad skinka
Finländarna har länge kunnat njuta av lufttorkade skinkor, men utbudet i butiken har främst utgjorts av importerade produkter. Fast vem har sagt att lufttorkad skinka måste komma från Parma? Nu kommer den från Jakobstad.
Snellman lyfter in den finska lufttorkade skinkan i en produktkategori, där ingen inhemsk aktör tidigare gjort stora satsningar – måhända för att den lufttorkade skinkan ses som en både svår och utmanande produkt inom branschen.
Drömmen vaknade egentligen till liv redan för över 20 år sedan, när Snellmans produktutvecklare Kim Finne spenderade flera månader i Spanien och kom i kontakt med hantverket att göra lufttorkad skinka i medelhavsmiljö. Produktion av lufttorkad skinka är djupt rotad i matkulturen i till exempel Spanien och Italien, tack vare klimatet. Det betyder samtidigt att mellaneuropéerna har ett stort försprång när det gäller både tradition och kunnande. Men bara för att något inte gjorts tidigare i Finland betyder det ingalunda att det inte går att göra. Med åren hade tanken fått mogna.
– Jag lämnade bland annat en saltad skinka på Norrskär i Korsholms skärgård i en jordkällare i början av 2010-talet bakom lås och bom och lät den ligga där i ett helt år. Jag hade inga illusioner om att den skulle bli perfekt, men jag smakade nog på den. Experimentet var lärorikt och sådde ett frö för vidare utveckling, minns Finne.
Genom åren sökte man inspiration och idéer utomlands. Målet var hela tiden att modigt gå in för att göra en egen och unik lufttorkad skinka. Redan själva produktionstiden för lufttorkad skinka har sina utmaningar. Resan från råvara till färdigt paket tar flera månader i anspråk och involverar en hel del väntande. Då är det kanske inte konstigt att den aktiva produktutvecklingen tog flera år i anspråk.
– Det har krävts oerhört mycket arbete för att komma i mål med det här projektet, men slutresultatet gör att det har varit mödan värt. Speciellt utvalda skinkor av vår inhemska lantgris ger oss en struktur som är mjuk, skivorna som är läckert tunna och en smak som är balanserad, konstaterar en belåten Kim Finne.
Parallellt med den lufttorkade skinkan lanserar Snellman också en kallrökt version. Den kallröks efter kryddningen för en balanserad och mjuk rökighet.
Skinkorna finns i utvalda matbutiker i hela Finland. De passar perfekt på tapas-tallriken eller den bästa, hemgjorda pizzan.
Nya produkter:
Kontakter
Tommi ForsMarknadsförings- och kommunikationsdirektörSnellmanin Lihanjalostus Oy
Tel:+358447966513tommi.fors@snellman.fiBilder
Länkar
Andra språk
Följ Oy Snellmanin Lihanjalostus Ab
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Oy Snellmanin Lihanjalostus Ab
Utfodringen av Snellmans Lantgris fri från soja4.7.2024 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Utfodringskonceptet för gödsvinen i Snellmans lantgriskedja blir sojafritt inkommande höst. Arbetet för att minska användningen av soja har pågått i närmare tio år. Målet är allt bättre köttkvalitet och ett minskat behov av importerad soja. Den sojafria utfodringen av gödsvin är följande steg på vägen mot en fullständigt sojafri griskedja.
Snellmanin Maatiaispossun ruokinta soijattomaksi4.7.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Snellmanin Maatiaispossu-ketjussa lihasikojen ruokintamalli muuttuu soijattomaksi syksystä lähtien. Soijan käytön vähentämiseksi on työskennelty jo kymmenisen vuotta. Tavoitteena on parempi lihan laatu ja ulkomailta tuodusta soijasta luopuminen kokonaan. Soijaton lihasian kasvatus on seuraava askel kohti Snellmanin tavoitetta, soijasta riippumatonta sianlihan tuotantoa.
Undersökning bekräftar: Snellmans medvurst är ren11.4.2024 12:00:00 EEST | Pressmeddelande
På grund av hepatit E-virusdebatten som har dykt upp de senaste veckorna har Snellmans Köttförädling Ab ännu på eget initiativ låtit undersöka köttet som används som råvara för produktionen av medvurst. Prover som undersökts vid det oberoende Eurofins Scientific Finland Oy-laboratoriet har visat sig vara fullständigt rena.
Snellmanin meetvurstit ovat tutkitusti puhtaita11.4.2024 12:00:00 EEST | Tiedote
Viime viikkoina esiin nousseen hepatiitti E -viruskeskustelun myötä Snellmanin Lihanjalostus Oy on halunnut vielä oma-aloitteisesti tutkituttaa meetvurstin raaka-aineena käyttämänsä lihan. Riippumattomassa Eurofins Scientific Finland Oy:n laboratoriossa nyt tutkitut Snellmanin näytteet ovat osoittautuneet täysin puhtaiksi.
ÅTERKALLELSE: Snellman Rostad kycklingflarn original 180 g15.2.2023 13:00:08 EET | Pressmeddelande
Snellman återkallar produkten Rostad kycklingflarn original 180 g, eftersom märkningarna på förpackningen är felaktiga.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum