Jyväskylän yliopisto

Päästöt vaikuttavat vesieliöiden kasvuun ja käyttäytymiseen

Jaa

Jyväskylän yliopiston uusin tutkimus paljastaa, että kokoon kohdistuva valinta, kuten kalastusvalinta, saattaa vaikuttaa kalojen stressinsietokykyyn, joka puolestaan vaikuttaa merkittävästi kalojen kuntoon ja selviytymiseen muuttuvissa ympäristöissä. Tutkimuksessa osoitettiin, että pitkäkestoinen altistuminen mangaanisulfaatille (MnSO4), joka on yleinen yhdiste kaivosten jätevesissä, vaikuttaa haitallisesti seeprakalojen kasvuun, fysiologiaan ja käyttäytymiseen.

Tutkimuksessa havaittiin, että mangaanisulfaattialtistus hidastaa seeprakalojen kasvua ja niiden kuntokerrointa, mikä on yksi hyvinvoinnin mittari.
Tutkimuksessa havaittiin, että mangaanisulfaattialtistus hidastaa seeprakalojen kasvua ja niiden kuntokerrointa, mikä on yksi hyvinvoinnin mittari. Johanna Hippeläinen

Kalastus kohdistuu tunnetusti keskikokoisiin ja suuriin yksilöihin alamitta- ja pyydysrajoitusten kautta, suosien monesti saalislajien nopeaa elinkiertoa. Jyväskylän yliopiston tutkijat havaitsivat, että seeprakalat, joilla on erilaisia elinkierto-ominaisuuksia, reagoivat eri tavoin jatkuvaan mangaanisulfaattialtistukseen (MnSO4).  

- Keskityimme tutkimuksessamme kahteen elinkiertotyyppiin: nopeasti kasvaviin kaloihin, joille on ominaista nopea nuoruusiän kasvu, varhainen sukukypsyminen ja pienempi koko sekä hitaasti kasvaviin yksilöihin, joille on ominaista hitaampi nuoruusiän kasvu, myöhempi sukukypsyminen ja suurempi koko, selventää akatemiatutkija Silva Uusi-Heikkilä Jyväskylän yliopistosta. 

Kalojen elinkierto-ominaisuuksien huomiointi luonnonsuojelussa 

Tulokset osoittavat, että MnSO4-altistus hidastaa seeprakalojen kasvua ja laskee niiden kuntokerrointa, mikä on yksi hyvinvoinnin mittari. Vaikutusten laajuus vaihtelee kuitenkin elinkiertotyypin mukaan. Kalat, joilla oli nopea elinkiertostrategia, olivat herkempiä MnSO4:lle, sillä korkeissa altistuspitoisuuksissa ne kasvoivat hitaammin. Lisäksi niillä oli alhaisempi kuntokerroin ja ne söivät vähemmän verrattuna lajitovereihinsa, joilla oli hidas elinkiertostrategia. 

- Tuloksemme osoittavat, että pitkäkestoinen mangaanisulfaattialtistus alhaisina pitoisuuksinakin voi heikentää kalojen kasvua ja selviytymistä, ja elinkierto-ominaisuuksien vaihtelulla voi olla ratkaiseva merkitys yksilöiden stressinsietokyvyn muokkaamisessa, kertoo Uusi-Heikkilä. Tämä tutkimus korostaa, että on tärkeää ottaa huomioon populaatioiden elinkierto-ominaisuuksien piirteet ympäristöriskien arvioinnissa ja suojelustrategioissa, sekä huomioida kalastuksen ja ympäristömuuttujien yhteisvaikutukset kalakantoihin, hän jatkaa.  

Lisätietoa päästöjen ja ympäristövaikutusten arviointiin 

Tutkimus tarjoaa arvokasta tietoa siitä, miten mangaanisulfaatin kaltaiset ympäristöön päätyvät vierasaineet voivat vaikuttaa eri tavoin vesieliöihin niiden elinkiertostrategioihin perustuen.  

- Näillä tuloksilla on merkittäviä vaikutuksia, kun halutaan ymmärtää kalakantojen elinkelpoisuutta ja sopeutumiskykyä ihmistoiminnan vaikutusten alaisissa elinympäristöissä, sanoo Uusi-Heikkilä.  

Tutkimus toteutettiin osana Emil Aaltosen säätiön rahoitusta Jyväskylän yliopiston professori Anna Kupariselle ja hänen tutkimusryhmälleen.  

Artikkelin tiedot:  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Akatemiatutkija Silva Uusi-Heikkilä 044-3238174; silva.k.uusi-heikkila@jyu.fi
Professori Anna Kuparinen 040-7313120; anna.k.kuparinen@jyu.fi
Tutkijatohtori Jouni Salonen 040-7509537; jouni.k.salonen@jyu.fi

Kuvat

Tutkimuksessa havaittiin, että mangaanisulfaattialtistus hidastaa seeprakalojen kasvua ja niiden kuntokerrointa, mikä on yksi hyvinvoinnin mittari.
Tutkimuksessa havaittiin, että mangaanisulfaattialtistus hidastaa seeprakalojen kasvua ja niiden kuntokerrointa, mikä on yksi hyvinvoinnin mittari.
Johanna Hippeläinen
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Koneoppiminen vauhdittaa kvarkki-gluoniplasman ominaisuuksien määrittämistä (Hirvonen)30.8.2024 07:10:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa valmistuneessa fysiikan alan väitöstutkimuksessa kehitettiin raskasionitörmäysten virtausdynaamista mallintamista ja uusia koneoppimistekniikoita simulaatioiden nopeuttamista varten. Tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen (CERN) CERN-LHC-kiihdyttimen korkean energian ydintörmäyksissä muodostuvan vahvasti vuorovaikuttavan aineen ominaisuuksien entistä tarkempaan kartoittamiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye