Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry

Vuoden harjoittelunohjaaja ei mikromanageroi

Jaa

Helsingissä Viikin normaalikoulussa erityisopetuksen lehtorina toimiva Pasi Sorjonen on Vuoden harjoittelunohjaaja 2024. SOOL teki valinnan jäsenistöltä saatujen ehdotusten perusteella.

Vuoden harjoittelunohjaajan valinnalla SOOL haluaa kiinnittää huomiota asiantuntevan harjoittelunohjauksen merkitykseen opiskelijoiden opettajuuteen kasvussa. Kuva Pasi Sorjosen kotialbumista.
Vuoden harjoittelunohjaajan valinnalla SOOL haluaa kiinnittää huomiota asiantuntevan harjoittelunohjauksen merkitykseen opiskelijoiden opettajuuteen kasvussa. Kuva Pasi Sorjosen kotialbumista.

Opetusharjoittelijoiden mukaan Pasi kohtaa oppilaansa lämmöllä ja harjoittelijansa kollegoina. Hän luo ympärilleen turvallisen tilan ja ympäristön missä kohdata, oppia, kokeilla ja epäonnistua. ”Pasin harjoittelijana uskaltaa aidosti opetella opettamista ja uusien asioiden kokeilemiseen rohkaistaan”, opiskelijat kirjoittavat.

Opettajaksi opiskelevien opintoihin sisältyvät opetusharjoittelut ovatkin Sorjosen mukaan loistavia tilaisuuksia epäonnistua. ”Itse epäonnistun edelleen päivittäin. Tärkeintä on suostua näkemään tämä ja oppia siitä”, hän muistuttaa.

Ohjattu opetusharjoittelu on tärkeä osa opettajankoulutusta, ja henkilökohtainen ohjaus on oleellinen osa koko opetusharjoittelua. Hyvä harjoittelunohjaaja välittää opiskelijalle selkeää ja todenmukaista käsitystä opettajuudesta sekä antaa opiskelijan kokeilla ja epäonnistua. Laadukkaan harjoittelunohjauksen perustana on ohjaajan ammattitaito ja kyky huomioida harjoittelijan yksilölliset tarpeet.

Pasi Sorjosen mukaan hyvä opettaja on aina oma itsensä. ”Jonkinlainen ammatillinen identiteetti voi olla, mutta työtä pitää tehdä omasta aidosta itsestä käsin läsnäolevasti”, hän luonnehtii. ” Oppilaat arvostavat aitoa läsnäoloa eikä kukaan voi olla aidosti läsnä ellei kasva omaksi itsekseen. Opettajuus tarjoaa tähän oivan mahdollisuuden.”

Pasi Sorjosen haastattelu on luettavissa Opeopiskelija-lehdessä sool.fi/opeopiskelija.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry on valtakunnallinen kaikkien opettajaksi opiskelevien edunvalvoja ja palvelujärjestö, johon kuuluu noin 7 000 eri alojen opettajaksi opiskelevaa. Liitto edistää ja valvoo jäsentensä etuja erityisesti koulutus-, sosiaali- ja nuorisopoliittisissa kysymyksissä sekä parantaa opettajaksi opiskelevien opiskeluedellytyksiä vaikuttamalla opettajankoulutuksen kehittämiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye