Suomen ympäristökeskus

Sammandrag av den riksomfattande översikten över cyanobakterier juni–augusti 2024: I år observerades blomningar av cyanobakterier särskilt i öppna havsområden och vid kusten, i insjöarna varierade algläget

Dela

Den varma försommaren tidigarelade observationerna av cyanobakterier (blågröna alger) särskilt i Finska vikens havsområden. Blomningarna av cyanobakterier nådde sin kulmen i de södra och sydvästra kust- och havsområdena under juni–juli. Algläget i insjöarna varierade under sommaren till följd av det varierande vädret, och de rikligaste blomningarna observerades i huvudsak i södra och mellersta Finland.

Ilkka Lastumäki

I sommar omfattade den riksomfattande uppföljningen av cyanobakterier 372 observationsplatser; 270 vid insjöar och 102 längs kusten. I cirka hälften av insjöarna observerades inga algblomningar alls, medan endast en tredjedel av observationsplatserna i havsområdet var algfria hela sommaren.  

På de platser som deltar i uppföljningen görs en bedömning av algläget en gång i veckan på en fyrgradig skala: inga cyanobakterier, lite cyanobakterier, rikligt med cyanobakterier eller mycket rikligt med cyanobakterier. Rikliga eller särskilt rikliga alglägen förekom vid 26 procent av observationsplatserna i insjöarna och 36 procent i havsområdena. 

Utöver observationsplatserna kom nästan 2 500 observationer om algläget från medborgarna via Järvi-meriwiki och tjänsten Vesi.fi. I 70 procent av medborgarnas observationer hade cyanobakterier observerats.

För att se det här innehållet från www.jarviwiki.fi måste du ge ditt medgivande sidans topp.
Barometrarna för cyanobakterier i Järvi-meriwiki visar observationerna vid observationspunkterna för den riksomfattande uppföljningen av cyanobakterier i Finlands insjöar, och skärgården och kustområden. De gröna balkarna beskriver observationerna från 2024 och det gula området beskriver medelvärdet för den relativa mängden cyanobakterier 1998–2023. Barometern för cyanobakterier är riktgivande eftersom antalet observationsplatser och deras lägen har varierat under åren. Finlands miljöcentral (Syke)

Länk till Järvi-meriwikis barometrarna för cyanobakterier i Finlands insjöar, och skärgården och kustområden

Observationer från insjöar, kuster och öppna havsområden sommaren 2024

I juni var algläget i insjöarna lugnt precis som det brukar vara i början av sommaren. Till följd av det varma vädret som fortsatte över midsommaren ökade mängden cyanobakterier efter midsommaren och det observerades tillfälligt något mer cyanobakterier än vad som är typiskt för tidpunkten. Mängden cyanobakterier varierade något under veckorna i juli, men situationen förblev lugn och det förekom till och med något mindre cyanobakterier än normalt i månadsskiftet juli–augusti. I juli gjordes enstaka observationer av cyanobakterier även i Lappland. Det varma vädret i augusti ökade igen blomningarna av cyanobakterier, som var något fler än de brukar vara under sensommaren. De rikligaste blomningarna observerades i huvudsak i södra och mellersta Finland. 

Till följd av det varma vädret i början av sommaren och havsvattnet som värmts upp i ett tidigt skede ökade observationerna av ytansamlingar av cyanobakterier vid Finska vikens kust i juni tidigare än vanligt. I slutet av juli ökade mängden cyanobakterier i Finlands södra och sydvästra kustområden, och det gjordes fler observationer av cyanobakterier än genomsnittet jämfört med månadsskiftet juli–augusti 1998–2023. I början av augusti minskade mängden cyanobakterier något och var typisk för tidpunkten. Cyanobakterier förekom främst vid kusten i Nyland och Egentliga Finland, men observationer gjordes längs kusten ända till Norra Österbotten. 

Diagram%20som%20visar%20satellitobservationer%20av%20cyanobakterier%20i%20%F6ppna%20havsomr%E5den%20i%20%F6stra%20Finska%20viken%2C%20v%E4stra%20Finska%20viken%20och%20Bottenhavet%20under%20sommaren%202024.%20Gr%E5tt%20omr%E5de%20representerar%20tidigare%20%E5rs%20data%20%282009-2023%29%20exklusive%20extrema%20observationer.%20Punkterna%20visar%20dagliga%20observationer%2C%20graderade%20fr%E5n%200%20%28inga%29%20till%203%20%28s%E4kert%29.
Observationer av cyanobakterier i öppna havsområden i östra Finska viken, västra Finska viken och Bottenhavet. Graferna har sammanställts utifrån satellitobservationer. Punkterna beskriver observationerna av cyanobakterier under enskilda dagar sommaren 2024. Det gråa området beskriver variationsintervallet för observationerna 2009–2023, som inte omfattar exceptionellt stora enskilda observationer (10 % av observationerna finns inte med). 0 = inga cyanobakterier, 1 = eventuella cyanobakterier, 2 = sannolikt cyanobakterier och 3 = säkert cyanobakterier. Copernicus Sentinel- och NASA-data (2024)

Värmen under försommaren tidigarelade observationerna av cyanobakterier även i Finska vikens öppna havsområden. Både i östra och västra Finska viken nådde algblomningen sin kulmen i slutet av juni. På Bottenhavet och Ålands hav började cyanobakterierna öka i mitten av juli. I dessa havsområden nådde algblomningen sin kulmen i slutet av juli. Det svalare och regniga vädret i början av augusti samt vindarna som blandar vattenmassan minskade blomningarna av cyanobakterier på öppna havsområden.  I Bottenviken observerades cyanobakterier främst i kustområdena. 

Algläget i öppna havsområden kan följas med hjälp av algbarometrar som sammanställts av satellitmaterial i Tarkka-webbtjänsten. I barometern har observationerna för innevarande år markerats som svarta punkter. Den grå bakgrundsfärgen representerar variationsintervallet för observationerna 2009–2023, som inte omfattar exceptionellt stora enskilda observationer. 

I slutet av sommaren fastställs algblomningens varaktighet, utbredning och intensitet från barometrarna på öppet hav, vilket möjliggör en jämförelse mellan åren.  Enligt en helhetsbedömning baserad på barometerdata observerades i år mer cyanobakterier än genomsnittet i östra Finska viken. Den stora mängden cyanobakterier i öster berodde sannolikt på näringsämnen som fördes med bottenströmmarna från Östersjöns huvudbassäng och blandades med ytvattnet. Det varma vädret i slutet av juni påverkade också. I västra Finska viken och på Bottenhavet var algblomningen typiskt riklig. Barometrarna beräknas dagligen utifrån molnfria observationer av Sentinel-3 OLCI-satellitinstrumentet och publiceras i Tarkka-tjänsten. 

Barometrarna för cyanobakterier i alla sex öppna havsområden finns nere på Tarkka-tjänstens startsida.

Riskbedömningen som baserar sig på modellering förutspådde noggrant förekomsten av cyanobakterier på öppna havsområden

Riskbedömningen av cyanobakterier i öppna havsområden för sommaren 2024 utarbetades i början av juni med hjälp av modelleringsmetoder baserade på artificiell intelligens. Som utgångsinformation användes Finlands miljöcentrals och Sveriges meteorologiska och hydrologiska instituts (SMHI) uppföljningsmaterial om öppet hav samt uppgifter från NTM-centralernas kustövervakning. Dessutom användes material från Alg@line-uppföljningen som görs på fartyg i kommersiell trafik samt satellitbilds- och vädermaterial. Riskbedömningen av cyanobakterier kunde noggrant förutspå den regionala fördelningen och mängden cyanobakterier i de öppna havsområdena runt Finland. Prognosen kunde väl särskilja områden där inga blomningar av cyanobakterier observerades från områden där blomningarna var rikliga. Den realiserade mängden cyanobakterier uppvisar småskaliga regionala variationer som modellprognosen inte kan fånga.

Alt%20text%3A%20Karta%20som%20visar%20risken%20f%F6r%20bl%E5gr%F6nalgbildning%20i%20%D6stersj%F6n%20under%20sommaren%202024%2C%20med%20riskniv%E5%20markerad%20i%20f%E4rger%20fr%E5n%20bl%E5tt%20%28liten%20risk%29%20till%20r%F6tt%20%28stor%20risk%29.
Riskbedömning av algblomningar i öppna havsområden som Finlands miljöcentral publicerade i början av juni. Bedömningen grundar sig på modellering. Det vita området har inte bedömts, eftersom inga uppgifter om vinterns näringssituation finns tillgängliga från området. Finlands miljöcentral (Syke)
Karta%20%F6ver%20Finland%20som%20visar%20observationer%20av%20cyanobakterier%20mellan%20juni%20och%20augusti.%20Marinbl%E5%20cirklar%20representerar%20platser%20utan%20algblomning%2C%20ljusbl%E5%20cirklar%20visar%20lite%20algblomning%2C%20orange%20cirklar%20visar%20rikligt%20med%20algblomning%20och%20r%F6da%20cirklar%20visar%20mycket%20rikligt%20med%20algblomning.
Sammandrag av observationer av cyanobakterier som sparats i Järvi-meriwiki under juni–augusti och ytansamlingar tolkade utifrån satellitobservationer i öppna havsområden under sommarsäsongen. På kartan syns algläget som rikligast på observationsplatserna och i havsområdena. Observationer av cyanobakterier: Järvi-meriwiki, riksomfattande uppföljning av cyanobakterier och Sykes satellitobservationer. Färgskalorna i satellitobservationerna och observationsklassificeringen i Järvi-meriwiki motsvarar varandra. Copernicus- och USGS Landsat-program data, Syke (2024).

Syke följer upp förekomsten av cyanobakterier som en del av uppföljningen av miljöns tillstånd

Finlands miljöcentral Syke följer upp förekomsten av cyanobakterier som en del av uppföljningen av miljöns tillstånd och publicerar i juni–augusti varje vecka en allmän översikt över algläget i insjöarna och i havsområdena nära Finland. Observationen av cyanobakterier fortsätter fram till slutet av september och den riksomfattande lägesöversikten publicerades en gång i veckan under perioden 20.6–8.8.2024.   

Den typiska förekomsttiden för algblomningar är från månadsskiftet juni–juli till augusti. Under sensommaren sänker de svala nätterna i allmänhet yttemperaturerna i vattnen, vilket kan dämpa förekomsten av blomningar av cyanobakterier. Även den minskade ljusmängden dämpar cyanobakteriernas tillväxt. Rikliga blomningar av cyanobakterier kan dock ännu förekomma långt in på hösten. Om det finns tillräckligt med näringsämnen för cyanobakterierna kan blomningen fortsätta även under istäcket. När cyanobakteriernas celler bryts ner frigörs färgpigmentet fykocyanin som kan färga vattnet och stranden samt på vintern isråkar turkosa eller blåaktiga och bilda turkosa målarfärgsaktig massa på stränderna. Massan av cyanobakterier som bryts ner kan också orsaka obehaglig lukt. 

Den riksomfattande uppföljningen av cyanobakterier har gjorts sedan 1998. Syke genomför uppföljningen i samarbete med närings-, trafik- och miljöcentralerna (NTM-centralerna) och de kommunala miljömyndigheterna. Även Finlands Rotary deltar i uppföljningen av cyanobakterier för femte året i rad. Medborgarna kan delta i uppföljningen genom att skicka sina observationer via applikationen Havaintolähetti till Järvi-meriwiki eller via karttjänsten för algläget på webbplatsen vesi.fi. 

Information om algsituationen i öppna havsområden nära Finland förmedlades via satellitbilder och från Gränsbevakningsväsendet, havsforskningsfartyget Aranda, blågrönalgernas art-, biomassa- och pigmentmätningar på atmosfär- och havsforskningsstationen på Utö och kryssnings- och handelsfartyg som utrustats med mätanordningen Alg@line. Meteorologiska institutets sjötjänst gav tidsenlig information om havsvattnets yttemperatur, och algmattornas driftprognoser sammanställdes i samarbete med Meteorologiska institutet. I år utnyttjades satellitobservationer både i havsområden och i cirka 70 sjöområden. 

Syke tackar alla som deltagit i observationen av blågrönalger för det viktiga samarbetet!

Riksomfattande information om algblomning

Satellitobservationer

Utö havs- och atmosfärforskningsstation och Alg@line-övervakningen

Nyckelord

Kontakter

Kommunikation (finska och engelska):

Valtteri Toikka, Valtteri.Toikka@syke.fi. puh. 0295 251 364

Mer information om blågrönalglägetTelefon kl. 13.00–15.00

Insjöarna: tfn +358 50 5734 347 och +358 295 251 326

Östersjöns tillstånd: tfn +358 50 5693 297 och +358 295 251 314

Satellitobservationer: tfn. +358 50 4707 576 och +358 295 251 329, e-post: Eotuki@syke.fi

Finlands miljöcentrals medietjänst

Finlands miljöcentrals medietjänst ger information om forskning, hjälper journalister att hitta experter för intervjuer och tillhandahåller fotografier för mediabruk.

Kontakterna kommer att besvaras av kommunikationsexperter. Vi serverar vardagar från 9.00 till 16.00.

Tel:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Bilder

Ilkka Lastumäki
Ladda ned bild
Diagram som visar satellitobservationer av cyanobakterier i öppna havsområden i östra Finska viken, västra Finska viken och Bottenhavet under sommaren 2024. Grått område representerar tidigare års data (2009-2023) exklusive extrema observationer. Punkterna visar dagliga observationer, graderade från 0 (inga) till 3 (säkert).
Observationer av cyanobakterier i öppna havsområden i östra Finska viken, västra Finska viken och Bottenhavet. Graferna har sammanställts utifrån satellitobservationer. Punkterna beskriver observationerna av cyanobakterier under enskilda dagar sommaren 2024. Det gråa området beskriver variationsintervallet för observationerna 2009–2023, som inte omfattar exceptionellt stora enskilda observationer (10 % av observationerna finns inte med). 0 = inga cyanobakterier, 1 = eventuella cyanobakterier, 2 = sannolikt cyanobakterier och 3 = säkert cyanobakterier.
Copernicus Sentinel- och NASA-data (2024)
Ladda ned bild
Järvi-meriwiki, Copernicus-data, USGS Landsat Program-Data, Syke
Ladda ned bild
Alt text: Karta som visar risken för blågrönalgbildning i Östersjön under sommaren 2024, med risknivå markerad i färger från blått (liten risk) till rött (stor risk).
Riskbedömning av algblomningar i öppna havsområden som Finlands miljöcentral publicerade i början av juni. Bedömningen grundar sig på modellering. Det vita området har inte bedömts, eftersom inga uppgifter om vinterns näringssituation finns tillgängliga från området.
Finlands miljöcentral (Syke)
Ladda ned bild
Karta över Finland som visar observationer av cyanobakterier mellan juni och augusti. Marinblå cirklar representerar platser utan algblomning, ljusblå cirklar visar lite algblomning, orange cirklar visar rikligt med algblomning och röda cirklar visar mycket rikligt med algblomning.
Sammandrag av observationer av cyanobakterier som sparats i Järvi-meriwiki under juni–augusti och ytansamlingar tolkade utifrån satellitobservationer i öppna havsområden under sommarsäsongen. På kartan syns algläget som rikligast på observationsplatserna och i havsområdena. Observationer av cyanobakterier: Järvi-meriwiki, riksomfattande uppföljning av cyanobakterier och Sykes satellitobservationer. Färgskalorna i satellitobservationerna och observationsklassificeringen i Järvi-meriwiki motsvarar varandra.
Copernicus- och USGS Landsat-program data, Syke (2024).
Ladda ned bild

Länkar

Finlands miljöcentral - Med kunskap skapar vi hopp.

Finlands miljöcentral
Latokartanonkaari 11
00790 HELSINKI

0295 251 000

https://www.syke.fi/sv-FI

Det är dags att övergå från att lösa enskilda miljöproblem till en hållbarhetsomställning som genomsyrar hela samhället. Finlands miljöcentral (Syke) påverkar byggandet av ett hållbart samhälle genom forskning, information och tjänster. Finlands miljöcentral är ett forskningsinstitut där cirka 700 experter och forskare arbetar i Helsingfors, Uleåborg, Jyväskylä och Joensuu.

Följ Suomen ympäristökeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen ympäristökeskus

Storskarvsbeståndet i Finland ökade med över tio procent29.8.2024 14:06:56 EEST | Tiedote

Sommaren 2024 räknades cirka 31 950 storskarvbon i Finland. Det finska häckningsbeståndet ökade med 14 procent, alltså med cirka 4 035 bon. Uppenbarligen har inflödet av skarvar från andra Östersjöländer börjat redan föregående år. Denna inflyttning har ökat det häckande beståndet med cirka en fjärdedel efter en relativt stabil period 2015–2022. Målet med långsiktig uppföljning och forskning är att stödja socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar samexistens med skarvar genom information av hög kvalitet.

Finland’s Great Cormorant population grew by more than ten per cent29.8.2024 14:02:48 EEST | Press release

Approximately 31,950 cormorant (Phalacrocorax carbo sinensis) nests were counted in Finland during the summer 2024. The Finnish breeding population increased by 14 per cent (about 4,035 nests) from the previous summer. Apparently, the influx of cormorants from other Baltic Sea countries started already in the previous year and has now increased the breeding population by about a quarter after a relatively stable period in 2015–2022. The aim of long-term monitoring and research is to support socially, ecologically, and economically sustainable coexistence with cormorants by providing high-quality information.

Suomen merimetsokanta kasvoi yli kymmenen prosenttia29.8.2024 12:01:16 EEST | Tiedote

Kesällä 2024 merimetson pesiä laskettiin Suomessa noin 31 950 kappaletta. Pesimäkanta kasvoi edelliskesästä 14 prosenttia, noin 4 035 pesää. Ilmeisesti jo viime vuonna alkanut tulomuutto muista Itämeren maista on kasvattanut pesimäkantaa noin neljänneksellä melko vakaan jakson 2015–2022 jälkeen. Pitkäjänteisen seurannan ja tutkimuksen tavoitteena on tukea merimetson ja ihmisen sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävää rinnakkaiseloa.

Summary of the national blue-green algae monitoring June-August 2024: This year, blue-green algae blooms were observed especially in open sea and coastal areas, whereas the blue-green algae situation in inland waters varied29.8.2024 08:30:00 EEST | Press release

The warm weather in early summer brought forward blue-green algae observations, especially in the sea areas of the Gulf of Finland. In southern and south-west coastal and open sea areas, the peak of blue-green algae blooms was in June and July. The blue-green algae situation in inland waters varied, as a result of varying weather during the summer, and the most abundant blue-green algae blooms were observed mainly in Southern and Central Finland.

Valtakunnallisen sinileväkatsauksen yhteenveto kesä-elokuu 2024: Sinileväkukintoja havaittiin tänä vuonna erityisesti avomerialueilla ja rannikoilla, sisävesillä sinilevätilanne oli vaihteleva29.8.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Lämmin alkukesä aikaisti sinilevähavaintoja etenkin Suomenlahden merialueilla. Sinileväkukintojen huippu koettiin eteläisillä ja lounaisilla rannikko- ja avomerialueilla kesä-heinäkuun aikana. Sisävesillä sinilevätilanne oli kesän aikana muuttuvien säiden seurauksena vaihteleva, ja runsaimmat sinileväkukinnat havaittiin pääasiassa Etelä- ja Keski-Suomessa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye