Kela/FPA

Överenskommelsen mellan Finland och Estland om utbyte av befolkningsdata kan påverka rätten till vård i Finland

Dela

Överenskommelsen mellan Finland och Estland om utbyte av befolkningsdata trädde i kraft 1.5.2024. Den nya överenskommelsen innebär att man kan registrera en stadigvarande adress i endast ett land åt gången. Den som inte längre har en hemkommun i Finland kan vid behov vända sig till FPA för att få sin rätt till sjukvård utredd.

Finland och Estland har undertecknat en ny överenskommelse om folkbokföring och elektroniskt utbyte av befolkningsdata. I och med den nya överenskommelsen kan en person inte vara utan stadigvarande bostadsort. En stadigvarande adress kan ändå inte längre registreras samtidigt i båda länderna, utan en person kan i fortsättningen ha en hemkommun antingen i Finland eller i Estland.

Överenskommelsen och lagändringar i anknytning till den trädde i kraft 1.5.2024. I Finland är det Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) som ansvarar för utbytet av uppgifter. MDB har informerat om saken på sin webbplats (dvv.fi).

Rätten till vård inom den offentliga hälso- och sjukvården grundar sig på hemkommun

Den som har sin hemkommun i Finland får vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland och betalar den klientavgift som kommunen tar ut för vården. Också en person som har sin hemkommun i Estland kan ha rätt till sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland. 

Man kan vända sig till FPA för att få sin rätt till sjukvård utredd. FPA kontrollerar inte uppgifter automatiskt, utan man måste själv ansöka om rätt till vård.

Den som har en hemkommun i Estland kan ansöka om rätt till vård i Finland om hen

  • arbetar i Finland
  • arbetar både i Finland och Estland och har ett intyg A1 som beviljats av Pensionsskyddscentralen
  • studerar i Estland och är sjukförsäkrad i Finland
  • är pensionerad och får pension endast från Finland.

Om villkoren uppfylls beviljar FPA ett intyg över rätt till vårdförmåner i Finland. Med intyget kan personen påvisa sin rätt till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster mot en avgift av samma storlek som klientavgiften.

Exempel på fall när man kan ansöka om rätt till vård

Alice arbetar i Finland

Estniska Alice arbetar i Finland. Alice bor i regel i Estland och har valt att fortfarande ha sin hemkommun i Estland. På grund av sitt arbete i Finland har Alice rätt till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster i Finland. Eftersom Alice inte har en hemkommun i Finland ska hon ansöka hos FPA om rätt till vård. Alice beviljas ett intyg över rätt till vårdförmåner i Finland. Genom att visa upp det får hon offentlig sjukvård i Finland till samma pris som de som har en hemkommun i Finland.

Reino arbetar i båda länderna

Reino har en bostad både i Finland och i Estland eftersom han arbetar i båda länderna. Pensionsskyddscentralen har beviljat Reino intyg A1. Reino har haft en hemkommun i Finland och i Estland, men registrerar nu sin adress i Estland som sin stadigvarande adress. Om Reino vill anlita offentliga hälso- och sjukvårdstjänster i Finland för priset av klientavgiften måste han ansöka hos FPA om rätt till vård. Reino beviljas ett intyg över rätt till vårdförmåner i Finland. Genom att visa upp det får han offentlig sjukvård i Finland till samma pris som de som har en hemkommun i Finland.

Pentti studerar i Estland och är sjukförsäkrad i Finland under studietiden

Pentti studerar i Estland för en examen som det tar fem år att avlägga. Han är sjukförsäkrad i Finland medan han studerar i Estland. Pentti bestämmer sig för att registrera sin adress i Estland som sin stadigvarande adress. Pentti har fortfarande rätt till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster i Finland. Om han vill anlita offentliga hälso- och sjukvårdstjänster när han besöker Finland ska han ansöka hos FPA om rätt till vård. Han beviljas ett intyg över rätt till vårdförmåner i Finland. Genom att visa upp det får han offentlig sjukvård i Finland till samma pris som de som har en hemkommun i Finland.

Pensionären Marja har endast finländsk pension

Marja beslutar att efter sin pensionering flytta till Estland och att också registrera en stadigvarande adress för sig i Estland. Hon har pension endast från Finland och därför är det Finland som ansvarar för hennes sjukvårdskostnader. När Marja flyttar till Estland meddelar FPA henne beslut om rätt till vård och beviljar henne det europeiska sjukvårdskortet med limegrön frånsida. Med det här kortet får Marja, då hon besöker Finland, offentliga hälso- och sjukvårdstjänster till samma pris som de som har en hemkommun i Finland.

Läs mer:

Sjukvård i Finland (fpa.fi)

Så här ansöker du om rätt till vård (fpa.fi)

Nyckelord

Kontakter

FPA:s kommunikationsenhetVi tar emot samtal från medierna på numret vardagar kl. 9–15. På det här numret svarar förmedlar vi intervjuförfrågningar till våra sakkunniga. Du kan också kontakta oss per e-post.

Tel:020 634 7745viestinta@kela.fi

FPA har i uppgift att sköta grundtryggheten i livets olika skeden för alla dem som omfattas av den finländska sociala tryggheten.

Andra språk

Följ Kela/FPA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kela/FPA

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye